Alpha: Κάλυψη επί... 4 στην ιδιωτική τοποθέτηση

Κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύσεις κεφαλαίων άνω των 370 εκατ. ευρώ για μετοχές αξίας ως 92,9 εκατ. ευρώ. Το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους και το αυξημένο ενδιαφέρον. Πώς επηρεάζεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Alpha: Κάλυψη επί... 4 στην ιδιωτική τοποθέτηση

Το πρώτο ισχυρό σήμα για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank έρχεται από την υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης που έτρεξαν οι ανάδοχοι της αύξησης με στόχο την κάλυψη ποσού έως 92,9 εκατ. ευρώ από τα 4,57 δισ. ευρώ της συνολικής αύξησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιωτική τοποθέτηση υπερκαλύφθηκε κατά 4 φορές και ως εκ τούτου η Alpha Bank και οι ανάδοχοι της αύξησης θα έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν τους επενδυτές που θα εμπλουτίσουν το μετοχολόγιό της. 

Όπως έχει γράψει το Euro2day, οι επενδυτές που θα πάρουν μετοχές Alpha μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους καθώς δεν χρειαζόταν να αγοράσουν δικαιώματα. Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) προέβλεπε τη δέσμευση κεφαλαίων από πλευράς των ενδιαφερόμενων επενδυτών σε ειδικό καταθετικό λογαριασμό. 

Η συμμετοχή με βάση πληροφορίες ξεπέρασε ακόμη και αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς δεσμεύτηκαν κεφάλαια άνω των 370 εκατ. ευρώ, ενώ η ιδιωτική τοποθέτηση αφορούσε νέες μετοχές αξίας ως 92,9 εκατ. ευρώ. 

Η επιτυχία της ιδιωτικής τοποθέτησης, πέραν της βελτίωσης του κλίματος, αναμένεται να επιδράσει θετικά και στην ευχερή κάλυψη του σκέλους της αύξησης με δικαίωμα προτίμησης ύψους 457,1 εκατ. ευρώ, ή το 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου. 

Και αυτό γιατί αρκετοί επενδυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη στην ιδιωτική τοποθέτηση και κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για αγορά δικαιωμάτων προκειμένου να αποκτήσουν τελικά το ύψος της θέσης που επιδιώκουν. 

Εφόσον η Alpha συγκεντρώσει 550 εκατ. ευρώ (457,1 από την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης + 92,9 εκατ. από την ιδιωτική τοποθέτηση), θα έχει καλύψει από ιδιώτες το 12% της αύξησης κεφαλαίου και οι ιδιώτες θα λάβουν για κάθε 1 νέα μετοχή warrant, που τους δίνει το δικαίωμα να αγοράσουν μελλοντικά 7,33 μετοχές Alpha κυριότητας του ΤΧΣ. 

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος για τη συμμετοχή στην αύξηση, ενώ η περίοδος άσκησής του ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή 31 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v