Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Loubere: Αρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο

Σειρά κρίσιμων ζητημάτων για σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του λιανεμπορίου έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρινόπουλος, Jerome Loubere, στο πλαίσιο του 17ου συνεδρίου του Economist.

Loubere: Αρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο
Θέμα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και του ΕΦΚ έθεσε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής της Μαρινόπουλος Jerome Loubere, ο οποίος ανέφερε ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν γίνει όσα δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα 12 χρόνια.

Ο κ. Loubere σημείωσε ότι η απελευθέρωση της πώλησης μέσω των σούπερ μάρκετ του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας οδήγησε σε πτώση 12% των τιμών, ενώ στο πλαίσιο της παρουσίασής του έθεσε εκ νέου την πρότασή του για λειτουργία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από το δίκτυο του οργανωμένου λιανεμπορίου και ζητήματα που σχετίζονται με το καθεστώς εργασιακών σχέσεων στις αποθήκες.

Ο κ. Loubere επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει για την άρση περιορισμών που ακόμη υφίστανται στη διακίνηση ορισμένων αγαθών, ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές λιανικής σε συγκεκριμένα προϊόντα. Επανέλαβε ακόμα μία φορά ότι τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης και ουσιαστικά της πιο ευέλικτης λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Χρειαζόμαστε πρόσθετες βελτιώσεις αναφορικά με τα logistics των σούπερ μάρκετ και την απλούστευση συγκεκριμένων διαδικασιών, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προβούμε σε μεγαλύτερες εκπτώσεις. Εξίσου σημαντική είναι και η πάταξη της γραφειοκρατίας, κυρίως στην αδειοδότηση νέων καταστημάτων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μιλώντας για την απασχόληση, επισήμανε ότι μέσα από την πείρα που απέκτησε η Μαρινόπουλος εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα διαπίστωσε ότι αν όλοι μας, η πολιτεία, η αγορά και οι καταναλωτές, υποστηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε 20.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της παραγωγής, αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς των ελληνικών εταιρειών, αλλά και την εξωστρέφειά τους.

Στην ομιλία του ο κ. Loubere τόνισε, τέλος, τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα σούπερ μάρκετ της Μαρινόπουλος Α.Ε. για τη συγκράτηση των τιμών και τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η αλυσίδα έχει προϋπολογίσει 60 εκατ. ευρώ σε μειώσεις τιμών για το 2013, ενώ ήδη εξασφάλισε χαμηλότερες τιμές κατά 7% για το καλάθι της νοικοκυράς σε σχέση με πέρυσι.


Φρουζής: Δεύτερης κατηγορίας οι Έλληνες ασθενείς

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Φρουζής πρόεδρος του ΣΦΕΕ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στην αγορά του φαρμάκου, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες ασθενείς είναι δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τους ξένους καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν το δικαίωμα όπως είπε να διαθέσουν τα καινοτόμα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά. Αν και ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει θέληση, την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, υπάρχει και η αδιαφορία κάποιων κρατικών λειτουργούν. Ανέφερε πως «η λέξη fast track είναι άγνωστη για κάποιους λειτουργούς. Ενώ πολεμάμε να εισπράξουμε τα χρέη του 2011 συσσωρεύονται τα χρέη του 2013, είναι μια βόμβα που προχωράει».


Ζαρκαλής: Η φορολογία επιβαρύνει υπέρμετρα τις τιμές

Ο κ. Νάσος Ζαρκαλής CEO της Wind σημείωσε ότι το βασικό κριτήριο είναι η προσαρμογή. Κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη να συμβάλουν στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το επίπεδο φορολογίας στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ορατό στον καταναλωτή το γεγονός πως οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.


Αντωνόπουλος: Στρατηγικοί επενδυτές στις αποκρατικοποιήσεις

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος CEO της Intralot σημείωσε ότι στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έμφαση πρέπει να δοθεί στους στρατηγικούς επενδυτές, στη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί με την εξωστρέφεια. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ότι είναι ακριβή η χρηματοδότηση μέσω χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v