ΕΛΒΑΛ: Ισχυρά αποτελέσματα και φέτος

Κοντά στο τέλος της ολοκλήρωσής του βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα 2012-2013 της ΕΛΒΑΛ. Αναλυτικά η οικονομική πορεία του ομίλου και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην ΕΤΕΜ.

ΕΛΒΑΛ: Ισχυρά αποτελέσματα και φέτος
Κοντά στο τέλος της ολοκλήρωσής του (εγκαθίστανται τα τελευταία μηχανήματα) βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα 2012-2013, μέσω του οποίου η ΕΛΒΑΛ θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 40.000 τόνους, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εισηγμένης κ. Νίκος Κυριακόπουλος, στα πλαίσια της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Μέχρι σήμερα η ΕΛΒΑΛ λειτουργεί σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα και επικεντρώνεται σε προϊόντα αλουμινίου υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τα στελέχη της εταιρείας μάλιστα εκτιμούν πως η αυξημένη παραγωγή μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά, όχι μόνο γιατί αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό της διεθνούς ζήτησης, αλλά και εξ’ αιτίας η ΕΛΒΑΛ διαθέτει σε επιμέρους αγορές πολύ υψηλή ανταγωνιστικότητα.

Το 2012, η ΕΛΒΑΛ σημείωσε αύξηση στον όγκο των πωλήσεών της (από τους 319 στους 331 τόνους), πλην όμως το EBITDA υποχώρησε ελαφρά από τα 82,4 στα 80,2 εκατ. ευρώ, παρά τις ενέργειες που έγιναν για περιορισμό των εξόδων. Βασικός παράγοντας της υποχώρησης των κερδών ήταν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ο κ. Κυριακόπουλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, σημειώνοντας πως το κόστος φυσικού αερίου μιας ελληνικής βιομηχανίας είναι διπλάσιο από αυτό μιας γερμανικής και ακόμη μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κόστος μιας γαλλικής μονάδας.

«Με τόσο υψηλό κόστος ενέργειας δεν μπορούμε να προγραμματίζουμε άλλη μεγάλη επένδυση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΛΒΑΛ κ. Κων/νος Κατσαρός, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο των Οινοφύτων δεν μπορεί να γίνει -από τεχνικής άποψης- μια περιορισμένη επένδυση που να προσθέτει παραγωγική δυναμικότητα 10 ή 20 χιλιάδων τόνων.

«Αν θα γίνει μια νέα επένδυση, θα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα μιλάμε περίπου για διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας. Κάτι τέτοιο όμως για να γίνει απαιτεί πολύ σκέψη και μελέτη, αλλά και ένα θετικό ευρύτερο περιβάλλον», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με τα στελέχη της εισηγμένης να προσθέτουν πως πέρα από το πολύ μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, η ΕΛΒΑΛ επιβαρύνεται και με κόστος 80 ευρώ ανά τόνο ως κόστος μεταφοράς, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.


Η οικονομική πορεία 2013

Σύμφωνα με τα στελέχη της εισηγμένης, η ΕΛΒΑΛ «τρέχει» φέτος με τον ίδιο ή ίσως και λίγο καλύτερο ρυθμό από πέρυσι σε ότι αφορά την προ φόρων κερδοφορία. Αντίθετα, αναμένεται να υπάρξει αρνητική επίπτωση στα καθαρά αποτελέσματα λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας (αλλαγή φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26%).

Αντίθετα, πέρυσι η αναβαλλόμενη φορολογία ήταν θετική και για το λόγο αυτά τα καθαρά
κέρδη του 2012 ήταν αυξημένα σε σύγκριση με αυτά του 2011 (21,7 έναντι 17,4 εκατ. ευρώ).


Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην ΕΤΕΜ

Στη θυγατρική ΕΤΕΜ, το 2012 είχαμε δραστικό περιορισμό του αρνητικού EBITDA, λόγω της συνεχιζόμενης υλοποίησης του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Η ΕΤΕΜ έχει πληγεί από την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά και γι αυτό έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην παραγωγή προϊόντων που κατευθύνονται σε βιομηχανίες του εξωτερικού, έχοντας μάλιστα πιστοποιηθεί από αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes, η Jaguar και η Audi. Η διοίκηση της ομίλου εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη διετία η ΕΤΕΜ θα μπορέσει να περάσει σε θετική λειτουργική κερδοφορία.

Σε ότι αφορά την επένδυση της ΕΤΕΜ στη Λιβύη, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε διαγραφή 2,5 εκατ. ευρώ (write off) και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου το project να ξεκινήσει, με το ποσοστό της ΕΤΕΜ να είναι τελικά μικρότερο από αυτό που αρχικά προγραμματιζόταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v