Fitch: Πως βλέπει το ντιλ Πειραιώς

Η απόκτηση των υποκαταστημάτων τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Πειραιώς, αυξάνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους παρά τα μακροπρόθεσμα οφέλη από το πιο ισχυρό εγχώριο δίκτυο, αναφέρει η Fitch.

Fitch: Πως βλέπει το ντιλ Πειραιώς
Η απόκτηση των υποκαταστημάτων τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Πειραιώς, αυξάνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους παρά τα μακροπρόθεσμα οφέλη από το πιο ισχυρό εγχώριο δίκτυο, αναφέρει η Fitch.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η συμφωνία ενέχει κινδύνους εφαρμογής, καθώς η Πειραιώς βρίσκεται ήδη σε περίοδο ενσωμάτωσης της ATE και της Γενικής.

Επίσης η Fitch εκτιμά ότι η Πειραιώς θα πρέπει να υποστεί σημαντική αναδιάρθρωση και να εξορθολογίσει το υπερβολικό δυναμικό.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι η απόκτηση των υποκαταστημάτων δεν θα προστατέψει την Πειραιώς από τις υφεσιακές πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Αντίθετα, το ντιλ αναμένεται να αυξήσει τη συγκέντρωση ρίσκου στα χαρτοφυλάκια δανείων.

Η Fitch δεν αναμένει ότι η απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων θα δημιουργήσει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, εξαιτίας των όρων της συναλλαγής. Ωστόσο, προσθέτει ότι ίσως χρειαστεί μια επανεξέταση των κεφαλαιακών αναγκών της Πειραιώς από τις εθνικές και διεθνείς αρχές.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι η μεταβίβαση των υποκαταστημάτων θα είναι ουδέτερη όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

Στα θετικά της συμφωνίας, η Fitch αναφέρει ότι η Πειραιώς θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, από τέταρτη προηγουμένως.

Το ντιλ αυξάνει το μερίδιο αγοράς στα δάνεια και καταθέσεις κατά 50% με 28% και 27% αντίστοιχα, κάτι που μειώνει την απόσταση από την Εθνική Τράπεζα.

Η Fitch πιστεύει ότι αν οι τράπεζες υπερβούν με επιτυχία τις προκλήσεις από την συγχώνευση, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα βοηθήσει στην δημιουργία λιγότερων και πιο αποτελεσματικών ιδρυμάτων, τα οποία θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση.

Επίσης, η αύξηση του μεγέθους της Πειραιώς θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργιών, ειδικά σε επίπεδο προσωπικού και διοικητικών λειτουργιών.

Την ίδια ώρα ένα πιο ισχυρό εγχώριο δίκτυο θα μπορούσε να ενισχύσει την βάση των καταθέσεων και να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της λιανικής, όταν ο τραπεζικός τομέας ανακτήσει μακροπρόθεσμα πρόσβαση και σε άλλες μορφές χρηματοδότησης, καταλήγει η Fitch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v