Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέση μάχης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ενδιαφέρον για το Τ.Τ. από ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς. Η εκταμίευση της δόσης, η διάσπαση και οι σύμβουλοι. Σε ετοιμότητα το σύστημα. Με ποια κριτήρια θα αναδειχθεί πλειοδότης. Η «προίκα» καταθέσεων και ομολόγων.

Σε θέση μάχης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Σε θέση μάχης για την απόκτηση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρίσκονται οι όμιλοι Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς καθώς η τρόικα και η κυβέρνηση εμμένουν στη διάσπαση του Ταμιευτηρίου σε καλή και κακή τράπεζα.

Παρότι το draft του μνημονίου δεν κάνει αναφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως έκανε το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει τον Οκτώβριο, το κλίμα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ότι η απόφαση δεν έχει αλλάξει.

Θα υπάρξει, δηλαδή, διαχωρισμός του Τ.Τ. σε good - bad bank αλά ΑΤΕ, με απόσχιση και πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου και υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του νομικού προσώπου.

Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να κινηθούν αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την πίστωση στο Τ.Χ.Σ. των 23,8 δισ. ευρώ που του αναλογούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προηγηθεί ικανή προεργασία για τον διαχωρισμό των υγιών στοιχείων ενεργητικού του Τ.Τ. και στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται επαφές των αρμόδιων εποπτικών αρχών με τους υποψήφιους μνηστήρες.

«Μόλις έρθει η δόση στην Αθήνα, τότε θα γίνει και η πώληση του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Βαρόμετρο για την επιλογή του υποψήφιου αγοραστή θα αποτελέσουν οι συνέργειες που θα προκύψουν, ενώ λιγότερο θα βαρύνει η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης του ενεργητικού του υγιούς τμήματος του Τ.Τ.», αναφέρει τραπεζική πηγή που συμμετέχει στη διαδικασία.

Ωστόσο, άλλες πηγές σημειώνουν ότι στόχος είναι η πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Τ.Τ. να μην αυξήσει έμμεσα τον λογαριασμό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σε αυτήν την περίπτωση, προβάδισμα για την απόκτησή του καλού Τ.Τ. θα αποκτήσει όποια τράπεζα μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει, μέσω αγοράς και όχι με προσφυγή στο ΤΧΣ, το σταθμισμένο ενεργητικό που θα πάρει από το Τ.Τ.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι στις επαφές που έχουν γίνει εν όψει της πώλησης του Τ.Τ. έχουν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον «η Εθνική από κοινού με τη Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς».


Οι σύμβουλοι για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς

Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πηγές, οι τρεις τράπεζες έχουν αναθέσει σε ξένους επενδυτικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους την εκπόνηση μελέτης στην οποία θα καταγράφονται με ακρίβεια τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι συνέργειες που θα προκύψουν από την απορρόφηση του υγιούς τμήματος του Τ.Τ. ανά τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τους συμβούλους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος της Εθνικής-Eurobank έχει προσλάβει την Deutsche Bank, η Alpha Bank την JP Morgan και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς την Barclays. Αξίζει να αναφερθεί πως οι τρεις ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται στο τέλος της διαδικασίας κάποιες να το αποσύρουν, όπως έγινε και στην ανάλογη περίπτωση της ΑΤΕbank.


Η προίκα των καταθέσεων

Η «εξαγορά» και η απορρόφηση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Ταμιευτηρίου ένεχει, όπως έδειξε και η περίπτωση της ΑΤΕ, σειρά πλεονεκτήματα.

Αρχικά, σε επίπεδο ρευστότητας, καθώς το ΤΧΣ και το ΤΕΚΕ θα καλύψουν το funding gap του υγιούς τμήματος. Ταυτόχρονα, το Τ.Τ. διαθέτει καταθέσεις περίπου 10 δισ. ευρώ, με μέσο κόστος χαμηλότερο από αυτό της αγοράς.

Η πρόσκτηση των καταθέσεων του Τ.Τ. θα επιτρέψει στην πλειοδότρια τράπεζα να μειώσει τον ακριβό δανεισμό της από τον ELA και να απελευθερώσει ενεχυριασμένα assets, γεγονός που θα μειώσει και το σταθμισμένο ενεργητικό.

Επιπρόσθετα, η εξαγορά του καλού Τ.Τ. θα βελτιώσει τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων και τον δείκτη κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις, ενώ θα προσθέσει συνέργειες και σε επίπεδο κόστους λειτουργίας, πέραν αυτών που θα προκύψουν στο κόστος χρηματοδότησης.


Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Λύση μπορεί να βρεθεί και για το ακανθώδες θέμα του υφιστάμενου προσωπικού του Τ.Τ. Ακούμε ότι υπάρχει διάταξη που μπορεί να λειτουργήσει σαν by-pass μείωσης του προσωπικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χωρίς να υπάρξουν απολύσεις.

Διάταξη που πέρασε επί υπουργίας Χρ. Βερελή και ορίζει ότι περίπου 700 υπάλληλοι του Τ.Τ. είναι «γενικοί δημόσιοι υπάλληλοι».

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετακληθούν στον δημόσιο τομέα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v