Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ridenco: Οι ζημιές, τα χρέη και η…ΑΜΚ

Χωρίς καταστήματα, εμπορεύματα, προμηθευτές αλλά και με τεράστιες ζημίες και χρέη λειτουργεί έστω και τυπικά η εισηγμένη Ridenco. Δεν κατάφερε να συμβιβαστεί με τους πιστωτές ούτε εξωδικαστικώς.

Ridenco: Οι ζημιές, τα χρέη και η…ΑΜΚ
Χωρίς καταστήματα, εμπορεύματα, προμηθευτές αλλά και με τεράστιες ζημίες και χρέη λειτουργεί, έστω και τυπικά, η εισηγμένη Ridenco, η οποία αφενός δεν κατάφερε να συμβιβαστεί με τους πιστωτές της ούτε εξωδικαστικώς και αφετέρου φαίνεται ότι δεν διαθέτει την υποστήριξη του βασικού της μετόχου, ο οποίος όψιμα θυμήθηκε την πιθανότητα ενίσχυσής της με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο όμιλος στο τρέχον εννεάμηνο έχει υποστεί την οριστική απώλεια όλων των συνεργασιών του με διεθνείς ξένους οίκους, αφού και οι δικαστικές διαμάχες δικαίωσαν τους ξένους, έχει λύσει και έχει εκκαθαρίσει όλες τις θυγατρικές του στο εξωτερικό -με τελευταίες αυτές στην Τουρκία- και βρίσκεται σε διαρκή πίεση από τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς οι διαδικασίες του άρθρου 99 δεν απέδωσαν και οι εξωδικαστικές επαφές προφανώς το ίδιο.
 
Μάλιστα, κάποια εκ των τραπεζών έχει κατασχέσει και εκπλειστηριάζει ακίνητο στο Κολωνάκι, ενώ άλλες έχουν προβεί σε δέσμευση λογαριασμών αλλά και σε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μην αλλάξει η περιουσιακή κατάσταση του ομίλου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο βασικός μέτοχος δεν φαίνεται να έχει βάλει το χέρι στην τσέπη για το παραμικρό, εκτός από το να «επιστρέψει» ποσό στα ταμεία της εταιρείας το οποίο προηγουμένως είχε εκταμιεύσει ως… αποζημίωση συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, "βάσει των αποφάσεων των Γ.Σ. των μετόχων, επιχείρηση του ομίλου υποχρεούται να καταβάλει ποσό 3 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση αποχώρησης ή συνταξιοδότησης του διευθύνοντος συμβούλου, Μωρίς-Ρίτσι Φρασνές, ή το αργότερο μέχρι την 1η/3/2015 (όποιο επέλθει νωρίτερα)".

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ζήτησε με επιστολή του να ασκήσει το δικαίωμα να του καταβληθεί το ποσό αυτό. Έναντι αυτού έλαβε προκαταβολή 1,08 εκατ. ευρώ, την οποία επέστρεψε αργότερα για να διευκολύνει τη ρευστότητα της εταιρείας.

Παρ' όλα αυτά, στην αναλυτική οικονομική κατάσταση του εννεαμήνου υπάρχει η προαναγγελία για την ανάγκη σύγκλησης της γενικής συνέλευσης των μετόχων, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τουλάχιστον για τη μητρική.

Πάντως, παραμένει ασαφές αν όντως υπάρχει πρόθεση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή αν η εταιρεία θα οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια του ομίλου είναι πλέον δυσθεώρητα καθώς σε επίπεδο ομίλου φθάνουν τα 53,04 εκατ. ευρώ (11 εκατ. ευρώ περίπου για τη μητρική και 42 εκατ. ευρώ για τη Ridenco Commercial). Οι δε υποχρεώσεις ανέρχονται σε 58,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι ληξιπρόθεσμες σε 42,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v