ΟΤΕ: Ξαφνικά προέκυψε θέμα με τις ΣΣΕ

Ελεγχόμενη ένταση, που όμως δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σύγκρουση, στις σχέσεις μεταξύ της διοίκησης και της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον ΟΤΕ έχει προκληθεί με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ξαφνικά προέκυψε θέμα με τις ΣΣΕ
Ελεγχόμενη ένταση, που όμως δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σύγκρουση, στις σχέσεις μεταξύ της διοίκησης και της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον ΟΤΕ έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις αναφορές, από την πλευρά της διοίκησης, ότι ισχύει και στην περίπτωση των εργαζόμενων του ΟΤΕ ο νόμος 4046 (δεύτερο μνημόνιο) που προβλέπει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η αναφορά για την ισχύ του νόμου 4046 έγινε σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων, στην οποία, όμως, τονίστηκε ότι η διοίκηση θα συνεχίσει να παρέχει στους εργαζόμενους όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν την προηγούμενη χρονιά και ισχύει ως το 2014.

Μάλιστα, με εσωτερική ενημέρωση προς τους εργαζόμενους του ΟΤΕ την Τετάρτη η διοίκηση επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να θίξει τη ΣΣΕ που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ εκφράζεται αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει ρήξη. Ωστόσο δεν αποκλείεται ακόμη και καταγγελία της σύμβασης που υπεγράφη την προηγούμενη χρονιά, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι με τη λήξη της η διοίκηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος καταργώντας χρονοεπιδόματα (τριετίες), μισθολογικά κλιμάκια κ.λπ.

Αν η διοίκηση σκοπεύει να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο νόμος 4046, τότε θα προχωρήσουμε σε καταγγελία της σύμβασης, τονίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων. Στη σύμβαση που υπεγράφη το 2012 προβλέπεται ότι αυτή παύει να ισχύει, αν κάποιο από τα δύο μέρη προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία της.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ισχύσει η προηγούμενη σύμβαση, κάτι που, σύμφωνα τουλάχιστον με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ - ΟΤΕ, θα σημάνει επιβάρυνση 100 εκατομμυρίων για το μισθολογικό κόστος, που επιμερίζονται σε 50 εκατομμύρια φέτος και σε άλλα τόσα το 2014.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Τρίτη 12/3 οπότε και θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v