ΟΤΕ: Επενδύει στην ανάπτυξη του VDSL

Σε επέκταση του δικτύου VDSL θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες ο ΟΤΕ, ο οποίος, παρά την γκρίνια, που εκφράζει κατά καιρούς, για το ρυθμιστικό πλαίσιο, συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη του δικτύου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Επενδύει στην ανάπτυξη του VDSL
Σε επέκταση του δικτύου VDSL θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες ο ΟΤΕ, ο οποίος, παρά την "γκρίνια", που εκφράζει κατά καιρούς, για το ρυθμιστικό πλαίσιο, συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη του δικτύου και σύντομα να πρόκειται να εγκαταστήσει περισσότερες από 1.100 υπαίθριες καμπίνες σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και στην Ξάνθη.

Στην περιοχή της Αττικής οι υπαίθριοι κατανεμητές πρόκειται να εγκατασταθούν σε Ψυχικό, Βριλήσσια, Αμπελόκηπους καθώς και περιοχές των νοτίων προαστίων.

Ήδη ο Οργανισμός έχει ενημερώσει τους εναλλακτικούς παρόχους για την εγκατάσταση των νέων καμπινών, προκειμένου και εκείνοι να είναι σε ετοιμότητα για να προσφέρουν υπηρεσίες VDSL.

Η υποδοχή που επεφύλαξε το κοινό στις υπηρεσίες VDSL ήταν, μάλλον, καλύτερη του αναμενομένου, τουλάχιστον για τον ΟΤΕ, καθώς το πρώτο τρίμηνο διάθεσης της υπηρεσίας ενέγραψε 18.000 συνδρομητές, δηλαδή περίπου 6.000 συνδρομητές το μήνα. Από την πλευρά των εναλλακτικών παρόχων δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τους συνδρομητές που έχουν προτιμήσει την νέα υπηρεσία.


Κριτήριο για τις επενδύσεις η στάση της ΕΕΤΤ

Η κίνηση αυτή του ΟΤΕ να προχωρήσει στην εγκατάσταση νέων καμπινών VDSL δείχνει ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να επενδύσει στην ανάπτυξη του δικτύου. Πάντως, πρόσφατα, κατά την τηλεδιάσκεψη για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2012, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε συνδέσει τις νέες επενδύσεις με την στάση του ρυθμιστή. Ο ίδιος τόνισε ότι ο σχεδιασμός είναι έως το τέλος του έτους η κάλυψη του VDSL να φτάσει στο 20% των γραμμών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από την πλευρά του ρυθμιστή.

Ο κ. Τσαμάζ καταλόγισε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών εχθρικότητα αναφέροντας μάλιστα ότι αν εξακολουθήσει το ίδιο μοντέλο ρύθμισης τότε θα είναι σα να θέλει να τιμωρήσει τον ΟΤΕ που έχει διάθεση να κάνει επενδύσεις στη χώρα.

Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε, από την πλευρά των εναλλακτικών παρόχων είχε υποστηριχθεί με έμφαση ότι τα τιμολόγια του ΟΤΕ για το VDSL τα οποία ενέκρινε τελικώς η ΕΕΤΤ, δεν επέτρεπαν στους ίδιους επαρκές περιθώριο κέρδους. Στο επιχείρημα αυτό πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ αντέτεινε οι πάροχοι έχουν επαρκές περιθώριο κέρδους, καθώς διαθέτουν στην αγορά τα 50 Mbps στην τιμή που ο ΟΤΕ διαθέτει τα 35 Mbps.


Την Τρίτη η τριμερής για την ΣΣΕ

Εν τω μεταξύ για την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί, εκ νέου, η τριμερής συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης του ΟΤΕ με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας.

Είναι η τρίτη φορά που προγραμματίζεται το συγκεκριμένο ραντεβού καθώς τις δύο προηγούμενες φορές δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Από την πλευρά των εργαζομένων η ΟΜΕ – ΟΤΕ ζητά να εφαρμοστούν μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα τα οποία προβλέπονταν από παλαιότερες συμβάσεις.

Ωστόσο η διοίκηση θεωρεί ότι σύμβαση που είχε υπογραφεί στο 2011 ισχύει στο ακέραιο και δεν κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα. Η διαφορά αναμένεται να επιλυθεί σύντομα, ωστόσο από την πλευρά της ΟΜΕ – ΟΤΕ έχει εκφραστεί ακόμη και προτάσεις για καταγγελία της σύμβασης που έχει υπογραφεί και ισχύει ως το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v