Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοχάλκο: Ηχηρό «καμπανάκι» για τη βιομηχανία

Καταπέλτης ο μεταλλουργικός όμιλος για ύψος επιτοκίων, ενεργειακό κόστος και υπερφορολόγηση ακινήτων. Ποιες αλλαγές απαιτούνται, πού βλέπει σημάδια βελτίωσης. Δηλώσεις του συμβούλου διοίκησης Κων/νου Κεφάλα.

Βιοχάλκο: Ηχηρό «καμπανάκι» για τη βιομηχανία
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική βιομηχανία έκρουσε ο σύμβουλος διοίκησης του ομίλου Βιοχάλκο Κων/νος Κεφάλας, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορέσει να αντέξει μεσοπρόθεσμα αν δεν υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές σε πολλά μέτωπα.

«Η Βιοχάλκο υλοποίησε πολύ μεγάλες επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να μπορεί να απευθύνεται στις διεθνείς αγορές, και αυτό είναι που την έχει βοηθήσει στο να μπορεί να σταθεί στα πόδια της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία στα οποία σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα απαιτούνται δραστικές αλλαγές είναι:

Πρώτον, το ύψος των επιτοκίων: όχι μόνο επιβάλλεται να υπάρξει πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια, αλλά και το κόστος του χρήματος θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο αντίστοιχο των ανταγωνιστών μας στην Ευρώπη.

Η Βιοχάλκο επιβαρύνθηκε το 2012 με μέσο επιτόκιο γύρω στο 7% και κατέβαλε τόκους κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ αν ήταν γερμανική εταιρεία το συγκεκριμένο κόστος θα ήταν μικρότερο των 40 εκατ. ευρώ! Ο όμιλος πάντως έχει ξεκινήσει συζητήσεις για τη μείωση των επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνεται.

«Το να εκδώσει κάποια εταιρεία ένα ομόλογο με κουπόνι 8% και 9% είναι καλό σε επίπεδο εντυπώσεων, ωστόσο επιβαρύνεται με υψηλό κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντως, κάτι βλέπω να βελτιώνεται προς αυτήν την κατεύθυνση και θέλω να ελπίζω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση μετά και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε ο κ. Κεφάλας.

Δεύτερον, το κόστος της ενέργειας: είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στο φυσικό αέριο, το κόστος στην Ελλάδα είναι υψηλότερο 50% σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και 75% σε σχέση με τη Βουλγαρία. Το ζήτημα της ενέργειας έχει σε πρώτη φάση τη διοικητική-φορολογική του διάσταση, όπου παρατηρείται υπερφορολόγηση και σε δεύτερη φάση είναι ζήτημα διάρθρωσης της αγοράς. Το ευχάριστο είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες για άνοιγμα της αγοράς και για μειώσεις τιμολογίων», τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου.

Τρίτον, ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων: Ο κ. Κεφάλας χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή να φορολογηθούν τόσο άγρια τα ακίνητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «μετέτρεψαν τα ακίνητα σε φάκες, με αποτέλεσμα τώρα να μην επενδύει κανείς».

Η κατακόρυφη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας και το πάγωμα των δημόσιων επενδύσεων μείωσαν την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα σιδήρου-χάλυβα κατά 90%! Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Όλοι οι υπολογισμοί και οι σχεδιασμοί μιας εταιρείας για την αντιμετώπιση κινδύνου γίνονται με βάση ένα σενάριο πτώσης της ζήτησης κατά 10%-20%. Όταν όμως η ζήτηση υποχωρεί έως και 90%, πώς να αντιδράσει κάποιος;

Εμείς στη Σιδενόρ υποκαταστήσαμε τις εγχώριες πωλήσεις σε εξαγωγές ώστε να διατηρήσουμε τις μονάδες μας ανοιχτές, ωστόσο λόγω του μεταφορικού κόστους δουλεύουμε ουσιαστικά για τους εφοπλιστές που μεταφέρουν τα προϊόντα μας. Ελπίζουμε πάντως πως τα δημόσια έργα θα ξεκινήσουν, πως θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία και στα τεκμήρια των ακινήτων».


Ρευστότητα-πορεία 2013

Αν και είναι αρκετά νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις, η Βιοχάλκο ελπίζει πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη του 2012 σε λειτουργικό επίπεδο (τα λογιστικά αποτελέσματα θα πληγούν από αυξημένη αναβαλλόμενη φορολογία εξαιτίας της αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26%).

Θετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν είναι η εκκίνηση των μεγάλων έργων του δημοσίου και το σενάριο περαιτέρω χαλάρωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Κάτι τέτοιο θα μειώσει τις εισαγωγές μεταλλουργικών προϊόντων στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα θα επιδράσει θετικά στις προσπάθειες ανοίγματος των δολαριακών αγορών (ΗΠΑ, Μέση Ανατολή) από τον όμιλο Βιοχάλκο.

Σε περίπτωση όπου παρατηρηθεί υποχώρηση στις τιμές των μετάλλων, από τη μια πλευρά θα προκύψουν κάποιες λογιστικές ζημίες αποθεμάτων, ωστόσο από την άλλη πλευρά θα μειωθούν οι δανειακές ανάγκες του ομίλου (και το κόστος χρηματοδότησης), ενώ μεσοπρόθεσμα θα τονωθεί και η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα.


Κλάδος ακινήτων

Η διοίκηση της Βιοχάλκο είναι ικανοποιημένη από την πορεία του εμπορικού κέντρου που διαθέτει (στέγαση του ΙΚΕΑ και του River West), ενώ σε ό,τι αφορά το ξενοδοχείο της Πλατείας Καραϊσκάκη δήλωσε πως υπήρξε μεν κάποιο ενδιαφέρον για ενοικίαση, αλλά σε τιμές που δεν θεώρησε συμφέρουσες.

Εκτίμηση της εταιρείας είναι πως η ενοικίαση θα πρέπει να γίνει σε χρονική στιγμή όπου το οικονομικό κλίμα θα είναι βελτιωμένο. Τέλος, το μόνο project ακινήτων που προχωρεί είναι αυτό της Κορίνθου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v