Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλαστρον: Σε θετικά επίπεδα τα EBITDA στο Q3

Βελτίωση σημείωσαν τα αποτελέσματα του Ομίλου στο 3ο τρίμηνο της χρήσης της Έλαστρον. Πιο συγκεκριμένα, το ενοποιημένο μικτό κέρδος ανήλθε σε € 1,8 εκ. ή 11,4% επί των πωλήσεων.

Έλαστρον: Σε θετικά επίπεδα τα EBITDA στο Q3
Βελτίωση σημείωσαν τα αποτελέσματα του Ομίλου στο 3ο τρίμηνο της χρήσης της Ελαστρον. Πιο συγκεκριμένα, το ενοποιημένο μικτό κέρδος ανήλθε σε € 1,8 εκ. ή 11,4% επί των πωλήσεων έναντι € 1,1 εκ. ή 7,3% επί των πωλήσεων και € 1,3 εκ. ή 7,3%, στο 1ο και 2ο τρίμηνο της χρήσης αντίστοιχα.

Επιπλέον το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) διαμορφώθηκε σε θετικά επίπεδα για πρώτη φορά ύστερα από το 3ο τρίμηνο του 2011 και ανήλθε σε € 0,6 εκ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε κέρδη € 0,1 εκ. έναντι ζημιών τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο τρίμηνο της χρήσης, ενώ τέλος, οι ζημιές πριν από φόρους υποχώρησαν αισθητά, τόσο έναντι του 1ου όσο και του 2ου τριμήνου της χρήσης.

Η εν λόγω βελτίωση αντανακλά σαφώς την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων και λειτουργιών του Ομίλου, του περιορισμού του λειτουργικού και μη κόστους, καθώς και την ενσωμάτωση των οικονομικών μεγεθών του κλάδου των φωτοβολταϊκών.

Στο 9μηνό, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε € 48,8 εκ. έναντι € 66,2 εκ. το 9μηνό του 2011.

Το ενοποιημένο μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε € 4,2 εκ ή 8,7% επί των πωλήσεων, έναντι € 7,4 εκ. ή 11,2% επί των πωλήσεων το 9μηνό 2011, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ζημιές € 0,1 εκ. έναντι κερδών € 1,8 εκ., την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 2,8 εκ., έναντι ζημιών € 1,2 εκ. το 9μηνό του 2011.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 41,2 εκ. έναντι € 55,7 εκ. το 9μηνό 2011. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ζημιές € 0,3 εκ., έναντι κερδών € 1,8 εκ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 2,1 εκ., έναντι ζημιών € 0,3 εκ. πέρυσι.

Κατά την διάρκεια του 3ου τριμήνου ολοκληρώθηκε η απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής (93%) σε 5 εταιρίες με αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Η συνολική ισχύς των ανωτέρω 5 σταθμών ανέρχεται σε 3,05 ΜWh, ενώ εντός της χρήσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση μιας επιπλέον εταιρίας με άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 0,5 MWh.
 
Από τις ανωτέρω επενδύσεις η εταιρία αναμένει ένα μέσο ετήσιο έσοδο της τάξης των € 1,7 εκ. και μέσο λειτουργικό περιθώριο EBITDA 75% περίπου για περίοδο είκοσι ετών.

Η προσφάτως ψηφισθείσα επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών θα περιορίσει τα περιθώρια κερδοφορίας για την επόμενη διετία (χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω χρονική επέκταση του μέτρου), αναμένεται ωστόσο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ελλείμματος ρευστότητας του κλάδου των φωτοβολταϊκών.
 
Σημειώνεται ότι τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου έχουν επιβαρυνθεί με την αντίστοιχη πρόβλεψη της εν λόγω εισφοράς.

Όσον αφορά τον τομέα των χαλυβουργικών προϊόντων, η ζήτηση κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και στο 3ο τρίμηνο της χρήσης ακολουθώντας την πτώση στην οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα για τέταρτο συνεχόμενο έτος.

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά σε συνδυασμό με την σημαντική άνοδο του κόστους δανεισμού, καθιστούν τη λήψη χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ απολύτως καθοριστική για την επανέναρξη έργων υποδομής και δημόσιων έργων που παραμένουν στάσιμα επί σειρά ετών και αναμένεται να δώσουν πνοή τόσο στον κλάδο όσο και στο σύνολο της οικονομίας. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι μέρος της χρηματοδότησης να διοχετευθεί στην αγορά.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η διοίκηση του Ομίλου, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις σε ένα υπό διαμόρφωση ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, διαθέτοντας εμπειρία, τεχνογνωσία και την απαραίτητη πλέον σήμερα ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση.

Επιπροσθέτως, διαθέτοντας την απαραίτητη ρευστότητα, εξετάζει προσεκτικά προοπτικές επενδύσεων σε κλάδους με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v