Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Μπόνους για τους επενδυτές μέσω... ΑΤΕ

Πώς και γιατί η Πειραιώς δίνει υψηλότερη αναλογία αγοράς μετοχών ΤΧΣ μέσω των warrants. Το "bonus" των 570 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕ.

Πειραιώς: Μπόνους για τους επενδυτές μέσω... ΑΤΕ

«Μποναμά» της τελευταίας στιγμής επιφύλαξαν η Πειραιώς και το ΤΧΣ στους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Όπως προκύπτει από το Ενημερωτικό Δελτίο, εφόσον καλυφθεί η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στην ΑΜΚ της Πειραιώς, τα warrants που θα δοθούν στους μετόχους θα ενσωματώνουν δικαίωμα αγοράς μετοχών ΤΧΣ σε υψηλότερη αναλογία μετοχών σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

Εκεί, δηλαδή, που στην ΕΤΕ αν οι ιδιώτες καλύψουν το 10% θα λάβουν για κάθε 1 νέα μετοχή δικαίωμα, μέσω των warrants, να αγοράσουν 9 μετοχές από το ΤΧΣ, στην Πειραιώς η αναλογία διαμορφώνεται σε 9,777 μετοχές.

Η διαφοροποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι θα δοθούν warrants και για το σκέλος της αύξησης που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΑΤΕ, η οποία καλύπτεται στο σύνολό της αποκλειστικά από το ΤΧΣ.

Το ταμείο βάζει 570 εκατ. ευρώ για να καλύψει την αύξηση που αντιστοιχεί στην «καλή ΑΤΕ», δίνει, όμως, το δικαίωμα στους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ να μπορούν να εξαγοράσουν και τις μετοχές που θα αποκτήσει το ταμείο από το παραπάνω σκέλος ανακεφαλαιοποίησης.

Έτσι, χωρίς να αυξάνεται το ποσό της αύξησης (7,335 δισ. ευρώ) επί του οποίου υπολογίζεται η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών (χωρίς έκδοση CoCos), οι ιδιώτες θα πάρουν warrants που θα τους δίνουν το δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερες μετοχές Πειραιώς από το ταμείο. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν ξοδέψει περισσότερα λεφτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v