Κινεζικός «αέρας» φυσάει και στα ΕΛΤΑ

Μέρος στον ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό χορό που στήνεται τις τελευταίες ημέρες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιχειρούν να πάρουν και τα ΕΛΤΑ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κινεζικός «αέρας» φυσάει και στα ΕΛΤΑ

Μέρος στον ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό χορό που στήνεται τις τελευταίες ημέρες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιχειρούν να πάρουν και τα ΕΛΤΑ τα οποία ανακοίνωσαν την υπογραφή πρωτοκόλλου κοινού ενδιαφέροντος με την κινεζική εταιρία εξαγωγών SUMEC Group Corporation.

Οι δύο εταιρείες πρόκειται να διερευνήσουν τις δυνατότητες κάθε μορφής συνεργασίας σε ζητήματα που αφορούν την διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του δικτύου των ΕΛΤΑ.

Την συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Κωστής Μελαχροινός και ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρίας εξαγωγών Cai Jibo.

Η συνεργασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που έχει εκφράσει η κινεζική εξαγωγική εταιρεία για την αναζήτηση μορφών συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ. Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας κατά την συνάντησή του με τον κ. Μελαχροινό εξήρε τον ηγετικό ρόλο των ΕΛΤΑ στην Ελληνική Ταχυδρομική Αγορά εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ.

Χαμηλοί τόνοι

Από την πλευρά της διοίκησης των ΕΛΤΑ κρατούνται χαμηλοί τόνοι αναφορικά με το υπογραφέν πρωτόκολλο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την έναρξη μιας συνεργασίας που μπορεί να έχει πολλές προεκτάσεις καθώς η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων το επόμενο διάστημα ενώ την ίδια ώρα δεδομένο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία των δύο πλευρών μπορεί να είναι πολυεπίπεδη καθώς η κινεζική εταιρεία έχει πολλαπλή δραστηριότητα στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κατασκευή πλοίων και μηχανολογικού εξοπλισμού μέχρι και την κλωστοϋφαντουργία και τα ενδύματα.

Ποια είναι η SUMEC

Η εταιρεία με την οποία πρόκειται να συνεργαστούν τα ΕΛΤΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής και εξαγωγής της Κίνας.

Ο όμιλος SUMEC, που ιδρύθηκε το 1978, αποτελεί θυγατρική της κρατικής εταιρείας SINOMACH. Η SUMEC, μεταξύ άλλων αναπτύσσει δραστηριότητα στην ναυπηγική βιομηχανία, την κατασκευή και την εξαγωγή των μηχανημάτων και ηλεκτρικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών εργαλείων, εργαλείων κήπου, μηχανημάτων ηλεκτροπαραγωγής, φωτοβολταϊκών μονάδων κλπ., καθώς επίσης και στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ενδύματα.

Την προηγούμενη χρονιά ο τζίρος του ομίλου SUMEC ανήλθε σε 5,2 δισ. ενώ ο τζίρος της μητρικής της ετιαρείας ξεπέρασε τα 25 δισ. ευρώ. Ο όμιλος, που απαρτίζεται από περισσότερες από τριάντα εταιρείες, τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει σημαντικά την δραστηριότητά του με αποτέλεσμα να έχει καταστεί από τους μεγαλύτερους στην Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v