Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Στην τελική ευθεία αναχρηματοδότηση 410 εκ.

Στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου προστέθηκαν ο Θ. Πανταλάκης (με μακρά θητεία στον τραπεζικό χώρο), το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Ι. Αϊβάζης και ο γνωστός επενδυτής Ι. Τζιβέλλης. Οι διαπραγματεύσεις με τράπεζες και η "εγγύηση" του ανεκτέλεστου.

Ελλάκτωρ: Στην τελική ευθεία αναχρηματοδότηση 410 εκ.

Η πρόσληψη στελεχών από την αγορά ώστε να ενισχύσει τη διοικητική του δομή και τη διεθνή παρουσία, συνέχεια της προσπάθειας για μείωση των θυγατρικών εταιρειών μέσω συγχωνεύσεων και «λουκέτου» σε ανενεργές επιχειρήσεις και επιστροφή στις κύριες δραστηριότητες όπως οι κατασκευές και τα έργα περιβάλλοντος, αποτελούν τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ετσι, στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου προστέθηκαν ο Θ. Πανταλάκης (με μακρά θητεία στον τραπεζικό χώρο), το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Ι. Αϊβάζης και ο γνωστός επενδυτής Ι. Τζιβέλλης ο οποίος κατέχει εδώ και περίπου δέκα χρόνια μετοχική σχέση με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αν. Καλλιτσάντσης δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης πως «τα πιο δύσκολα έχουν περάσει», αλλά παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο είναι «μεγάλο και απασχολεί τον όμιλο». Ο όμιλος, όπως έχει πρόσφατα ανακοινώσει, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση επιπλέον ποσού δανεισμού 410 εκατ. ευρώ για την ΑΚΤΩΡ και την μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου φτάνει σήμερα τα 3,2 δισ. ευρώ, με περίπου ένα δισεκατομμύριο να αφορά τις αγορές του εξωτερικού.

Στο στάδιο της υπογραφής βρίσκονται συμβάσεις για νέα έργα, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ (όπως η εργολαβία – σκούπα για το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός του ΟΣΕ, δύο κτιριακά έργα στο Κατάρ, έργο στην Κύπρο, κλπ). Ο Δημ. Κούτρας, επικεφαλής του κλάδου κατασκευών του ομίλου, υποστήριξε χθες πως τα έσοδα από τις κατασκευές θα κινηθούν φέτος κοντά στο 1 δισ. και θα είναι αυξημένα κατά 10 – 15% έναντι του 2012. Επιπλέον θα υπάρχει λειτουργική κερδοφορία από τα έργα στη Βαλκανική, ενώ δεν θα υπάρχουν οι ζημιές των τελευταίων ετών στα έργα της Μεσης Ανατολής.

Για τη συμφωνία συνεργασίας με την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, ο Δημ. Κούτρας υποστήριξε πως ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται για την ΑΕΓΕΚ ως επιχείρηση, αλλά έχει αναλάβει τη διοίκηση της πρώτης με στόχο να μην εκπέσουν οι εγγυητικές επιστολές (γεγονός που θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στις πιστώτριες τράπεζες).

Με βάση τη συμφωνία, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει τη δυνατότητα εξαγοράς του 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής μετά την πάροδο πενταετίας. Για τους οδικούς άξονες παραχώρησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λ. Μπόμπολας εκτίμησε πως τον Σεπτέμβριο θα έχει ξεκινήσει η πλήρης χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v