Η Forthnet στο επίκεντρο όλων των σεναρίων

Περίοδο έντονων διεργασιών που στο τέλος τους θα διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό, πιθανότατα πολύ διαφορετικό από το σημερινό, διέρχεται η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. O νέος γύρος συγκέντρωσης και η Forthnet. 

  • της Μάρως Τσαντήλα
Η Forthnet στο επίκεντρο όλων των σεναρίων
Περίοδο έντονων διεργασιών, που στο τέλος τους θα διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό, πιθανότατα πολύ διαφορετικό από το σημερινό, διέρχεται η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ο νέος γύρος συγκέντρωσης, τον οποίο όλη η αγορά ανέμενε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Forthnet, ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος της χώρας. Για την εταιρεία έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς η Wind, η οποία, όμως, δεν επιθυμεί εμπλοκή της με τον τηλεοπτικό βραχίονα αυτής, τη Nova. Όπως επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στη Forthnet, στο διάστημα όπου οι συζητήσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν εξεταστεί διάφορες μορφές συνεργασίας μεταξύ τους και η εξαγορά της Forthnet από τη Wind είναι μόνο μία από αυτές.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται με νόημα, εξακολουθούν και οι συζητήσεις μεταξύ της Forthnet και της HOL. Παράλληλα, η Forthnet συνεχίζει και τη διαδικασία για την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου, όπως έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση των μετόχων. Μάλιστα, νεότερα από το θέμα αυτό είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.


Νέα δεδομένα στην αγορά

Τυχόν αποδοχή της προσφοράς για την εξαγορά της Forthnet από τη Wind ή μια συνεργασία με τη HOL θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου παρόχου στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Η Forthnet είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ με περίπου 496.000 συνδρομητές στο 9μηνο. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η HOL, με τους συνδρομητές της να φτάνουν τις 483.000, ενώ το ίδιο διάστημα οι συνδρομητές της Wind προσέγγιζαν τις 400.000 χιλιάδες.

Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Forthnet και Wind, για την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη, η εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας της Wind με μια βάση περίπου 900.000 συνδρομητών θα έχει μέγεθος ευθέως ανταγωνιστικό με τα μεγέθη του ομίλου ΟΤΕ. Μάλιστα, είναι πιθανό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και το τέλος της ρύθμισης για μια σειρά υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΤΕ.

Πιθανή εξαγορά υπολογίζεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα ισχυρές συνέργειες και μείωση του κόστους.

Η Wind, η οποία έχει μηδενικό δανεισμό, ενώ διαθέτει και ρευστότητα, όπως επανειλημμένως έχουν τονίσει στα στελέχη της, με την κίνηση αυτή θα αυξήσει σημαντικά τα μεγέθη της. Η εταιρεία πρόσφατα προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Εταιρειών του Πάνου Γερμανού για την πώληση των προϊόντων της από τα καταστήματα του ομίλου. Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει και μετοχική συνεργασία των δύο πλευρών στη βάση συγκεκριμένων στόχων συνδέσεων και τζίρου.

«Αγκάθι» ο υψηλός δανεισμός

Η Forthnet, ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος, βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις εξετάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τη Wind όσο και με τη Hellas online. Βασικό πρόβλημα της εταιρείας με τη μεγαλύτερη βάση συνδρομητών στη χώρα, μετά τον ΟΤΕ, είναι ο υψηλός δανεισμός.

Κατά τη γενική συνέλευση του περασμένου Αυγούστου, ελήφθη απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 30 εκατ. ευρώ. Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η Forgendo, που κατέχει ποσοστό 40,07%, δήλωσε πρόσφατα την απόφασή της να μετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δίνοντας με τον τρόπο αυτό «ψήφο εμπιστοσύνης» στη διοίκηση της εταιρείας αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, το ολλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο Cyrte Investments, που κατέχει ποσοστό 24,3%, δεν έχει δείξει αντίστοιχη προθυμία. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι μία υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από πέρυσι, κι οι μέτοχοί της αποδίδουν την αναβολή της στην έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας που χαρακτήρισε όλη τη συγκεκριμένη περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v