Τ.Τ.: Γιατί ξαναγίνεται πολύφερνη νύφη

Πώς και πόσο άλλαξε το Τ.Τ. μετά τη διάσπαση. Η «προίκα» των καταθέσεων, το «αμυντικό» χαρτοφυλάκιο δανείων και το πρόγραμμα εθελουσίας. Τον Ιούλιο η πώληση, στόχος να υπάρξει ενδιαφέρον και από ξένους.

Τ.Τ.: Γιατί ξαναγίνεται πολύφερνη νύφη
Σε πολύφερνη νύφη για τις συστημικές τράπεζες, αλλά και για ξένους που ενδεχομένως θα θελήσουν να πάρουν το στοίχημα του Greek Recovery, μπορεί να εξελιχθεί το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εφόσον υλοποιηθούν οι βασικοί στόχοι του business plan και συνεχιστεί ομαλά η υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.

Μετά τη διάσπαση, το νέο Τ.Τ. διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενεργητικό ύψους 10,8 δισ. ευρώ και παθητικό αξίας 14,9 δισ. ευρώ. Το funding gap, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕ, ανήλθε σε 4,09 δισ. ευρώ και καλύφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έτσι, το νέο Τ.Τ. διαθέτει σήμερα καταθέσεις της τάξεως των 11 δισ. ευρώ, με τις χορηγήσεις του να ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνεται και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με 11ετή ομόλογα EFSF, ονομαστικής αξίας 4,09 δισ. ευρώ, που στην πραγματικότητα μοιάζουν με ρευστότητα καθώς με δεδομένη την υψηλή πιστοληπτική τους διαβάθμιση το Ταμιευτήριο μπορεί να δανειστεί ποσό σχεδόν αντίστοιχο της ονομαστικής τους αξίας.

Πρόκειται για έναν αξιοζήλευτο ισολογισμό, στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες, για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Και αυτό διότι το νέο Τ.Τ. διαθέτει λόγο χορηγήσεων προς καταθέσεις μόλις 63,6%, όταν στις συστημικές τράπεζες ο αντίστοιχος λόγος διαμορφώνεται στο 130% - 140%.

Επιπρόσθετα από τα 7 δισ. ευρώ δάνεια, περίπου τα 5 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, με επαρκείς καλύψεις καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους χορηγήθηκε πριν από την έκρηξη τιμών στην κτηματαγορά, και επομένως διαθέτει υποθήκες χαμηλότερες από την τρέχουσα εμπορική αξία των ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η BlackRock έβγαλε για το Τ.Τ. σημαντικά χαμηλότερες μελλοντικές προβλέψεις για επισφάλειες σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνόκτητες τράπεζες.

Η απόκτηση του νέου Τ.Τ. θα μπορούσε επομένως να βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις τόσο για την Alpha Bank και την Πειραιώς όσο και για την Εθνική, αν της επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να διεκδικήσει πρόσθετο μερίδιο στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Παρά την «προίκα» των υψηλών καταθέσεων, η προηγούμενη απόπειρα πώλησης έδειξε ότι κομβικό σημείο είναι ο αριθμός του προσωπικού του και πόσοι τελικώς θα αποχωρήσουν κάνοντας χρήση του επικείμενου προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Το κρίσιμο πρόγραμμα εθελουσίας

Στο νέο Τ.Τ. μεταπήδησε το σύνολο του προσωπικού του Ταμιευτηρίου, ήτοι περίπου 3.000 άτομα, τα οποία υπέγραψαν νέες συμβάσεις εργασίας, μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 30% σε σχέση με αυτές που είχαν προ της διάσπασης.

Η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 30% είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού στα κόστη του νέου Τ.Τ. Επίκειται η κατάθεση από τη διοίκησή του προγράμματος εθελουσίας, που συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης, της τρόικας, του ΤΧΣ, της διοίκησης της τράπεζας και του Συλλόγου Εργαζομένων.

Το πρόγραμμα εθελουσίας θα κατατεθεί με την ολοκλήρωση της κατάρτισης του νέου business plan και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία προεργασία. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποδοχή του προγράμματος από περίπου 500 - 700 εργαζομένους στο Τ.Τ., κίνηση που θα μειώσει το προσωπικό στα 2.300 - 2.500 άτομα.

Πώληση του νέου Τ.Τ. τον Ιούλιο

Το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα προβλέπει την ολοκλήρωση του νέου business plan για το Τ.Τ. ως τις 18 Μαρτίου, την κατάθεση εν συνεχεία του προγράμματος εθελουσίας και την πώληση του νέου Ταμιευτηρίου ως τον Ιούλιο.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το νέο Τ.Τ. θα βγει προς πώληση τον Ιούλιο, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών και θα έχει ξεκαθαρίσει σε αρκετό βαθμό το τοπίο σε σχέση με την πορεία της ύφεσης φέτος και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

«Αν οι μακροοικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, τότε το Τ.Τ. μπορεί να είναι η πρώτη καθαρή ιδιωτικοποίηση τράπεζας», σημειώνουν οι ίδιοι, εκτιμώντας ότι αν μέχρι τον Ιούλιο επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος σταθεροποίησης, είναι πιθανόν να εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξαγοράς του Ταμιευτηρίου από ξένες τράπεζες ή από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από εγχώριες συστημικές τράπεζες, το εύρος του οποίου θα κριθεί και από τον βαθμό στον οποίο θα έχουν εξορθολογιστεί τα κόστη λειτουργίας του νέου Τ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v