Ενέργεια: Security για τη φύλαξη των καλωδίων

Έσοδα μειωμένα κατά 47 εκατομμύρια και λειτουργικές δαπάνες κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, είχε το 2012 ο ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ενέργεια: Security για τη φύλαξη των καλωδίων
Έσοδα μειωμένα κατά 47 εκατομμύρια και λειτουργικές δαπάνες κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, είχε το 2012 ο ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης.

Η εταιρεία προήλθε από την απόσχιση της γενικής διεύθυνσης διανομής της ΔΕΗ και από τον Μάιο του περασμένου έτους λειτουργεί ως αυτόνομη εταιρεία που διαχειρίζεται δίκτυο μήκους 231.000 χιλιομέτρων στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

Από τα πεπραγμένα της εταιρείας στο πρώτο έτος αυτόνομης λειτουργίας της, αξίζει να αναφερθούν οι επιπτώσεις της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στις νέες συνδέσεις.

Συγκεκριμένα, το 2012 οι επενδύσεις περιορίστηκαν στα 306 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι νέες συνδέσεις σε 45.000. Ωστόσο οι εργασίες στις διασυνδέσεις διατηρήθηκαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, χάρη στις νέες μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες προσφέρουν ηλεκτρικό στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γεώργιο Κόλλια, το 2012 συνδέθηκαν πάνω από 24.000 παραγωγοί ΑΠΕ. Από αυτούς, οι περίπου 20.000 αφορούν φωτοβολταϊκά σε στέγες κτιρίων.

Επίσης, το νέο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης που κατασκευάστηκε αντιστοιχεί σε 2.300 χιλιόμετρα, και έτσι το συνολικό μήκος του δικτύου που ελέγχει ο ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 231.000 χιλιόμετρα, η αναπόσβεστη αξία του οποίου ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.

Οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ, από τα 440 εκατομμύρια ευρώ το 2011 μειώθηκαν στα 410 εκατομμύρια το 2012, λόγω κυρίων της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων.
 
Σε ότι δε αφορά στα έσοδα, τα οποία εισπράττονται από τους καταναλωτές, αυτά ανήλθαν σε 771 εκατομμύρια το 2012, έναντι 918 εκατομμυρίων το 2011, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης ηλεκτρικού.
 
Τα τέλη χρήσης δικτύου, με τα οποία αμείβεται ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελούν ρυθμιζόμενη χρέωση, την οποία αποφασίζει η ΡΑΕ αξιολογώντας το εύλογο των ετήσιων λειτουργικών εξόδων και της απόδοσης του επενδυμένου κεφαλαίου στις υποδομές.

Τέλος να σημειωθεί ότι στις προτεραιότητες της εταιρείας για το 2013, είναι η προώθηση της τηλεμέτρησης τόσο για τους 60.000 μεγάλους πελάτες στη χαμηλή τάση, όσο και για το πιλοτικό πρόγραμμα των 160.000 μετρητών, το οποίο θα οδηγήσει στην εγκατάσταση νέων έξυπνων μετρητών περίπου στο σύνολο των σημείων κατανάλωσης.


Οι κλοπές μετασχηματιστών

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κλοπών μετασχηματιστών και ηλεκτρικών καλωδίων, κυρίως στις περιοχές με γεωργικά αντλητικά συγκροτήματα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για την φύλαξη μέσω περιπόλων.
 
Έτσι στις 28 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου αναμένονται προσφορές για την ανάθεση του έργου φύλαξης σε συγκεκριμένες περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Ημαθίας.

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις, οι περιπολίες θα γίνονται από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί και στις υποχρεώσεις των αναδόχων είναι να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές όταν αντιλαμβάνονται ύποπτες κινήσεις, αλλά και να αποτρέπουν τις συμμορίες που κλέβουν χαλκό.

Μέχρι στιγμής οι ζημιές στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνούν κατά πολύ τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές που υφίστανται οι παραγωγοί λόγω της αδυναμίας να αρδεύσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v