Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρουσίαση Σιδενόρ και Σωλ. Κορίνθου στην Ε.Θ.Ε

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρουσίαση της ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε. και της Σωληνουργίας Κορίνθου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.). Τα αποτελέσματα 2012 και οι τρέχουσες εξελίξεις.

Παρουσίαση Σιδενόρ και Σωλ. Κορίνθου στην Ε.Θ.Ε
Την Τρίτη 21 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρουσίαση της Σιδενόρ και της Σωληνουργίας Κορίνθου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.). Οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Τα αποτελέσματα 2012 και οι τρέχουσες εξελίξεις.


Παρουσίαση της Σιδενόρ στην Ε.Θ.Ε.

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε η ετήσια παρουσίαση της Σιδενόρ Α.Ε. στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), στην οποία μεταξύ άλλων αναλύθηκαν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2012, οι σημαντικότερες εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, η παραγωγική δραστηριότητα και η δομή των εταιριών, καθώς και οι προοπτικές για τον Όμιλο.

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρίας, το 2012 χαρακτηρίστηκε από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με τον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών, να παρουσιάζει σημαντικές απώλειες κατά την τελευταία διετία.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού, το υψηλό κόστος ενέργειας το οποίο έχει επιβαρυνθεί επιπλέον και με φόρους κατανάλωσης, την υποτονική ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Σιδενόρ.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις αντισταθμίστηκαν μερικώς από τα θετικά αποτελέσματα της θυγατρικής Σωληνουργεία Κορίνθου.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε στη χρήση 2012 μείωση κατά 16,1% και ανήλθε σε 1.046,7 εκ. ευρώ, έναντι 1.247,4 εκ. ευρώ το 2011. Μείωση κατά 22,2% παρουσίασαν και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν σε 27,1 εκ. ευρώ έναντι 34,8 εκ. ευρώ πέρυσι.

Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στη χρήση 2012 σε ζημίες ύψους 66,6 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,6925 ευρώ ανά μετοχή) έναντι ζημιών 48,9 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,5080 ευρώ ανά μετοχή) το 2011. Παρά το δυσμενές αυτό πλαίσιο και λόγω της βελτιωμένης διαχείρισης των αποθεμάτων και των α’ υλών, ο Όμιλος Σιδενόρ πέτυχε τη μείωση του καθαρού δανεισμού του στη χρήση 2012 κατά 20,3 εκ. ευρώ έναντι του 2011, με αντίστοιχη βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών του ροών.

Στη συνέχεια της παρουσίασης σημειώθηκε ότι για το τρέχον έτος, ο Όμιλος Σιδενόρ στο πλαίσιο των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά προσαρμόζει το ρυθμό απασχόλησης των παραγωγικών του μονάδων, ενώ παράλληλα ενισχύει το δίκτυο πωλήσεων του σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας παραμένει βασικός στρατηγικός στόχος, οι δε προσπάθειες περιορισμού του λειτουργικού κόστους, συνεχίζονται αμείωτες σε όλα τα επίπεδα.


Παρουσίαση της Σωληνουργίας Κορίνθου στην Ε.Θ.Ε.

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών η παρουσίαση των δραστηριοτήτων, της πορείας των οικονομικών μεγεθών, καθώς και των προοπτικών της Σωληνουργίας Κορίνθου.

Συγκεκριμένα για χρήση 2012 αναφέρθηκε ότι ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε κάμψη και διαμορφώθηκε σε 234,7 εκ. ευρώ έναντι 264,1 εκ. ευρώ το 2011, ο Όμιλος Σωληνουργίας Κορίνθου πέτυχε να ενισχύσει σημαντικά το περιθώριο κερδοφορίας του αντισταθμίζοντας την όξυνση του ανταγωνισμού.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στη χρήση 2012 σε 21,3 εκ. ευρώ έναντι 18,1 εκ. ευρώ το 2011 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 17,7%, ενώ το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 9,1% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, έναντι 6,8% στη χρήση του 2011.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 73,2% και ανήλθαν στη χρήση 2012 σε 11,8 εκ. ευρώ έναντι 6,8 εκ. ευρώ το 2011, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση της τάξεως του 71,9% και ανήλθαν στη χρήση 2012 σε 9,7 εκ. ευρώ (0,0779 ευρώ ανά μετοχή), έναντι 5,6 εκ. ευρώ (0,0453 ευρώ ανά μετοχή) το 2011.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της σημαντικής μείωσης του καθαρού δανεισμού ο οποίος στις 31/12/2012 διαμορφώθηκε σε 22,4 εκ. ευρώ έναντι 40,9 εκ. ευρώ στις 31/12/2011, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης διαχείρισης των αποθεμάτων και των αγορών πρώτων υλών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρίας ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει σταθερά προσηλωμένη την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στις αγορές εξωτερικού στις οποίες δραστηριοποιείται, αλλά και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές.

Παράλληλα, προσανατολίζεται στη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων, ενδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω τη θέση του Ομίλου στη διεθνή αγορά καθιστώντας τον ως έναν από τους σημαντικότερους και πιο αξιόπιστους κατασκευαστές σωλήνων ενέργειας παγκοσμίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία προχώρησε στην υπογραφή Σύμβασης με τη γερμανική εταιρία κατασκευής εξοπλισμού SMS Meer, για την προμήθεια μονάδας παραγωγής σωλήνων ευθείας ραφής μεγάλης διαμέτρου τύπου LSAW-JCOE. Η νέα μονάδα θα είναι σε θέση να παράγει σωλήνες με εξωτερική διάμετρο από 18’’ έως 56’’, πάχος τοιχώματος έως 40mm και μήκος σωλήνα έως 18,3 μέτρα και ποιότητα χάλυβα υψηλής αντοχής έως Χ100. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα θα είναι 400.000 τόνοι σωλήνων.

Οι νέοι σωλήνες LSAW θα χρησιμοποιηθούν σε έργα ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή της Μεσογείου, στον Κόλπο του Μεξικού, στη Λατινική Αμερική, στη Δυτική / Ανατολική Αφρική στη Βόρεια Θάλασσα και αλλού. Με τη νέα αυτή επένδυση, η Σωληνουργεία Κορίνθου επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων της, με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για σωλήνες υψηλής αντοχής και καταπόνησης, που χρησιμοποιούνται σε κατασκευή υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v