Alpha:Η ΑΜΚ και τα κέρδη από τη συμμετοχή

Τα ενδεχόμενα οφέλη από τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Ο "ρόλος" των δωρεάν δικαιωμάτων. Πού πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές. Αναλυτικός πίνακας με παραδείγματα.

Alpha:Η ΑΜΚ και τα κέρδη από τη συμμετοχή
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών εκτός από «εκπλήξεις» και ρίσκα κρύβουν και πιθανότητες για μεγάλα κέρδη στους επενδυτές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πρόσφατη γραπτή παρουσίαση της Alpha Bank (μπορείτε να τη δείτε στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό), που επιχειρεί να αναλύσει το πιθανό όφελος των επενδυτών που θα συμμετάσχουν τελικά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, σε βάθος 5ετίας.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, η Alpha Bank ξεκινάει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής της με ένα σημαντικό ατού: τη θετική καθαρή θέση, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα και αυτού του πλεονεκτήματος, οι κεφαλαιακές ανάγκες της είναι αισθητά μικρότερες σχετικά με τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

Οι ιδιώτες επενδυτές στην Alpha καλούνται να συνεισφέρουν αθροιστικά 457 εκατ. ευρώ (το 10% της συνολικής αύξησης), ενώ με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank θα διαθέτει 8 δισ. ευρώ βασικά κεφάλαια και, όπως σημειώνεται στην παρουσίαση, υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και χαμηλότερους δείκτες μόχλευσης από τον ανταγωνισμό.


Oι προοπτικές απόδοσης από τη μετοχή και τα δωρεάν δικαιώματα

Η Alpha στην παρουσίασή της εξετάζει διαφορετικά σενάρια για τα πιθανά οφέλη που θα έχουν οι συμμετέχοντες στην AMK βάσει των θεωρητικών τιμών των δικαιωμάτων (warrants) που θα αποκτήσουν και με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τιμή της μετοχής δεν θα πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από την τιμή της αύξησης.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε μετοχή που θα αγοράσει ο επενδυτής αντιστοιχεί ένα δικαίωμα αγοράς (warrant) για άλλες 9 μετοχές (ιδιοκτησίας του ΤΧΣ) ή τουλάχιστον 7,3 μετοχές, στην περίπτωση όπου καλυφθεί πλήρως και η ιδιωτική τοποθέτηση που προβλέπει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης. H άσκηση κάθε warrant θα γίνει σε προκαθορισμένη τιμή (η τιμή της αύξησης κεφαλαίου συν ένα προκαθορισμένο επιτόκιο [premium], που είναι 4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο και καταλήγει στο 8% για τον πέμπτο και τελευταίο έτος).
 
Τα warrants θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. και οι επενδυτές θα μπορούν να τα πωλήσουν αν δεν επιθυμούν να τα ασκήσουν οι ίδιοι, ή να αγοράσουν και πρόσθετα.

Μέσω της μόχλευσης που προσφέρει η κατοχή των warrants στους επενδυτές, αν για παράδειγμα η τιμή της μετοχή της Alpha Bank έχει σημειώσει άνοδο 20% από τα επίπεδα όπου θα έχει γίνει η ΑΜΚ, η αξία των 9 μετοχών που θα αποκτηθούν από το ΤΧΣ θα δώσει υπεραξία στον κάτοχο 38%, ενώ αθροιστικά η απόδοση θα είναι 58% ως προς την αξία της αρχικής επένδυσης, όπως σημειώνεται στην παρουσίαση.

Ας δούμε πώς προκύπτουν οι αποδόσεις βάσει του παρακάτω πίνακα, σε σχέση με την αρχική επένδυση. Υποθετικά, αφού η τιμή της αύξησης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, εκτιμούμε ότι η τιμή ΑΜΚ της Alpha Bank, άρα και το αρχικό κόστος, είναι 1 ευρώ. Τα σενάρια όμως που περιγράφονται λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από την αρχική τιμή.

Αν λοιπόν η τιμή στο ταμπλό τον Ιούνιο του 2016 είναι 20% αυξημένη από την τιμή της AMK, τότε η μετοχή θα αξίζει 1,2 ευρώ. Η απόδοση του επενδυτή λοιπόν από τη διακράτηση της μετοχής θα είναι 20%.

Από την άσκηση όμως του warrant και την απόκτηση των 9 μετοχών του ΤΧΣ θα καρπώνεται τη διαφορά του 0,2 ευρώ, μείον το επιτόκιο premium που είναι 15,72% ή 0,1572 ανά μετοχή. Αν δηλαδή η τιμή είναι 1,2 ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α., το κέρδος του επενδυτή θα είναι 0,042 ευρώ για τις 9 μετοχές που αποκτά από το warrant συν το κέρδος από τη μία μετοχή της αύξησης. Συνεπώς, το συνολικό κέρδος του επενδυτή είναι 9 μετοχές x 0,042 ευρώ συν 0,2 ευρώ, που ισούται με 0,58 ευρώ ή 58%. Η αρχική του επένδυση ήταν επίσης 1 ευρώ, άρα η απόδοση των 10 μετοχών ως προς το κόστος της αρχικής του επένδυσης είναι 58%. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται σενάρια που δείχνουν τη διαφοροποίηση της απόδοσης για τον επενδυτή ανάλογα με την άνοδο της τιμής που θα έχει καταγράψει ως τότε η μετοχή της Alpha Bank.


Yποθετική Τιμή Μετοχής στο Χ.Α. (ευρώ)

1

1,1

1,2

1,3

1,4

1,5

Αρχικό Κόστος μετοχής (ευρώ)

1

1

1

1

1

1

Κέρδος Μετοχής (ευρώ)

0

0,1

0,2

0,3

0,4

0,5

Απόδοση Μετοχής

0%

10%

20%

30%

40%

50%

Κέρδος από την άσκηση των warrants (ευρώ)

0,0

0,0

0,38

1,28

2,18

3,08

Συνολικό κέρδος (ευρώ)

0

0,1

0,58

1,58

2,58

3,58

Συνολική απόδοση warrants και μετοχής

0%

10%

58%

158%

258%

358%

Πηγή: Προσαρμογή πίνακα της Alpha Bank από την παρουσίαση.



Πως προκύπτουν όλα αυτά με βάση τη λειτουργία των warrants


Η Alpha Bank στην παρουσίαση της κάνει χρήση του υποδείγματος Black-Scholes και προχωράει σε μια άσκηση υπολογισμού της θεωρητικής τιμής των warrants, του δικαιώματος δηλαδή που θα αποκτήσουν οι επενδυτές για να αγοράσουν 9 μετοχές του ΤΧΣ σε προκαθορισμένη τιμή και χρόνο.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, προκειμένου να εκτιμηθεί η θεωρητική τιμή του κάθε warrant, η Alpha υπολογίζει αρχικά την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος (warrant strike price). Υποθέτοντας ότι η εξάσκηση του δικαιώματος θα γίνει τελικά στο πέμπτο έτος, η τιμή εξάσκησης που προκύπτει είναι 33,76% υψηλότερη από την τιμή που θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αν δηλαδή για παράδειγμα η τιμή της αύξησης της Alpha Bank γίνει στο 1 ευρώ, η τιμή εξάσκησης του δικαιώματος στο 5ο έτος θα ήταν τα 1,3376 ευρώ.

Η Alpha στη συνέχεια δημιουργεί ένα πίνακα «ανάλυσης ευαισθησίας» που εξηγεί πως προκύπτουν οι θεωρητικές τιμές του warrant. To υπόδειγμα Black-Scholes προκειμένου να εκτιμήσει τη θεωρητική τιμή του warrant ζητάει μια εκτίμηση τόσο για το risk free rate όσο και το implied volatility. To risk free rate είναι η απόδοση του ακίνδυνου χρεογράφου και το implied volatility είναι η τεκμαρτή μεταβλητότητα, δηλαδή ένα μέτρο για τον υπολογισμό του κίνδυνου του χρεογράφου.

Αν το risk free rate είναι 2% και το volatility 20%, προκύπτει ότι η θεωρητική τιμή του warrant είναι το 9,5% της τιμής θα γίνει η αύξηση. Αν δηλαδή η ΑΜΚ γίνει στο 1 ευρώ τότε, με αυτές τις παραδοχές, η αξία του warrant θα ήταν 0,095 ευρώ. Σε ένα άλλο σενάριο με risk free rate 8% και μεταβλητότητα 30%, η τιμή του δικαιώματος θα είναι το 27,1% της τιμής της ΑΜΚ. Και πάλι αν η τιμή της ΑΜΚ ήταν το 1 ευρώ τότε η αξία του warrant θα ήταν 0,271 ευρώ.


Το τελικό συμπέρασμα

Το συμπέρασμα ωστόσο είναι απλό. Εάν η τιμή της μετοχής έχει καταγράψει άνοδο την ώρα της εξάσκησης του δικαιώματος, θα υπάρξει απόδοση, που γίνεται πολύ πιο έντονη όσο μεγαλώνει η άνοδος στην τιμή της μετοχής.

Εξυπακούεται ότι αν η τιμή πέσει κάτω από την τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση, η αξία του warrant τείνει προς το μηδέν (διατηρεί μόνο το time value), άρα προσμετρώνται μόνο οι απώλειες από την ίδια τη μετοχή που κατέχει ο επενδυτής.


*Δείτε την παρουσίαση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v