Ύστατη προσπάθεια για Nutriart

Πρωτοβουλία για να εξευρεθεί λύση στη Nutriart φέρονται να αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Σχέδιο για τουλάχιστον μερική συνέχιση λειτουργίας και άρση υποθηκών. «Όλα γίνονται. Το θέμα είναι να συμφωνήσει κανείς», τονίζει τραπεζίτης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ύστατη προσπάθεια για Nutriart

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του λουκέτου στη Nutriart, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την κατάθεση αίτησης πτώχευσης από τους βασικούς μετόχους, οι εμπλεκόμενες τράπεζες φέρονται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να εξευρεθεί λύση.

Κυριολεκτικά στο "και πέντε", τις τελευταίες ώρες γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής πρότασης η οποία, αν και εφόσον συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες τράπεζες, όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές, θα κατατεθεί στον βασικό μέτοχο.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr αν το σχέδιο που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή, και στο οποίο φέρεται να συμφωνούν κατ' αρχήν τα 5 βασικά πιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει την μεγαλύτερη έκθεση η εταιρεία, περιλαμβάνουν τη συνέχιση της λειτουργίας της Nutriart, μέρους ή του συνόλου της, το ίδιο τραπεζικό στέλεχος σημείωσε χαρακτηριστικά «όλα γίνονται. Το θέμα είναι να συμφωνήσει κανείς».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο στόχος είναι να βρεθεί μια φόρμουλα για την επόμενη ημέρα, ακόμη και μέσα από την άρση, μερική, ολική ή κατά περίπτωση των υποθηκών. Εξέλιξη η οποία αν επιτευχθεί, θα λύσει τα χέρια της εταιρείας για να προχωρήσει, αν υπάρξει συμφωνία, στην αναδιάρθρωσή της και στην εξεύρεση κεφαλαίων.

Όλα βέβαια θα κριθούν σε πρώτη φάση από το αν οι τράπεζες θα συμφωνήσουν και από την ταχύτητα με την οποία αυτή τη φορά θα αντιδράσουν, καθώς η ολιγωρία του πρόσφατου παρελθόντος οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Σε αυτή την ολιγωρία εστίασε άλλωστε στη χθεσινή της ανακοίνωση και η εισηγμένη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καταλογίζει στις τράπεζες την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν την εταιρεία σε αυτή την κατάσταση. Συγκεκριμένα αναφέρει χαρακτηριστικά: «ο λόγος της υποβολής της αίτησης πτώχευσης ήταν η σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης. Το γεγονός αυτό δεν έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία για έγκαιρη εισροή και χρήση των αναγκαίων κεφαλαίων, γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και στον εφοδιασμό της εταιρείας με κεφάλαια ικανά για την λειτουργία της».

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι κατά τους τελευταίους μήνες αναζήτησε ενδιαφερόμενους επενδυτές αλλά υπήρξε απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ η προσπάθεια διάθεσης μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων ώστε να εξασφαλιστεί περαιτέρω χρόνος δεν τελεσφόρησε.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατέθεσε επίσης αίτηση προληπτικών μέτρων και έλαβε προσωρινή διαταγή για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την ημερομηνία της δικασίμου 18.9.2013 και υπό τον όρο συζήτησής της. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, αποφεύγεται ο κατακερματισμός της εταιρικής περιουσίας.

Εν τω μεταξύ αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους εμφανίζονται οι εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο αυτό χθες, εκπρόσωποι από το σωματείο των εργαζομένων της, είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα και οι εργαζόμενοι της εταιρείας από την Θεσσαλονίκη και όλοι μαζί να συγκεντρωθούν έξω από τα κεντρικά γραφεία του βασικού μετόχου (οικογένεια Δαυίδ) της Nutriart και της Coca Cola 3E, στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v