Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών 5% στα 167,5 εκ. το Q1

Στα 167,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα των εκτιμήσεων, ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο. Κάμψη στα έσοδα λόγω της μείωσης των τελών τερματισμού, αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά 7%.

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών 5% στα 167,5 εκ. το Q1
Στα 167,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα των εκτιμήσεων, ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο. Τα έσοδα της εταιρίας εμφάνισαν κάμψη 11,4% στο 1,04 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε για το α΄ τρίμηνο:  

Καθαρά κέρδη €167,5 εκατ., αυξημένα κατά 5%, εξαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών.

• Προσαρμοσμένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές στα €261 εκατ., αυξημένες κατά 7%.
- Περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού σε 1,7 φορά το ΕΒΙTDA του τελευταίου δωδεκαμήνου.

• Περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA σταθερό στο 35,4%.

• Συνολικά λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων αποσβέσεων και προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης) μειωμένα κατά 10,6%, χάρη στη μείωση του κόστους μισθοδοσίας στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας κατά 21%.

• Αρνητική επίδραση στα έσοδα από τις μεγάλες μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας και τις επιθετικές κινήσεις του ανταγωνισμού στην Ελλάδα.
- Αντοχή στην απόδοση της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας - περιορισμένη μείωση γραμμών και δυνατές επιδόσεις σε τηλεόραση και ευρυζωνικότητα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής:

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας χάρη στα μέτρα μείωσης του κόστους που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη μείωση προσωπικού στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας μέσω των αποτελεσματικών προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης.

Όπως περιμέναμε, τα έσοδά μας για το τρίμηνο αντανακλούν τη μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία, τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό. Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα όλους αυτούς τους δυσμενείς παράγοντες και υπερασπιστήκαμε τη θέση μας στην αγορά, εστιάζοντας στους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα καινοτόμα προϊόντα και οι επιτυχημένες εμπορικές μας κινήσεις μας βοήθησαν να συγκρατήσουμε την απώλεια των εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, μάλιστα, οι επιδόσεις μας συνεχίζουν να υπερισχύουν του ανταγωνισμού, ενώ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη μεταστροφή στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, που γίνεται όλο και πιο εμφανής κάθε τρίμηνο».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η ενίσχυση των ταμειακών ροών οδήγησε στην περαιτέρω μείωση του δανεισμού. Η συμφωνία για την πώληση της Globul, που ανακοινώσαμε στο τέλος Απριλίου, βελτιώνει την αξία του ΟΤΕ προς όφελος των μετόχων, εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του ομίλου και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και από τις αρχές του 2011, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας περισσότερο από το μισό, ή κατά 2,3 δισ. ευρώ. Στα προσεχή τρίμηνα, δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε ωστόσο να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά, να βελτιώσουμε τη χρηματοοικονομική μας δομή και να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας».


Αύξηση συνδρομητών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, τηλεόραση

Το α΄ τρίμηνο του 2013, η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο) κατέγραψε απώλεια 26.000 γραμμών (δ΄ τρίμηνο 2012: -21.000, γ΄ τρίμηνο 2012: -51.500, β΄ τρίμηνο 2012: -42.700, α΄ τρίμηνο 2012: -52.200).

Οι καθαρές αποσυνδέσεις στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας ανήλθαν σε 55.600 PSTN και ISDN γραμμές λιανικής, σε σύγκριση με τις 94.100 και 62.800 το α΄ και το δ΄ τρίμηνο του 2012 αντίστοιχα. Το α΄ τρίμηνο του 2013 ο ανταγωνισμός κατέγραψε 29.400 καθαρές νέες συνδέσεις.

Το α΄ τρίμηνο του 2013, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 30.800 συνδρομητές λιανικής ADSL, ή το 50% των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων στην ελληνική αγορά, φθάνοντας συνολικά το 1.209.955 συνδρομητές. Οι νέες ανταγωνιστικές ευρυζωνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ συνέβαλαν για άλλη μία φορά στη συνολική ενίσχυση της ευρυζωνικής αγοράς της χώρας, η οποία σταθερά ανακάμπτει από το β΄ τρίμηνο του 2012 και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL, με ταχύτητες έως 50 Mbps, προσέλκυσαν περίπου 13.500 νέους συνδρομητές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, επεκτείνοντας την ταχεία διείσδυση που η υπηρεσία αυτή σημειώνει από τον Νοέμβριο του 2012, που διατέθηκε εμπορικά. Παράλληλα, περαιτέρω επιτυχία σημειώθηκε στην αγορά των εταιρικών και επιχειρησιακών πελατών, καθώς 12.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει χρήση της υπηρεσίας yourbusiness.gr, η οποία τις βοήθησε να ενισχύσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι η δημιουργία πιστότητας, ενώ θα μπορούσε να εξελιχθεί σταδιακά σε πηγή εσόδων.

Η ενίσχυση της πελατοκεντρικότητας του ΟΤΕ αποτυπώνεται και στην αύξηση των πελατών των υπηρεσιών τηλεόρασης. Στις 31 Μαρτίου 2013 ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 149.000, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 29.000 στο τρίμηνο και σχεδόν 86.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι νέοι συνδρομητές προήλθαν από την υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης της εταιρείας, ενώ οι συνδρομητές IPTV παρέμειναν σταθεροί. Το πλούσιο περιεχόμενο των υπηρεσιών τηλεόρασης, το οποίο διευρύνθηκε με την προσθήκη της αγγλικής Premier League από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στην ελληνική αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης.


Οι προοπτικές

Ο ΟΤΕ αναμένει συνέχιση της πίεσης στα έσοδα εξαιτίας της μείωσης των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, των δυσχερών οικονομικών συνθηκών και του έντονου ανταγωνισμού σε όλες του τις δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας του ομίλου θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την έμφαση στην πελατοκεντρικότητα, από τις μειωμένες δαπάνες προσωπικού και από τις συνεχείς προσπάθειες μείωσης του κόστους. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς ώστε να υποστηρίξει τη ροή των εσόδων, να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές και να διατηρήσει την ηγετική θέση του ονόματός του στην αγορά και στην τεχνολογική του υπεροχή.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για συγκράτηση του κόστους και των επενδύσεων, για ενίσχυση των ταμειακών ροών και διασφάλιση της χρηματοοικονομικής του θέσης.


Ικανοποίηση από D.T. για τη διοίκηση του ΟΤΕ - "Κάνουν εξαιρετική δουλειά"

Τα εύσημα στη διοίκηση του ΟΤΕ απέδωσε η διοίκηση της Deutsche Telekom κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ο διευθύνων σύμβουλος της D.Τ. Ρενέ Όμπερμαν σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο ΟΤΕ διατήρησε τη δυνατή του πορεία παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τις παρεμβάσεις του ρυθμιστή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ευρυζωνικές συνδέσεις, που κατέγραψαν αύξηση 10% περίπου, στην έγκριση των τιμολογίων λιανικής VDSL καθώς και στην αύξηση της συνδρομητικής βάσης της τηλεόρασης του ΟΤΕ.

Το πρώτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σημαντική μείωση στα έσοδα, το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 1% χάρη στον περιορισμό του κόστους λόγω της μείωσης προσωπικού, σημείωσε ο κ. Όμπερμαν, τονίζοντας ότι η διοίκηση του ΟΤΕ στην Ελλάδα "κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά".

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της D.T. Timotheous Hoettges, σημείωσε ότι ο ΟΤΕ είναι ένα καλό παράδειγμα εξαιρετικής απόδοσης σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον την τελευταία τριετία. 

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κινήσεις της διοίκησης του ΟΤΕ που είχαν ως αποτέλεσμα το χρέος του ΟΤΕ να έχει μειωθεί κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2010. 

"Τώρα η διοίκηση μπορεί να επικεντρωθεί στη διαχείριση της πολύ δύσκολης αγοράς σε Ελλάδα, Ρουμανία και Αλβανία", κατέληξε.


Άνω των προβλέψεων τα κέρδη, λέει η Euroxx

Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο του 2013 κυρίως λόγω της πώλησης της Hellas Sat αλλά και της φορολογίας, αναφέρει η Euroxx σε σχετικό report.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα καλά νέα έρχονται από τo μέτωπο των καθαρών λειτουργικών χρηματικών ροών του Οργανισμού.

Αναφορικά με τις πωλήσεις και τα EBITDA του Οργανισμού, η Euroxx αναφέρει ότι κινήθηκαν ανάλογα των προβλέψεων,



* Αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΤΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v