Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Και τώρα… τρέχουμε

Με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, προκειμένου να αποφευχθούν αναταράξεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ εξαιτίας της διαδικασίας για την πώληση του 33%, σχεδιάζει να κινηθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

ΟΠΑΠ: Και τώρα… τρέχουμε
Με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, προκειμένου να αποφευχθούν αναταράξεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ εξαιτίας της διαδικασίας για την πώληση του 33%, σχεδιάζει να κινηθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Γι' αυτό και στόχος όσων ασχολούνται με το Project Olympus (αυτό ζητήθηκε να γράφουν οι φάκελοι των υποψηφίων) είναι να έχουν εξεταστεί εντός των ημερών οι οκτώ προσφορές που κατατέθηκαν την Παρασκευή, αν και θεωρείται σίγουρο πως οι τελικές συμμαχίες θα διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η προκήρυξη προβλέπει πως η σύνθεση της σύμπραξης μπορεί να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και μέχρι τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης κατά την οποία θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Όμως, ο επικεφαλής μιας κοινοπραξίας δεν μπορεί να αλλάξει σε κανένα στάδιο του διαγωνισμού. Συνεπώς, οι όποιες εκπλήξεις αναμένονται στη σύνθεση των κοινοπραξιών και όχι στο ποιος θα ηγείται των σχημάτων διεκδίκησης, καθώς από σήμερα είναι γνωστοί οι επικεφαλής.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις της διοίκησης της Lottomatica κατά τη διάρκεια conference call την Πέμπτη επ' ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Η διοίκηση του ιταλικού ομίλου υποστήριξε πως εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και «ο μόνος πιθανός ρόλος που οραματιζόμαστε είναι αυτός του μετόχου μειοψηφίας». Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου συμπλήρωσε πως «κάτω από τους κατάλληλους επιχειρηματικούς όρους είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στην Ελλάδα» και «εξετάζουμε το θέμα με βάση τα σενάρια διαχείρισης κινδύνου του ομίλου σε συνεργασία με τους συνεταίρους μας».

Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα εξεταστεί αν οι φάκελοι που κατατέθηκαν την Παρασκευή είναι πλήρεις και εάν οι υποψήφιοι καλύπτουν τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους, εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, μέσω των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων, ο μέσος όρος των ενοποιημένων κερδών προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων (EBITDA) των τελευταίων τριών εταιρικών χρήσεων υπερβαίνει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Εάν πρόκειται για εταιρεία ιδιωτικού κεφαλαίου (επενδυτική κ.λπ.), το ποσό ενεργών και μη επενδεδυμένων κεφαλαίων υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση κοινοπραξίας, το χρηματοοικονομικό κριτήριο θα πρέπει να πληρούται από κάθε μέλος της σύμπραξης, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής σε αυτήν.

Προκειμένου να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας, μετά την υπογραφή της οποίας θα λάβουν δεσμευτικές οδηγίες και την επισκόπηση της δεύτερης φάσης. Μετά την υπογραφή της σύμβασης εμπιστευτικότητας, οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι θα έχουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να διενεργήσουν ενδελεχή έλεγχο αναφορικά με τον ΟΠΑΠ και να υποβάλουν μη δεσμευτικά σχόλια επί του σχεδίου της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών του ΟΠΑΠ που θα λάβουν.

Ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ εκδήλωσαν την Παρασκευή οκτώ όμιλοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα και την Ελλάδα. Πρόκειται για:

* Τη βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών BC Partners.

* Την Emma Delta Ltd., επενδυτικό όχημα με κύριους μετόχους τους τον Jiri Smejc (66,7%) του τσέχικου fund PPF και τον Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).

* Την κοινοπραξία της γερμανικής Gauselmann AG (55%) με την ισραηλινή Playtech Ltd. (41%) και τη Helvason Ltd. (4%) του ομίλου Κοπελούζου.

* Την κοινοπραξία των εταιρειών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd. (66%).

* Την Primrose Treasure Limited (θυγατρική της κινεζικής Fosun international).

* Την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων (hedge fund) Third Point LLC.

* Την επίσης αμερικανική TPG Capital.

* Την καναδική Triple Five World Group Properties Limited.

*** Δείτε αναλυτικά το προφίλ των ομίλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v