Διευκρινίσεις ΟΛΠ για συλλογή αποβλήτων

Διευκρινίσεις παρέχει ο ΟΛΠ προς τον Δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζαννή, αναφορικά με ερώτημά του για σενάρια αποθήκευσης και επεξεργασίας τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Διευκρινίσεις ΟΛΠ για συλλογή αποβλήτων
Διευκρινίσεις παρέχει ο ΟΛΠ προς τον Δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζαννή, αναφορικά με ερώτημά του για σενάρια αποθήκευσης και επεξεργασίας τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Προς τον Δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζαννή

Κύριε Δήμαρχε,

Σχετικά με το από 08.10.2012 έγγραφό σας, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:

1. Αυτό που αποκαλείτε “εξυφαινόμενο σενάριο αποθήκευσης και επεξεργασίας τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων” αφορά απλώς κατάθεση απόψεων του ΟΛΠ και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τους όρους προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή και Κοινοτική νομοθεσία εργασιών, που γίνονται επί δεκαετίες, με τελευταία τη Σύμβαση την αρ.:113/2008, για την περισυλλογή των στερεών αποβλήτων πλοίων, τα οποία προσεγγίζουν στη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά, βάσει των Κοινοτικών Κανονισμών και του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων.

2. Οι μέχρι τώρα εργασίες συλλογής βάσει και της ΚΥΑ 8111.1/41/ 09/6.3.2009 γίνεται από εταιρία, η οποία μετά από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό έχει αναλάβει τις εργασίες στην άκρη του Μώλου της ΔΕΗ από το 2008. Η γνωμοδότηση που ζήτησε από τον ΟΛΠ το Υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά τη συλλογή των αποβλήτων και επί πλωτού μέσου, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ μικρές ποσότητες προκειμένου να αποφευχθούν χερσαία δρομολόγια.

Φυσικά δεν πρόκειται για τοξικά προϊόντα. Ο ΟΛΠ γνωμοδότησε όπως και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλωτά μέσα για τη συλλογή των αποβλήτων των πλοίων υπό τους κάτωθι όρους:

α. Να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας της πλωτής εγκατάστασης, που προβλέπονται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία.
β. Να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις πυρασφάλειας της πλωτής εγκατάστασης με την εγκατάσταση των απαιτούμενων συστημάτων πυρασφάλειας που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία.
γ. Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη θέση εγκατάστασης θέλει χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από τον ΟΛΠ  για άλλη χρήση, ο ανάδοχος θα υποχρεούται να μετακινήσει την πλωτή εγκατάσταση σε άλλη θέση του λιμένα που θα του υποδειχθεί από τον ΟΛΠ.

Είναι αυτονόητο ότι ο ΟΛΠ  εφαρμόζει το σύνολο των διατάξεων της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας γι΄ αυτό και αναγνωρίστηκε διεθνώς ως (το μοναδικό μεγάλο λιμάνι στη Μεσόγειο) οικολογικό λιμάνι (Ecoport).

Σημειώνουμε ότι οι μικρές ποσότητες των τυχόν επικίνδυνων αποβλήτων μεταφορτώνονται και μεταφέρονται στα σημεία τελικής διάθεσης που βρίσκονται, είτε στο ΕΣΔΚΝΑ, είτε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ελλάδας. Για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, ο ΟΛΠ  συνεργάζεται με αδειοδοτημένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων, έτσι ώστε κανένα κατάλοιπο να μην υπάρχει στους χερσαίους χώρους του λιμανιού.

Συμπερασματικά:
 
(α) ο ΟΛΠ  δεν προέβη σε καμμία πρόσθετη ενέργεια, ώστε ενεργώντας ο ίδιος να ζητήσει τη γνώμη τρίτων εμπλεκομένων,
 
(β) η Περιφέρεια ζήτησε απόψεις επί αιτήματος της διαχειρίστριας εταιρίας και

(γ) ο ΟΛΠ  έστειλε ως όφειλε τις απόψεις του, θέτοντας τους αναγκαίους περιοριστικούς όρους. Όλα τα λοιπά που θέτετε, είναι θέματα που δεν αφορούν τον ΟΛΠ , αλλά την Κεντρική Διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v