Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Η βουτιά και η επόμενη ημέρα

Οι τέσσερις λόγοι που η αγορά "αιφνιδιάστηκε" από τους όρους της ΑΜΚ και πώς αναιρούνται από την εξασφάλιση 733 εκατ. Η διαφορά στα warrants σε σχέση με τις ΕΤΕ και Alpha Bank. Αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω reverse split.

Πειραιώς: Η βουτιά και η επόμενη ημέρα
Με φόβο υποδέχθηκαν τελικά οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς την ανακοίνωση των όρων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπως διαπιστώθηκε από την κίνηση της τιμής στο ταμπλό του Χ.Α.

Συνολικά πάνω από 91 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν χθες, με την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή κλείδωσε ένα κλικ πριν από το limit down και διαμορφώθηκε τελικά στο 0,185, με τη μεσοσταθμική τιμή στο 0,193 ευρώ.

Το πρώτο σημείο που έφερε φόβο ήταν ότι μεγάλο μέρος της αγοράς δεν είχε αντιληφθεί τους όρους της αύξησης που είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση και τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με αυτούς των αυξήσεων κεφαλαίου της Alpha και της Εθνικής.

Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να δοθεί το δικαίωμα στους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν εξαρχής στο σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ήταν καταλυτική. Αυτή η ουσιώδης διαφορά, η οποία φαίνεται ότι πέρασε στα  ψιλά στην αγορά έως και χθες, οπότε και οι μέτοχοι δεν την είχαν καταλάβει, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στις πωλήσεις.

Σε αντίθεση δηλαδή με την Alpha Bank και την Εθνική, η Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε ΑΜΚ που θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί στο σύνολό της (7,3 δισ. ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση της Πειραιώς είχε αποφασίσει να παράσχει δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους για τα 6,93 δισ. ευρώ από τα 7,33 δισ. της αύξησης κεφαλαίου (δεν συνυπολογίζεται το 1,094 δισ. ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ και αφορά την απορρόφηση της ΑΤΕ και των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών).

Το δεύτερο στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία είναι άμεση απόρροια των παραπάνω όρων.

Οι πωλήσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα της απόφασης της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους να καλύψουν το ποσό των 7,3 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, αλλάζοντας τον τρόπο προσέγγισης σε σχέση με την Alpha Bank και την ΕΤΕ, η Πειραιώς επιτρέπει θεωρητικά στους μετόχους της να καλύψουν ολόκληρη την αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να χρειαστεί η έκδοση warrant και η βοήθεια του ΤΧΣ.

Το τρίτο στοιχείο που προβλημάτισε σοβαρά πολλούς traders είναι η πρόταση έκδοσης 35,68 νέων μετοχών για κάθε μία παλαιά στην τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή, αφού πρώτα προηγηθεί reverse split, που θα μειώσει τον αριθμό των μετοχών (αναλογία 1 νέα για κάθε 10 παλαιές). Το χρηματικό ποσό που απαιτείται «τρόμαξε», αφού έγινε φανερό ότι οι όροι της αύξησης καλούν του μετόχους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, και μάλιστα βαθιά.

Τα στοιχεία και η σύγχυση για τα warrants

Το τέταρτο στοιχείο που επίσης δεν είναι σαφές είναι ο αριθμός των warrants που θα προκύψουν. Λόγω της δομής της αύξησης δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων γνωστό το ύψος της κάλυψης και επομένως ο αριθμός των warrants που θα αντιστοιχούν σε κάθε νέα μετοχή.

Πρόκειται όμως για .. τρικυμία σε ποτήρι. Και αυτό διότι η Πειραιώς μπορεί με ευχέρεια να καλύψει το 10% της ΑΜΚ και να ανεβάσει την ιδιωτική συμμετοχή στο 12% ή και σε υψηλότερα επίπεδα, χωρίς, μάλιστα, σύμβαση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών με κοινοπραξία ξένων τραπεζών.

Η τράπεζα έχει δηλώσει επίσημα ότι εξασφάλισε 570 εκατ. ευρώ από τις συμφωνίες με τη SocGen και την BCP και χρειάζεται μόλις 163 εκατ. ευρώ για να κλειδώσει το 10% της αύξησης των 7,33 δισ. ευρώ, δηλαδή 733 εκατ. ευρώ. Η προχθεσινή της ανακοίνωση, μάλιστα, σημείωνε ότι αρκεί κάθε μέτοχος να ασκήσει δικαιώματα για 1 νέα μετοχή για κάθε υφιστάμενη που έχει ώστε να καλυφθεί το 10% της ΑΜΚ.

Επομένως, είναι γνωστό το ανώτατο εύρος στο οποίο θα κινηθεί ο αριθμός των warrants (9) και μένει ανάλογα με το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής να οριστικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός. Αν η κάλυψη ανέλθει στο 12%, θα προκύψουν 7,33 μετοχές ανά warrant, αν η κάλυψη ανέλθει στο 14% στο warrant θα αντιστοιχούν 6,14 μετοχές και ούτω καθ' εξής.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με την Alpha και την Εθνική είναι ότι ο μέτοχος της Πειραιώς δεν είναι σε θέση να ξέρει από σήμερα το ανώτατο ποσοστό κάλυψης από ιδιώτες. Τόσο στην Alpha όσο και στην ΕΤΕ το ανώτατο ποσοστό κάλυψης είναι το 12% και επομένως οι μέτοχοι θα λάβουν warrants με τη δυνατότητα να αγοράσουν 7,33 μετοχές του ΤΧΣ στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων 4,5 ετών.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι δημιούργησαν το κοκτέιλ δυσμενών συνθηκών για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και τους μικρομετόχους.

Η επόμενη ημέρα

Οι σημαντικές πιέσεις που έφθασαν χθες το 30%, ωστόσο, δημιούργησαν ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα, αφού η τιμή κλεισίματος δεν απέχει παρά μια ανάσα από το 0,17 ευρώ όπου έχει γίνει η πρόταση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τη διοίκηση της τράπεζας!

Με την αύξηση κεφαλαίου, όμως, να είναι καλυμμένη έως το 10% σίγουρα το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων θα συνεχίσει να είναι μεγάλο, ενώ και η αναστολή διαπραγμάτευσης που θα έρθει αμέσως τις επόμενες μέρες κατά τα πρότυπα της ΕΤΕ θα υποχρεώσει τους επενδυτές να πάρουν τις αποφάσεις τους για το τι έχουν σκοπό να κάνουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v