Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάρακ: Περιορισμός ζημιών στο πρώτο τρίμηνο

Ο όμιλος της Μάρακ Ηλεκτρονική εμφάνισε μείωση ζημιών μετά από φόρους στο πρώτο τρίμηνο του 2013, παρά τη μείωση που κατέγραψε το ίδιο διάστημα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της. Συνεχίζει τις ενέργειες για άρση επιτήρησης.

Μάρακ: Περιορισμός ζημιών στο πρώτο τρίμηνο

Άμβλυνση ζημιών παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών το πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2013 πέτυχε ο όμιλος της Μάρακ Ηλεκτρονικής

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 407 χιλ. ευρώ έναντι των 759 χιλ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν αρνητικά στο ποσό 134 χιλ. ευρώ έναντι επίσης αρνητικού ποσού 159 χιλ. ευρώ, ενώ οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 256 χιλ. ευρώ από 345 χιλ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Οι ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 256 χιλ. ευρώ από 345 χιλ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με την εταιρία, η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται αφενός στη μείωση των διαγωνισμών που προκηρύσσονται από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (πολύ μικρή απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ) και αφετέρου στον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης ρευστότητας που πλήττει την αγορά ως συνέπεια της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης.

Τέλος, στην αβεβαιότητα που επικράτησε και επικρατεί στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές.

Ενέργειες για άρση επιτήρησης

Εν τω μεταξύ η εταιρία συνεχίζει τις προσπάθειες για άρση των μετοχών της από την κατηγορία της επιτήρησης όπου εντάχθηκαν με απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 9/4/2010 καθώς οι ζημίες της χρήσης που έληξε στις 31/12/2009 ήταν μεγαλύτερες από το 30% της Καθαρής Θέσης και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι σημαντικές. Η ένταξη των μετοχών στη συγκεκριμένη κατηγορία ισχύει από τη συνεδρίαση της 12/04/2010, κατά τη χρήση 2010.

Σε σχέση με τις προοπτικές της εταιρίας για το 2013, η διοίκηση λαμβάνοντας υπ' όψιν την παρούσα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, προσπαθεί να διευρύνει τις δραστηριότητές της κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και τη διατήρηση τους όσο είναι δυνατόν στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι προσπάθειες αυτές ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και προσδοκά ότι τα αποτελέσματα θα καταστούν εμφανή στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Συγκεκριμένα, γίνονται σοβαρές προσπάθειες και αναπτύσσονται συστηματικές πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή της εταιρίας σε ανάληψη έργων στο εξωτερικό, σε συνεργασία με μεγάλες τοπικές εταιρίες κυρίως στην περιοχή του Περσικού Κόλπου αλλά και σε χώρες όπως Αζερμπαϊτζάν, Κουρδιστάν και Βραζιλία. Τα έργα αυτά αναμένεται να ανέλθουν σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού τζίρου. Άμεση συνέπεια της εισροής εσόδων από αυτήν τη δραστηριότητα θα είναι η ουσιαστική βελτίωση των ταμειακών ροών της εταιρίας.

Επιπλέον, αναμένει την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, όπως έχει ανακοινωθεί από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς η εταιρία έχει συμβάσεις και αναθέσεις έργων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ που όμως δεν προχωρούν λόγω μη ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ.

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ότι παρότι η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη θα αναστρέψει την παρούσα δυσμενή κατάσταση, αξιολογώντας τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες της και τα ευνοϊκότερα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναμενόμενες αποφάσεις του δημοσίου.

Επίσης, έχει γίνει επίσης στροφή στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος είναι διεθνής. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει με δραστηριότητες που αφορούν τα πλοία της Εμπορικής Ναυτιλίας από την ημέρα της ίδρυσής της, αλλά στην πορεία έδωσε βάρος σε έργα της ξηράς. Επανέρχεται λοιπόν καλύπτοντας προμήθειες και συντηρήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξοπλισμού ναυσιπλοΐας που αναμένεται να δώσουν μια βοήθεια στη ρευστότητα της.

Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα, η εταιρία θα συνεχίσει την προσπάθεια διατήρησης αυτών σε χαμηλότερα επίπεδα. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά λειτουργικά κόστη σε σχέση με τη χρήση 2012, καθώς και να εξοικονομήσει πόρους μέσω της μη αντικατάστασης του προσωπικού που θα αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2013.

Σημειώνεται ότι λόγω των ανωτέρω και του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρία, υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στις 21 Νοεμβρίου του 2012 που εκδίκασε την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας που κατατέθηκε με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών (68,6%), δεν έκανε δεκτή την αίτηση από τις 7.1.2013 με αριθμό απόφασης 167/2013, κρίνοντας ότι εξέλειπαν της αιτήσεως έγγραφα απαραίτητα εκ του νόμου, παρότι αυτά είχαν νομίμως και εμπροθέσμως προσκομισθεί.

Κατόπιν τούτου η εταιρεία κατέθεσε έφεση επί της απόφασης στις 12.2.2013 και ορίστηκε δικάσιμο επί της έφεσης στις 7.3.2013. Ταυτόχρονα ζητήθηκε και προσωρινή διαταγή για τη λήψη των προληπτικών μέτρων του άρθρου 109 του ν.3588/2007 η οποία και χορηγήθηκε. Η αίτηση υπαγωγής εκδικάστηκε εκ νέου στις 7.3.2013 στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την διατήρηση της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v