ΕΥΠΡΟ: Η δημόσια πρόταση και τα σενάρια

Τι μπορεί να «κρύβει» για την εταιρεία η συγχώνευση μεταξύ Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Τα πιθανά σενάρια, οι προκλήσεις και τα ατού της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ. Ο ρόλος του διεθνούς fund "Fairfax".

ΕΥΠΡΟ: Η δημόσια πρόταση και τα σενάρια
Ερώτημα παραμένει τελικά αν θα ωφεληθεί ή όχι η Eurobank Properties από την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ της μητρικής της τράπεζας και της Εθνικής.

Η πρώτη επίδραση από την ένωση των δύο τραπεζικών ομίλων, είναι πως το 55% της ΕΥΠΡΟ περνά πλέον στη νέα Εθνική Τράπεζα, κάτι που υποχρεώνει την Εθνική να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών.

Θα πετύχει τελικά αυτή η δημόσια πρόταση και η μετοχή θα τεθεί εκτός χρηματιστηρίου; Μάλλον όχι, καθώς καθοριστικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει το διεθνές fund της Fairfax, το οποίο ελέγχει γύρω στο 20% της εταιρείας.

Πρόκειται για ένα fund που τοποθετήθηκε στην ΕΥΠΡΟ μόλις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και συνηθίζει να επενδύει με μακροπρόθεσμη προοπτική. Μέλη του μάλιστα, μετέχουν στο Δ.Σ. της εισηγμένης.

Δύσκολα δηλαδή το Fairfax θα συναινέσει στην δημόσια πρόταση, ιδίως αν στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τότε, μειωθεί ακόμη η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν αυτού όμως, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει δική της ΑΕΕΑΠ, την οποία θα ήθελε να εισάξει στο ΧΑ και το «όχημα» της ΕΥΠΡΟ θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική επιλογή.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, καθώς μια απλή συγχώνευση των δύο εταιρειών θα περιόριζε δραστικά τη διασπορά των μετοχών της εταιρείας. Και αυτό γιατί η ΑΕΕΠ της Εθνικής είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την ΕΥΠΡΟ (η αποτίμηση των ακινήτων της ΑΕΕΑΠ της Εθνικής υπολογίζεται γύρω στα 700-800 εκατ. ευρώ, έναντι ιδίων κεφαλαίων 630 εκατ. της ΕΥΠΡΟ).

Ενα δεύτερο ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι το νέο σχήμα θα είναι ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων που σήμερα χρησιμοποιούνται ως υποκαταστήματα των δύο τραπεζών. Τι θα γίνει όμως τώρα που ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων της ενοποιημένης τράπεζας θα μειωθεί κατά περίπου 20%, προκειμένου να επιτευχθούν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας;

Η διοίκηση της ΕΥΠΡΟ είχε δηλώσει προ μηνών (πριν την απόφαση για συγχώνευση) πως είχε έρθει σε συνεννόηση με την διοίκηση της Eurobank και είχε κρατήσει στην ιδιοκτησία της μόνο εκείνα τα υποκαταστήματα που δεν επρόκειτο να κλείσουν.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός πιθανόν να αλλάξει με τη συγχώνευση των δύο τραπεζικών ομίλων. Ενδέχεται επίσης να διακόψουν τη λειτουργία τους και κάποια υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, τα κτίρια των οποίων κατέχονται σήμερα από την ΑΕΕΑΠ της Εθνικής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Eurobank Properties καλείται φέτος να διαχειριστεί την κρίση που επικρατεί στην αγορά των εμπορικών ακινήτων. Χθεσινή («σκληρή» σε περιεχόμενο) έκθεση της Alpha Finance προβλέπει μείωση του μερίσματος από τα 40 στα 20 λεπτά του ευρώ, 5% πτώση στα ενοίκια κατά την επόμενη διετία και γύρω στα 25 εκατ. λογιστικές απομειώσεις στις εύλογες αξίες των ακινήτων της μέσα στο 2013, χωρίς να βλέπει επανάκτηση πριν το 2015.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως η Alpha Finance προτείνει «ουδέτερη στάση» για τη μετοχή, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΠΡΟ διαπραγματεύεται με τριπλάσιο περίπου discount (-45% έναντι -15%) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι «οπαδοί» πάντως της μετοχής επισημαίνουν το πολύ μεγάλο discount, την ποιότητα των ακινήτων, την πιστοληπτική ικανότητα των μισθωτών, αλλά και το γεμάτο ταμείο της εταιρείας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί μεγάλες ευκαιρίες αγορών που ενδεχομένως να προκύψουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v