DHL EXPRESS: Eνισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα

«Έχουμε αποφασίσει να μείνουμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ε. Σαμαράς παρουσιάζοντας τις νέες δραστηριότητες της DHL EXPRESS.

DHL EXPRESS: Eνισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα

Την απόφαση των γερμανικών ταχυδρομείων (Deutsche Post) όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών επιβεβαιώνουν οι κινήσεις της θυγατρικής τους DHL EXPRESS, η οποία πρόσφατα έγινε η πρώτη εταιρεία του κλάδου στη χώρα μας που απέκτησε άδεια τελωνειακού εκπροσώπου.

«Έχουμε αποφασίσει να μείνουμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ε. Σαμαράς παρουσιάζοντας τις νέες δραστηριότητες της DHL EXPRESS.

Ο ίδιος εξέφρασε την θέση ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ θα είναι μια θετική εξέλιξη σημειώνοντας ότι η είσοδος οποιουδήποτε μεγάλου παίκτη στα ΕΛΤΑ μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον κλάδο.

Διαπραγμάτευση για μείωση του ενοικίου

Η DHL EXPRESS αυτή την εποχή βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με τον αερολιμένα για μείωση του τιμήματος που καταβάλει για τους χώρους που ενοικιάζει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη γίνει μείωση κατά 20% σε σχέση με αυτό που πλήρωνε η εταιρεία από το 2001 οπότε και ξεκίνησε την λειτουργία του ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η προηγουμένη διαπραγμάτευση είχε γίνει το 2008, όταν είχε λήξει το πρώτο συμβόλαιο της εταιρείας. Το τρέχον συμβόλαιο λήγει το 2015.

Πάντως ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα λήξουν θετικά οι συζητήσεις που γίνονται με τον ΔΑΑ.

Η πρώτη εταιρεία με άδεια τελωνειακού αντιπροσώπου

Τις δραστηριότητες της DHL EXPRESS ενισχύει το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε η πρώτη εταιρεία ταχυμεταφορών στην Ελλάδα με άδεια τελωνειακού αντιπροσώπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης η άδεια τελωνειακού αντιπροσώπου που έχει λάβει η DHL εξασφαλίζει αυθημερόν αποστολή των εμπορικών εξαγωγών, μείωση κατά 50% του κόστους διαχείρισης εκτελωνισμού και απλοποίηση διαδικασιών.

Κατά κύριο λόγο η νέα υπηρεσία αφορά:

- Τον κλάδο των αγροτικών προϊόντων,

- Τον ναυτιλιακό κλάδο,

- Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

- Το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πλέον περίπου το 80% των εξαγωγών της εταιρείας γίνεται αυθημερόν, ενώ στόχος είναι ως τον Σεπτέμβριο όλες οι εξαγωγές να γίνονται την ίδια ημέρα.

Πίεση τιμών

Σύμφωνα με τα στελέχη της DHL EXPRESS η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση κλάδο των ταχυμεταφορών. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τομέας των διεθνών ταχυμεταφορών, ενώ αντίθετα, μεγαλύτερες αντοχές έδειξε ο κλάδος των ταχυμεταφορών εσωτερικού, με τις εταιρείες του χώρου να ευνοούνται από την αναδιανομή της πίτας που έφερε το κλείσιμο της Interattica.

Πάντως ο κλάδος των ταχυμεταφορών καταγράφει πλέον σημάδια σταθεροποίησης καθώς από τις αρχές του χρόνου σημειώνεται διατήρηση των όγκων της προηγούμενης χρονιάς.

Η DHL EXPRESS το 2012 είχε τζίρο 56 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 58 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά, παρότι οι όγκοι των αντικειμένων που διακίνησε η εταιρεία ήταν μεγαλύτεροι το 2012, απόρροια της πίεσης των τιμών. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Παγωμένο, sales & Marketing Director της εταιρείας, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω πίεση στις τιμές.

Άνοδος εξαγωγών - υποχώρηση εισαγωγών

Αξίζει να αναφέρουμε, τέλος, ότι η οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας έχει οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή του μείγματος του τζίρου της εταιρείας, καθώς πλέον σε μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τις εξαγωγές προϊόντων και σε μικρότερο ποσοστό από τις εισαγωγές, ενώ, λίγα χρόνια νωρίτερα, η εικόνα ήταν αντίστροφη με τις εισαγωγές να έχουν αισθητά υψηλότερο μερίδιο.

Ενδεικτικό επίσης των αλλαγών είναι και το γεγονός ότι το 2008 ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης συνεισέφερε στην εταιρεία το 35% του τζίρου, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 15% και αναδεικνύονται πλέον νέοι κλάδοι, όπως αυτός της εξαγωγής αγροτικών προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v