Οι όροι λειτουργίας των VLTs

Οι τεχνικές και άλλες προδιαγραφές για την λειτουργία των παιχνιδομηχανών (VLTs) περιλαμβάνονται σε πολυσέλιδη απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η οποία ρυθμίζει τη νέα αγορά.

Οι όροι λειτουργίας των VLTs
Οι τεχνικές και άλλες προδιαγραφές για την λειτουργία των παιχνιδομηχανών (VLTs) περιλαμβάνονται σε πολυσέλιδη απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η οποία ρυθμίζει τη νέα αγορά.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρόσβαση σε χώρους που διεξάγονται Τυχερά Παιχνίδια με Παιγνιομηχανήματα έχουν μόνο όσοι έχουν είναι ηλικίας άνω των 21 ετών, με την έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη. Η τελευταία εκδίδεται, κατόπιν αίτησής και κάθε παίκτης μπορεί να έχει μόνο μία κάρτα, ενώ η συμμετοχή μπορεί να γίνει και με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας (η Ατομική Κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως Προπληρωμένη).

Η Ατομική Κάρτα Παίκτη πρέπει να επιτρέπει την αναγνώρισή της από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα με την εισαγωγή της σε οποιοδήποτε Πιστοποιημένο Παιγνιομηχάνημα και να προστατεύεται από προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης (PIN), ο οποίος πρέπει να ζητείται δύο συνεχόμενες φορές από το Παιγνιομηχάνημα πριν από την έναρξη της συμμετοχής του παίκτη και να επιτρέπει την αποθήκευση σε αυτήν πιστωτικών μονάδων, με καταβολή του αντίστοιχου ποσού σε μετρητά ή με τη μεταφορά ποσού από προπληρωμένη κάρτα, στα προς τούτο εξουσιοδοτημένα από τον Φορέα Εκμετάλλευσης ή τους Παραχωρησιούχους σημεία.


Η αίτηση

Η αίτηση έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα ατομικά στοιχεία του Παίκτη (ημεδαπού ή αλλοδαπού):

α. Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο.

β. Ημερομηνία γέννησης.

γ. Αριθμό δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας του προσώπου.

δ. Αριθμό φορολογικού μητρώου, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για τους μονίμως διαμένοντες στην Ελλάδα. Για τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, συμπληρώνεται σχετική υπεύθυνη δήλωση που υπάρχει στο έντυπο της αίτησης.

ε. Πλήρη διεύθυνση μόνιμης διαμονής.

στ. Διεύθυνση αποστολής της Κάρτας και του προσωπικού αριθμού ταυτοποίησης (PIN).

η. Δήλωση περί μη αίτησης αυτοαποκλεισμού ή αποδοχής τυχόν περιορισμών μεταξύ των επιλογών που θα υποστηρίζονται από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα.

Η αίτηση έκδοσης Ατομικής Κάρτας Παίκτη πρέπει να συνοδεύεται από:

α. Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ανάλογου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας και της ημερομηνίας γέννησης του αιτούντος.

β. Έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος


Μέγιστο επιτρεπόμενο όριο δαπανών


Στη συμμετοχή στη διεξαγωγή των Τυχερών Παιγνίων υφίσταται μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο δαπανών, ανά Παίκτη. Ως τέτοιο ορίζεται η διαφορά που προκύπτει εάν από τις καταθέσεις (cash-in) αφαιρεθούν τα ρευστοποιούμενα κέρδη (cash-out).

Το ύψος του μέγιστου επιτρεπόμενου ημερήσιου ορίου δαπανών ανά Παίκτη καθορίζεται και μεταβάλλεται με απόφαση της ΕΕΕΠ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο δαπανών ανά Παίκτη πρέπει να κοινοποιείται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης και τους Παραχωρησιούχους στους Παίκτες.

Μετά την επίτευξη του μέγιστου επιτρεπόμενου ημερήσιου ορίου, ο Παίκτης αποκλείεται για τις επόμενες είκοσι τέσσερις ώρες. Προβλέπεται, επίσης, πως το διαθέσιμο υπόλοιπο του Ηλεκτρονικού Λογαριασμού Παίκτη είναι ανά πάσα στιγμή εξαργυρώσιμο. Απαγορεύεται η δέσμευση ποσού για επόμενη συμμετοχή καθώς και η μη καταβολή ποσού κερδών, επειδή αυτό είναι χαμηλότερο από ορισμένο ύψος.


Που μπορούν να εγκατασταθούν

Η εγκατάσταση, λειτουργία και διεξαγωγή, των Τυχερών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα επιτρέπεται μόνον σε Αμιγείς Χώρους. Τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. θεωρούνται αμιγείς χώροι για την εγκατάσταση Τυχερών Παιγνίων, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται με τον Κανονισμό.

Οι πιστοποιήσεις των Καταστημάτων διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα διακρίνονται σε τρείς (3) κατηγορίες ως εξής:

1. Πιστοποίηση τύπου Β’ για τα Καταστήματα διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα σε αμιγείς χώρους.

2. Πιστοποίηση τύπου Ε’ για την εγκατάσταση Παιγνιομηχανημάτων αποκλειστικά Τυχερών Παιγνίων σε θαλασσοπλοούντα πλοία που διενεργούν πλόες εξωτερικού.

3. Πιστοποίηση τύπου ΣΤ’ για τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Σε όλα τα πιστοποιημένα Καταστήματα απαγορεύεται να εγκαθίστανται ή/και να λειτουργούν μη Πιστοποιημένα Παίγνια και Παιγνιομηχανήματα, απαγορεύεται η διεξαγωγή Τεχνικών-Ψυχαγωγικών Παιγνίων, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τρία (3) τετραγωνικά μέτρα καθαρού εμβαδού ανά Παιγνιομηχάνημα. Τα Καταστήματα, ανεξαρτήτως τύπου, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να συστεγάζονται, να εφάπτονται μεταξύ τους ή να συνδέονται εσωτερικά με άλλους χώρους.

Τα Παιγνιομηχανήματα πρέπει να είναι τοποθετημένα με τρόπο, ώστε να μην είναι ορατά από τον εξωτερικό χώρο του Καταστήματος ή μέσω της θύρας εισόδου, όταν αυτή είναι ανοικτή. Εντός των Πιστοποιημένων Καταστημάτων απαγορεύεται το κάπνισμα, καθώς και η διάθεση ή/και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Απαγορεύεται η εγκατάσταση αυτόματων μηχανών ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) εντός των Καταστημάτων ή στις προσόψεις τους.

Το ωράριο λειτουργίας των Καταστημάτων με Παιγνιομηχανήματα Τυχερών Παιγνίων τύπου Β’ και ΣΤ’ προσδιορίζεται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης και τους Παραχωρησιούχους, εντός των ορίων από 09.00 μέχρι 02.00 της επομένης, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τις κείμενες διατάξεις. Για τα καταστήματα τύπου Ε’ διαμορφώνεται ελεύθερα με απόφαση και ευθύνη του πλοιάρχου.

Κάθε Πιστοποιημένο Παιγνιομηχάνημα, σύστημα ή/και εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται από τον Φορέα Εκμετάλλευσης και τους Παραχωρησιούχους για τη διεξαγωγή, την εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας Τυχερών Παιγνίων, τοποθετείται στον χώρο που προσδιορίζεται από την πιστοποίησή του. Κάθε μετακίνηση από τον χώρο αυτό για οποιονδήποτε λόγο, πραγματοποιείται μετά από έγκριση της Ε.Ε.Ε.Π και με τη διαδικασία που αυτή ορίζει.

Τυχόν μετακίνηση που συντελείται χωρίς την έγκριση αυτή, οδηγεί στην αυτόματη απώλεια της πιστοποίησης του Παιγνιομηχανήματος, του συστήματος ή/και του εξοπλισμού που μετακινήθηκε.

Δεδομένου ότι η συμμετοχή σε Τυχερό Παίγνιο αποτελεί ελεύθερη και ανεξάρτητη προσωπική απόφαση, η οποία πρέπει να λαμβάνεται χωρίς πρόκληση ή παρακίνηση (unstimulated gambling), ο Φορέας Εκμετάλλευσης ή/και οι Παραχωρησιούχοι οφείλουν να εφαρμόζουν περιορισμένη, ήπια και λελογισμένη Εμπορική Επικοινωνία, η οποία πρέπει να έχει ως αποκλειστικό και μόνο σκοπό να κατευθυνθούν οι Παίκτες προς τα νόμιμα δίκτυα διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων.

Η Εμπορική Επικοινωνία και οι ενέργειες που την υλοποιούν, δεν επιτρέπεται να ενισχύουν τη ροπή προς τα Τυχερά Παίγνια ούτε να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κοινού σε αυτά.

Επιπλέον, οι ενέργειες αυτές πρέπει να υλοποιούνται με βασικό, ανάμεσα στα άλλα, κριτήριο την προστασία ατόμων κάτω των 21 ετών, των ευάλωτων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα που έχουν εθισμό στα Τυχερά Παίγνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v