Μυτιληναίος: Αναμένει υψηλά κέρδη το α΄ 6μηνο

Οι θετικές εξελίξεις για τον ελληνικό όμιλο είναι αποτέλεσμα των κινήσεων που έκανε η διοίκησή του όλο το προηγούμενο διάστημα με στόχο να περιορίσει τις επιπτώσεις από την εγχώρια οικονομική κρίση.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μυτιληναίος: Αναμένει υψηλά κέρδη το α΄ 6μηνο
Υψηλό EBITDA (τόσο σε απόλυτη τιμή όσο και στο margin) αλλά και ισχυρή κερδοφορία θα εμφανίσει ο όμιλος Μυτιληναίου το α΄ εξάμηνο του 2013. To ίδιο διάστημα ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ με πολύ ικανοποιητικούς όρους.

Οι θετικές εξελίξεις για τον ελληνικό όμιλο είναι αποτέλεσμα των κινήσεων που έκανε η διοίκησή του όλο το προηγούμενο διάστημα με στόχο να περιορίσει τις επιπτώσεις από την εγχώρια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με όσα είπε στους εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και κυρίως του ΕΒΙΤDA ως ποσοστού επί του κύκλου εργασιών λειτούργησαν θετικά:

• Η πλήρης δραστηριοποίηση του τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πλέον λειτουργούν και τα 3 εργοστάσια του ομίλου.

• Η επιτυχημένη προώθηση του προγράμματος μείωσης του παραγωγικού κόστους κατά 145 εκατ. ετησίως στον τομέα ορυχείων - αλουμίνας - αλουμινίου που ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 80%.

• Η στρατηγική επιλογή δραστηριοποίησης της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό, όπου πλέον πραγματοποιεί το 95% του κύκλου εργασιών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Μυτιληναίος στην επίτευξη του υψηλού EBITDA, καθώς αυτό προσφέρει σημαντικά περιθώρια στον όμιλο να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της συγκυρίας, όπως χαμηλές τιμές αλουμινίου, προβληματικός χρηματοπιστωτικός τομέας, επιβάρυνση του παραγωγικού κόστους λόγω υψηλών φόρων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όλα αυτά έγιναν δυνατά σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον και με μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης που αντιμετωπίζουν εχθρικά την ελληνική μεταποίηση.

Σε ερωτήσεις για την πολιτική χρηματοοικονομικής διαχείρισης που θα ακολουθήσει, απάντησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές. Αυτό, όμως, θα γίνει μόνο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αναφορικά με την κρίση, είπε ότι για τον όμιλο ήταν ένα stress test το οποίο όμως ξεπέρασε. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για το κατά πόσον προσβλέπει σε στρατηγικές συνεργασίες με ομίλους του εξωτερικού, απάντησε ότι πολλές εταιρείες θα ήθελαν να συνεργαστούν με τον όμιλο. Αυτή όμως δεν είναι η καλύτερη στιγμή.

Ενέργεια-ΔΕΠΑ

Σε ερωτήσεις για το πόσο θα επηρεάσει την αποδοτική λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής η αλλαγή των μηχανισμών της αγοράς, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι ακόμη και μειωμένο περιθώριο στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (σήμερα είναι 10%) να ισχύσει, όπως συζητείται, θα αντιμετωπιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος τονίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου με υψηλή απόδοση είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, κυρίως λόγω της μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ και της μειωμένης ζήτησης.

Τα 12 εκατ. μεγαβατώρες που παράγουν σήμερα οι μονάδες φυσικού αερίου δεν μπορούν να υποκατασταθούν υπό τις παρούσες συνθήκες από άλλες μονάδες, ενώ ζητούμενο παραμένει το κόστος καυσίμου, επεσήμανε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου που ισχύουν στην Ελλάδα, είπε ότι είναι αποτέλεσμα των τύπων των συμβάσεων που έχει η ΔΕΠΑ με τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα το αέριο να είναι 30% και πλέον ακριβότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες καθώς το θέμα των τιμών είναι πρωτίστως πολιτικό.

Εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, τότε η αλλαγή των όρων των συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΠΑ και των παραγωγών (Gazprom, Sonatrach, Botas) ίσως παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία, όπως έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι πελάτες των παραγωγών και δικαιώθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v