ΔΕΗ: Σε τροχιά υλοποίησης η Πτολεμαϊδα 5

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ στη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Σε τροχιά υλοποίησης η Πτολεμαϊδα 5
Το Δ.Σ. της ΔΕΗ στη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Ανάδοχος του έργου είναι η κατασκευαστική ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ σε βραδινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι η ανάθεση της σύμβασης κατασκευής στην Τέρνα συζητήθηκε μεν, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

H κατακύρωση του διαγωνισμού στην ΤΕΡΝΑ εγκρίθηκε πριν από 12 μήνες, στις 25 Νοεμβρίου 2011. Ωστόσο, η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης καθυστερούσε λόγω των όρων που έθεταν τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης, όπως ρήτρα δραχμής κ.λπ. εξ αιτίας των γενικότερων αβεβαιοτήτων που προκαλούσε η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την καταβολή των νέων δόσεων δανείων προς την Ελλάδα, η ΔΕΗ έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα.

Επιπλέον, όπως τονίζουν πηγές που έχουν άμεση σχέση με το επενδυτικό σχέδιο, τα μεγάλα ποσά για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθούν μετά από δύο χρόνια, όταν δηλαδή θα αρχίσει να εγκαθίσταται ο εξοπλισμός. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, οι εργασίες θα αφορούν προκαταρκτικές δράσεις, χαμηλού κόστους, που καλύπτονται από τη ρευστότητα της ΔΕΗ.

Επιπλέον, ο σύμβουλος της ΔΕΗ στα θέματα χρηματοδότησης της επένδυσης, η Credit Agricole, έχει επαφές με τον γερμανικό οργανισμό παροχής εξαγωγικών ασφαλίσεων Euler Hermes, όπως και με τις γερμανικές τράπεζες KFW - IPEX.

Η εμπλοκή των γερμανικών οργανισμών σχετίζεται με το ότι στην κοινοπραξία κατασκευής συμμετέχουν και εταιρείες εγκατεστημένες στη χώρα αυτή. Ας σημειωθεί δε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα και στη συνάντηση που είχε με Έλληνες μάνατζερ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός της έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης και των εγγυήσεων, λαμβάνοντας υποσχέσεις ότι θα το εξετάσει.

Προμηθευτές υπεργολάβοι της ΤΕΡΝΑ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας είναι οι εταιρείες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd. Ιαπωνίας και Hamon Environmental GmbH.

Η νέα μονάδα ισχύος 660 MW θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της Επιχείρησης.

Η δημιουργία του ορυχείου για την τροφοδοσία της νέας μονάδας με λιγνίτη θα απαιτήσει τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, ενώ θα εξασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια την τροφοδότηση, με θερμική ενέργεια, της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v