ΤΧΣ: Εισηγείται αλλαγές στις ΑΜΚ των τραπεζών

Αλλαγές που αφορούν στη μείωση ή την απαλοιφή της αρνητικής καθαρής θέσης των τραπεζών εισηγείται το ΤΧΣ. Ζητά βελτιώσεις στη διαδικασία των ΑΜΚ. Ανατιμολογήσεις δανείων και προθεσμιακών καταθέσεων στο ΤΤ. Η εθελούσια.

ΤΧΣ: Εισηγείται αλλαγές στις ΑΜΚ των τραπεζών
Οι τρεις συστημικές τράπεζες που θα προκύψουν μετά την υλοποίηση των συγχωνεύσεων πρέπει να διατηρήσουν, αν όχι όλες, στην πλειονότητά τους, τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, γεγονός που αποτελούσε βασικό στόχο της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του. Αυτό τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ταμείου Τάκης Θωμόπουλος (σήμερα ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη του ΤΧΣ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία έγινε, επί της ουσίας, ο απολογισμός των πεπραγμένων του ταμείου μέχρι σήμερα.

Ερωτώμενα τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΧΣ αν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο αλλά και τον χρόνο των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, απάντησαν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις, ενώ σημείωσαν ότι όταν κατεβαίνεις στον διάλογο με σωστά επιχειρήματα τελικά η τρόικα τα δέχεται.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΧΣ παρουσιάζει τεχνικής φύσεως προβλήματα, τα οποία στο τέλος της ημέρας έχουν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα.

Το πρώτο καυτό θέμα έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, τον οποίο ο κ. Θωμόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σφιχτό και αυτό γιατί μέχρι τον Μάιο είναι δύσκολο, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, παρά την αρχή της ανάκτησης της εμπιστοσύνης, οι διοικήσεις των τραπεζών να έχουν μια δομημένη και εμπεριστατωμένη εικόνα, την οποία θα παρουσιάσουν στους επενδυτές με στόχο να τους προσελκύσουν. Εδωσε έμφαση σε μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές καθώς σημείωσε ότι hedge funds και distress funds είναι ήδη εδώ.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ταυτόχρονη υλοποίηση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Θωμόπουλος, όταν τρεις μεγάλες τράπεζες ζητήσουν ταυτόχρονα τόσα κεφάλαια πνίγουν τον επενδυτή.

Μένοντας στο ζήτημα, υποστήριξε ότι οι όποιες αλλαγές στον χρόνο, στα warrants είναι κυβερνητική απόφαση, η οποία όμως θα πρέπει να έχει το πράσινο φως από την τρόικα. Η διοίκηση του ταμείου έχει προτείνει ορισμένες αλλαγές που αφορούν τη μείωση ή την απαλοιφή της αρνητικής καθαρής θέσης, καθώς πίστευε και πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, μιας και δεν θα υπάρξει κανένας επενδυτής που θα θελήσει να καλύψει τη χασούρα της αρνητικής θέσης.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, η διοίκηση του ταμείου τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα και με το ύψος των αρνητικών θέσεων των συστημικών τραπεζών είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, γεγονός που, όπως όλα δείχνουν, επιδιώκουν οι ελληνικές τράπεζες, σημείωσαν τα στελέχη του ΤΧΣ.

Στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου τους, τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΧΣ τόνισαν ότι εργάστηκαν προς το συμφέρον της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Παρουσιάζοντας το έργο των 2,5 ετών, σημείωσαν ότι από τις κινήσεις σε Proton, ATE, T.T., συνεταιριστικές και Τ Bank διασώθηκαν καταθέσεις 29 δισ. ευρώ. Καλύφθηκε συνολικό funding gap 13,4 δισ. ευρώ, διασώθηκαν 9.900 θέσεις εργασίας και μπήκε κεφάλαιο 1,8 δισ. ευρώ. Από το τελευταίο μέγεθος το ΤΧΣ ελπίζει να ανακτήσει ένα μέρος.


Τι θα γίνει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Γρήγορα, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, αναμένεται να έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την εθελουσία έξοδο 700 - 900 εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με το νέο business plan, το «Νέο Τ.Τ.» θα προχωρήσει σε ανατιμολόγηση δανείων, κυρίως ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και είχαν πάρα πολύ μικρό επιτόκιο σε σχέση με τα δεδομένα της οικονομίας και της αγοράς.

Στον αντίποδα, αλλαγές θα υπάρξουν και στο χαρτοφυλάκιο των καταθέσεων, όπου το επιτόκιο ήταν σχεδόν ληστρικό για την τράπεζα, όπως υποστήριξαν στελέχη του ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τα «ληστρικά» αυτά επιτόκια αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις που αποτελούν το 50-55% του συνόλου των καταθέσεων του Τ.Τ.

Στο ερώτημα αν μετά τις αλλαγές αυτές θα υπάρξει πώληση του Τ.Τ., τα στελέχη της διοίκησης απάντησαν ότι με βάση τον νόμο η πώληση πρέπει να γίνει εντός εξαμήνου, αλλά για να πουλήσεις πρέπει να υπάρχουν και αγοραστές (και να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό τίμημα), και στο σημείο αυτό υπενθύμισαν ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε φάση συγχωνεύσεων, έχουν μπροστά τους ΑΜΚ και άρα, εκ των πραγμάτων, ο στόχος απόκτησης του Τ.Τ. έρχεται σε δεύτερο πλάνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v