Σελόντα: Αύξηση του κύκλου εργασιών το 2012

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων(EBITDA) για το 2012 ανήλθαν σε 14.4 εκ ευρώ, έναντι ζημιών 19.8 εκ Ευρώ για το 2011, όπως ανακοίνωσε η Σελόντα.

Σελόντα: Αύξηση του κύκλου εργασιών το 2012

Κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εταιρίας η Διοίκηση της Εταιρίας παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα για την χρήση του 2012. Παρά την συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδος , τα έντονα προβλήματα ρευστότητας των Τραπεζών, των καθυστερήσεων εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και την εντατικοποίηση των πωλήσεων από ανταγωνίστριες χώρες (όπως η Τουρκία), ο Όμιλος Σελόντα έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο της τάξεως του 3.58% και από 128 εκ που ήταν το 2011 ανήλθε στα 134 εκ ευρώ το 2012 .

Τα δε ενοποιημένα κέρδη προ τόκων , φόρων και αποσβέσεων(EBITDA) για το 2012 ανήλθαν σε 14.4 εκ Ευρώ, έναντι ζημιών 19.8 εκ Ευρώ για το 2011.

Ο Όμιλος Σελόντα με στρατηγικές κινήσεις και ενέργειες, που ξεκίνησαν από το 2011 , όπως τη μείωση του κόστους , την τροποποίηση του προγράμματος πωλήσεων /αλιεύσεων, τη διακοπή μη αποτελεσματικών ή με προβλήματα διαχείρισης επενδυτικών κινήσεων αλλά και την κατάρτιση ενός προγράμματος αναδιοργάνωσης των δανεικών του υποχρεώσεων, κατάφερε να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις αγορές του εξωτερικού συμβάλλοντας παράλληλα στην βελτίωση του εξαγωγικού προφίλ της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Σε δηλώσεις του , μετά το πέρας της Συνέλευσης ,ο κος Γιάννης Στεφανής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Σελόντα ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα εξωστρέφειας και σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας. Εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που προκαλεί πιέσεις και αναταράξεις συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ο κλάδος εμφανίζει σημαντική ανθεκτικότητα.

• Η ελληνική παραγωγή διατηρείται τα τελευταία 3 χρόνια σταθερή στα επίπεδα των 110 – 120.000 τόνων, ενώ η μεσογειακή παραγωγή το 2013 αναμένεται να φθάσει τους 320.000 τόνους.

• Η Τουρκία αναπτύσσεται άναρχα. Νέοι επενδυτές μπήκαν στον κλάδο ακολουθώντας το ίδιο ακριβώς μοντέλο των ελλήνων παραγωγών πριν μια δεκαετία. Η πρόσφατη διακοπή της επιδότησης των 0,50 € το κιλό, από την τουρκική κυβέρνηση, δημιούργησε πανικό και ανάσχεση του καλπασμού.
• Η εξαγγελθείσα συγχώνευση της Σελόντα με τον Δία- η οποία και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους- θα δώσει μια νέα δυναμική στις εξελίξεις, διασφαλίζοντας τον κλάδο και δημιουργώντας ευκαιρίες παραπέρα ανάπτυξης.

• Οι Τράπεζες από την πρώτη στιγμή ενθάρρυναν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος στις ιχθυοκαλλιέργειες που θα επιφέρει πλήθος συνεργειών και οικονομιών κλίμακας και εργάζονται για την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση του δανεισμού των 2 εταιριών.

• Τέλος χρειάζεται και το Κράτος να επιταχύνει κάποιες διαδικασίες και αποφάσεις του που θα βοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη του κλάδου, όπως: την έγκριση των 180 επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ΕΠΑΛ ύψους 143 εκ ευρώ, την προώθηση του σχεδίου νόμου από το ΥΠΕΚΑ στην Βουλή που αφορά το χωροταξικό , καθώς και την ενεργοποίηση του Προγράμματος Προβολής της Ιχθυοκαλλιέργειας για τις διεθνείς αγορές που διαχειρίζεται ο ΟΠΕ, ύψους 3,5 εκ ευρώ .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v