Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Μειώνει προσωπικό και κόστη μισθοδοσίας

Με πλήρη επιτυχία στέφεται ο στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ να μειώσει το προσωπικό της εταιρείας και τα κόστη μισθοδοσίας, καθώς η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Μειώνει προσωπικό και κόστη μισθοδοσίας
Με πλήρη επιτυχία στέφεται ο στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ να μειώσει το προσωπικό της εταιρείας και τα κόστη μισθοδοσίας, καθώς η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Στο πρώτο βασικό πρόγραμμα κατατέθηκαν 1.750 αιτήσεις από εργαζόμενους που επιθυμούν να αποχωρήσουν κάνοντας χρήση των παρεχόμενων κινήτρων. Οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν την αίτησή τους ως την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.
 
Ενδιαφέρον, μικρότερο βεβαίως, υπήρξε και για το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεχίζει να τρέχει ως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε, σύμφωνα με πηγές του ΟΤΕ, να δοθεί η δυνατότητα να κάνουν χρήση του και εργαζόμενοι οι οποίοι ίσως τελικά να μην πληρούν τις προϋποθέσεις αποχώρησης του πρώτου προγράμματος, αλλά επιθυμούν να φύγουν κάνοντας χρήση του δεύτερου.

Το αποκαλούμενο πρόγραμμα Β απευθύνεται στο προσωπικό που έχει συγκεντρώσει 15 χρόνια υπηρεσίας στο ΟΤΕ και θεμελιώνει δικαίωμα για άμεση συνταξιοδότηση, πλήρη ή μειωμένη.


Υπερκάλυψη στόχων

Σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων, σημαντικός αριθμός ατόμων που εργάζονται στον Οργανισμό έχει τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, ωστόσο κώλυμα για τη συμμετοχή τους είναι ότι έχουν λιγότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ.

Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα είναι ότι μετά τη 15ετία το ποσό που εισπράττει ο εργαζόμενος θεωρείται αποζημίωση απόλυσης, ενώ πριν από τη συμπλήρωση των 15 ετών θεωρείται bonus αποχώρησης και η φορολόγησή του είναι αυστηρότερη.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, μια λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η κάλυψη εκ μέρους της εταιρείας της διαφοράς με την καταβολή υψηλότερου bonus αποχώρησης.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται καθόλου πιθανό δεδομένου ότι ο στόχος μείωσης του προσωπικού κατά 1.200 άτομα, που είχε θέσει η διοίκηση, καλύπτεται και με το παραπάνω από τις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, υπερκαλύπτοντας και το ποσό που είχε σκοπό να διαθέσει για το εν λόγω πρόγραμμα.

Το κόστος έχει προϋπολογιστεί από τη διοίκηση σε περίπου 153 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 2012, ενώ το υπόλοιπο ποσό είχε επιβαρύνει (ως πρόβλεψη αποζημίωσης) τα αποτελέσματα προηγούμενων περιόδων. Ο μέσος όρος της αποζημίωσης των συμμετεχόντων στα προγράμματα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τις 127.000 ευρώ.


Μετενέργεια

Η μεγάλη συμμέτοχη των εργαζομένων στον ΟΤΕ στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποδίδεται και στο γεγονός ότι από τον ερχόμενο Μάρτιο λόγω της μετενέργειας λήγουν τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια η αποζημίωση από 25.000 που είναι σήμερα να διαμορφωθεί έως τις 15.000 καθώς οι υπάλληλοι στον ΟΤΕ θα αποζημιώνονται ως εργαζόμενοι σε Οργανισμό Κοινής Ωφελείας.

Οι εργαζόμενοι που θα κάνουν χρήση της εθελουσίας εξόδου θα αποχωρήσουν από τον ΟΤΕ το αργότερο ως το τέλος του έτους. Με τον τρόπο αυτόν η διοίκησή του θα επιτύχει σημαντική μείωση του αριθμού τους αλλά και του κόστους προσωπικού, το οποίο συνεχίζει να είναι υψηλότερο έναντι ομοειδών εταιρειών στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

Το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στον ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 55.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ να σημειώσουμε ότι από το ποσό αυτό περίπου το ήμισυ αφορά το ασφαλιστικό κόστος.


Πωλήσεις θυγατρικών - αναχρηματοδότηση δανεισμού

Πλέον οι προτεραιότητες της διοίκησης του ΟΤΕ στρέφονται στην πώληση των θυγατρικών, Globul και Hellas Sat, αλλά και στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού.
 
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές, ευκολότερα φαίνεται ότι είναι τα πράγματα για την περίπτωση της θυγατρικής στη Βουλγαρία, για την οποία το ενδιαφέρον τους φέρονται να έχουν εκδηλώσει η Τurkcell, η Turk Telekom, η Vodafone, η Orange και η Deutsche Telekom.

Ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θεωρείται ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σε έκθεσή της η Morgan Stanley τοποθετεί την εκτίμησή της για τα έσοδα από την πώληση στα 650 εκατ. ευρώ, αν και υπάρχουν πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις που ανεβάζουν τα έσοδα στα 800 εκατ. ή και ακόμη υψηλότερα.

Οι πωλήσεις των θυγατρικών θα εξυπηρετήσουν την αναχρηματοδότηση του χρέους του ΟΤΕ, ο οποίος έχει κάνει ήδη κινήσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού του.

Τον προηγούμενο μήνα ο Οργανισμός έκανε χρήση του δικαιώματος παράτασης κατά έναν χρόνο της λήξης του δανείου ύψους 900 εκατ. ευρώ για το ποσό των 500 εκατ. ευρώ του δανείου, ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν στις 11 Φεβρουαρίου 2013, ημερομηνία ωρίμανσης του δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v