Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Σχέδια για ΑΜΚ τουλάχιστον 4,4 δισ.

Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει η Eurobank αίτηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εγκρίνει το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου με συμμετοχή ιδιωτών.

Eurobank: Σχέδια για ΑΜΚ τουλάχιστον 4,4 δισ.
Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει η Eurobank αίτηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εγκρίνει το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου με συμμετοχή ιδιωτών, σε μια προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα υπαρκτά χρονικά περιθώρια ώστε να βρεθούν οι ιδιώτες και να καλύψουν κατ' ελάχιστον το 10% της αύξησης που θα αποφασιστεί.

Eν τω μεταξύ, με ανακοίνωση διαψεύδει επαφές με τη MIG, ενώ τονίζει ότι αξιολογεί όλες τις πιθανές επιλογές.

Η Eurobank διαθέτει μεγαλύτερη πολυτέλεια χρόνου μια και μπορεί να συγκεντρώσει απαρτία ήδη από την πρώτη -έκτακτη- γενική συνέλευση αφού και η ΕΤΕ διαθέτει το 84,3% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Eurobank συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 30 Απριλίου, την τελευταία ημέρα δηλαδή της προθεσμίας που έχει δοθεί για να αποφασιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Δ.Σ. της τράπεζας αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες για να επανεξετάσει τα αποτελέσματα της διερεύνησης ενδιαφέροντος ιδιωτών επενδυτών. Πόσοι, δηλαδή, και ποιοι επενδυτές δεσμεύονται κατ' αρχάς να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Με βάση το ενδιαφέρον των επενδυτών θα διαρθρωθεί και η ΑΜΚ. Στόχος της διοίκησης της Eurobank, με βάση πηγές, είναι η αύξηση κεφαλαίου να είναι τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ και τα CoCos έως 1,4 δισ. ευρώ.

Αν υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών, το ύψος της ΑΜΚ μπορεί να αυξηθεί και να καλύψει ακόμη και το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, δηλαδή 5,83 δισ. ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι πλήρως εγγυημένη από το ΤΧΣ όπως και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Αναζητά στρατηγικούς επενδυτές η Eurobank

Η εύρεση επενδυτών μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ δύσκολο στοίχημα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί, όπως διαμηνύουν στελέχη της τράπεζας, κάθε προσπάθεια για να βρεθούν αρχικά οι ιδιώτες και εν συνεχεία εκείνη η διάρθρωση στη δομή της ανακεφαλαιοποίησης που θα επιτρέπει την επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής.

Με δεδομένο ότι η ΕΤΕ κατέχει το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, τα δικαιώματα του οποίου δεν προτίθεται να ασκήσει, γίνεται σαφές ότι η διοίκηση της Eurobank κινείται για την εύρεση στρατηγικών επενδυτών, μεταξύ των εγχώριων επιχειρηματιών αλλά και ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Καμία επαφή με τη MIG

Η Eurobank δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επαφή ούτε με εκπροσώπους της ΜIG ούτε με άλλους επενδυτές από την 7η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία ενημερώθηκε για την αναστολή του deal με την Εθνική.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, σε απάντηση του από 10/4/2013 ερωτήματος της Ε.Κ., σε σχέση με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της www.bankingnews.gr, από την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ημερομηνία κατά την οποία ενημερώθηκε για την απόφαση των αρμόδιων θεσμικών αρχών σχετικά με την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής της με την Εθνική και την ανεξάρτητη ανακεφαλαιοποίησή της, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επαφή είτε με εκπροσώπους της MIG είτε με άλλους επενδυτές.

Η τράπεζα αξιολογεί όλες τις πιθανές επιλογές και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα προβεί, εμπροθέσμως και προσηκόντως, στις δέουσες γνωστοποιήσεις, αναφέρει η Eurobank.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v