ΟΤΕ:Ικανοποίηση για την επιτυχία με το ομολογιακό

Με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα σε χρόνο… dt ολοκληρώθηκε από τον ΟΤΕ η διαδικασία έκδοσης ομολόγων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε σχεδόν πριν καλά-καλά ανοίξει.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Ικανοποίηση για την επιτυχία με το ομολογιακό
Με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα σε χρόνο… dt ολοκληρώθηκε από τον ΟΤΕ η διαδικασία έκδοσης ομολόγων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε σχεδόν πριν καλά-καλά ανοίξει, αφού μέσα στο πρώτο μισάωρο οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ!

Η υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,7 φορές είχε ως αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να ξεπεράσει το 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το ετήσιο τοκομερίδιο διαμορφώθηκε σε 7,875%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που εκτιμούσαν ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές.

Η αναμφισβήτητη επιτυχία της έκδοσης ικανοποίησε απόλυτα τη διοίκηση του ΟΤΕ, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, να δηλώνει ότι η ζήτηση που εκδηλώθηκε καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στο στρατηγικό σχεδιασμό, στους εργαζομένους και στη διοίκηση του ΟΤΕ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προοπτικές των δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων που με σχέδιο και προγραμματισμό αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της εγχώριας αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, είναι, επίσης, θετικό μήνυμα για τη χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.


Χαμηλό επιτόκιο

Τις επισημάνσεις αυτές του κ. Τσαμάζ επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση ομολογιακού δανείου από ελληνική εταιρεία μέσα στην κρίση, και μάλιστα με εξαιρετικά ευνοϊκό επιτόκιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιτόκιο που πέτυχε η έκδοση του ΟΤΕ είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό με το οποίο θα μπορούσε να δανειστεί η χώρα αλλά και χαμηλότερο ακόμη και από αυτό που οι διεθνείς οίκοι «δίνουν» στον ΟΤΕ με τις αξιολογήσεις τους. Το γεγονός αυτό θεωρείται αναγνώριση των προσπαθειών που έχει καταβάλει η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤΕ, η επιτυχής έκδοση του ομολογιακού δανείου είναι το αποτέλεσμα των πραγματικών δεδομένων του ομίλου ο οποίος, μέσα την κρίση, πέτυχε:

- Σημαντική μείωση και εξορθολογισμό του λειτουργικού του κόστους με την εθελουσία αποχώρηση 1.500 και πλέον εργαζόμενων.

- Τη διατήρηση σταθερού EBITDA.

- Νέες επενδύσεις σε δίκτυα (VDSL), και όχι μόνο.

- Νέα προϊόντα (νέα τιμολογιακή πολιτική).


Μεθοδικότητα για τον δανεισμό

Όπως επισημαίνουν πηγές του ΟΤΕ, η επιτυχής έκδοση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσε το επιστέγασμα του μεθοδικού πλάνου, που υλοποιεί εδώ και καιρό η διοίκηση, με στόχο τη μείωση και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού.

Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ΟΤΕ είχε προχωρήσει σε σειρά ενεργειών που αφορούσαν τον δανεισμό του ομίλου. Ειδικότερα, είχε προηγηθεί, μέσα στον Ιανουάριο, η σύμβαση ανταλλαγής ομολόγων, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, βάσει της οποίας 187 εκατ. ευρώ, από το ομόλογο λήξης του ερχόμενου Αυγούστου, θα ανταλλαχθούν με νέα έκδοση ομολόγων ποσού 187,7 εκατ. με λήξη τον Αύγουστο του 2015.

Στην εκπνοή του 2012 η Globul, θυγατρική του ομίλου στη Βουλγαρία, άντλησε 153 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό δάνειο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ο Οργανισμός άσκησε το δικαίωμα παράτασης της λήξης του δανείου για ποσό 500 εκατ. από το δάνειο ύψους 900 εκατ. ευρώ που λήγει στις 11 Φεβρουαρίου.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στο εννεάμηνο του 2012, λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ ή 25,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, υποχωρώντας κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε 1.003,8 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κυρίως από την «ένεση» ρευστότητας που έφερε η πώληση της θυγατρικής του Telekom Srbija την προηγούμενη χρονιά.


Ορθολογικότερη κατανομή

Με τις κινήσεις αυτές η διοίκηση του ΟΤΕ πέτυχε και την ορθολογικότερη κατανομή του δανεισμού καθώς οι πληρωμές σημαντικών ποσών, που έπρεπε να γίνουν φέτος, απλώθηκαν στην επόμενη διετία.

Επιπλέον, ο όμιλος παράγει από λειτουργικές δραστηριότητες χρηματορροές περίπου 600 - 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσά που του επιτρέπουν να αναχρηματοδοτήσει χωρίς πρόβλημα τον δανεισμό των επόμενων ετών, ωστόσο η διοίκηση επέλεξε να προχωρήσει στη σύναψη του ομολογιακού δανείου προκειμένου να διατηρήσει ισχυρό το ταμείο της.

Οι εξελίξεις αυτές είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλαγές στη στρατηγική του ΟΤΕ καθώς δεν αποκλείεται να σταματήσει η πώληση της Globul, η οποία έχει παγώσει. Η αναχρηματοδότηση του δανεισμού ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο η διοίκηση του ΟΤΕ σκόπευε να πωλήσει τη θυγατρική και υπό το νέο πρίσμα δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει.

Αντίθετα, αλλαγές δεν υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα σχέδια για την πώληση του Hellas Sat, όπου αναμένονται νεότερα μέσα στον Φεβρουάριο.


Στις 7 Φεβρουαρίου η εκκαθάριση

Να αναφέρουμε τέλος πως σε ό,τι αφορά το δάνειο, τα ομόλογα εκδίδονται από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων (Global Medium Term Note Programme), ύψους 6,5 δισ ευρώ. Η εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαπραγμάτευση των ομολόγων στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση αναμένεται στις 7 Φεβρουαρίου 2013.

Την έκδοση των ομολόγων ανέλαβαν από κοινού οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank και HSBC (joint bookrunners) και οι τράπεζες Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Nomura, Credit Suisse και Citigroup (Co-Managers).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v