ΟΠΑΠ: Συνεδριάζει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων για να εξετάσει την οριστική οικονομική προσφορά της επενδυτικής εταιρείας Emma Delta για τον ΟΠΑΠ.

ΟΠΑΠ: Συνεδριάζει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ
Σήμερα κληρώνει στο διαγωνισμό για την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, καθώς συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Στην αγορά επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση των τελευταίων ετών.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί η οριστική οικονομική προσφορά της επενδυτικής εταιρείας Emma Delta (όμιλος Μελισσανίδη και ο Τσέχος Jiri Smejc) που κατέθεσε και τη μοναδική έγκυρη πρόταση για την απόκτηση του 33% και του management του οργανισμού.

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά και είχε δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αρχική προσφορά της επενδυτικής εταιρείας, στο σχήμα της οποίας συμμετέχει και ο ιταλικός κολοσσός Lottomatica, ανήλθε σε 622 εκατ. ευρώ. Οι σύμβουλοι του ταμείου είχαν δώσει αποτίμηση με ξεκίνημα στα 610 εκατ. ευρώ και ο ανεξάρτητος αποτιμητής έδωσε κατώφλι αποτίμησης στα 650 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διήμερο βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των μελών του σχήματος που κατέθεσε τη Δευτέρα την προσφορά για τον ΟΠΑΠ προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της βελτιωμένης πρότασης. «Καταθέσαμε μια δίκαιη προσφορά σε μια ανοιχτή διαδικασία», δήλωσε προχθές στο πρακτορείο Reuters ο J. Smejc.

Ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση του πρακτορείου για το εάν θα καταβάλλει νέα, βελτιωμένη προσφορά για τον οργανισμό.

Η πώληση του ΟΠΑΠ αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το τίμημα που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι χαμηλό, με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά σε πολύ υψηλούς τόνους πως «η αγορά καθορίζει το τίμημα» και πως ο διαγωνισμός προχώρησε με πλήρη διαφάνεια και πολλοί ισχυροί όμιλοι του κόσμου είχαν πρόσβαση στα στοιχεία για τον ΟΠΑΠ. Ξεκαθάρισε δε πως η αποκρατικοποίηση θα έχει πολλαπλά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v