ΔΕΗ: Χωρίς αλλαγές τα τιμολόγια νοικοκυριών

Δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις από την απελευθέρωση των τιμολογίων που ισχύει από σήμερα, υποστήριξε ο Αρ. Ζερβός. Στην κυβέρνηση το θέμα της ιδιωτικοποίησης. Οι εκπτώσεις για βιομηχανικούς καταναλωτές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Χωρίς αλλαγές τα τιμολόγια νοικοκυριών
Εν αναμονή των αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ για τις νέες ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας βρίσκεται η ΔΕΗ και ενώ από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου επέρχεται πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης μετόχων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρθούρος Ζερβός, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για το επόμενο διάστημα.

Στα μόνα τιμολόγια που θα γίνονται παρεμβάσεις είναι των βιομηχανικών πελατών με στόχο τη μείωση όλη κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια αλλαγή θα αφορά την εφαρμογή διακοπτόμενων τιμολογίων, τα οποία θα ισχύσουν για τους καταναλωτές της υψηλής τάσης και για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές της μέσης τάσης. Ωστόσο για την εφαρμογή των νέων τιμολογίων αναμένεται η κατάθεση από το ΥΠΕΚΑ τροπολογίας για τη «διακοψιμότητα», κάτι που είναι θέμα ημερών. Σε κάθε περίπτωση οι μειώσεις που αναμένονται στη μέση τάση είναι της τάξης του 15%.

Κόστος ρύπων και κοινωνικό τιμολόγιο

Σε ερωτήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ΔΕΗ η επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόσυρση 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων από την αγορά ρύπων, Ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι η αύξηση θα είναι πολύ μικρή και εκτίμησε ότι η τιμή του δικαιώματος θα πάει στα 4,5 ευρώ έναντι 4,20 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα.

Μηδενική θα είναι και η επίπτωση στα αποτελέσματα της ΔΕΗ και από το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Οπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, το κόστος του τιμολογίου αυτού επιβαρύνει το λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνει το σύνολο των καταναλωτών. Ετσι το μόνο ενδεχόμενο είναι να επηρεαστεί η ρευστότητα της ΔΕΗ και αυτό για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το επιτόκιο που πληρώνει η ΔΕΗ για το δάνειο που πήρε από τη Γερμανία για την κατασκευή της νέας μονάδας στην Πτολεμαϊδα σημείωσε ότι αυτό είναι της τάξης του 5%.

Η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ

Ουδέν νεώτερον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί από τον επικεφαλής της επιχείρησης. Για τα θέματα αυτά παρέπεμπε στην Κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και την τρόικα. Πάντως εξέφραζε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί σε πρακτικό επίπεδο η αποδέσμευση από τη ΔΕΗ του 30% του πελατολογίου ή λιανικής ώστε να πάψει να λειτουργεί μονοπωλιακά στην προμήθεια.

Οσο για το θέμα της απόσυρσης παλαιών μονάδων της επιχείρησης, ο κ. Ζερβος επιβεβαίωσε ότι οι προτάσεις αφορούν τις παλαιές πετρελαϊκές, λιγνιτικές και μονάδες φυσικού αερίου, ισχύος 1250 μεγαβάτ. Ωστόσο παρατήρησε ότι για να ξεκινήσει το προγράμματα αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία των νέων μονάδων. Η πρώτη από αυτές είναι το Αλιβέρι 5 με ισχύ 420 μεγαβάτ που θα ενταχθεί κανονικά τον επόμενο μήνα για να ακολουθήσει η μονάδα Μεγαλοπολη 5 ισχύος 800 μεγαβάτ που αναμένεται να ενταχθεί στο τέλος του 2014. Σε κάθε περίπτωση και μετά από αίτημα του ΑΔΜΗΕ μελετάται η διατήρηση σε ψυχρή εφεδρεία κάποιων πετρελαϊκών μονάδων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενες κρίσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου. Για τις μονάδες αυτές η ΔΕΗ θα εισπράττει ιδιαίτερο τίμημα.

Ασυμβίβαστο Φωτοπουλου

Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της παράτυπης συμμετοχής του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ο κ. Ζέρβος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίσταται νομικό κώλυμα, με βάση γνωματεύσεις που έχει στη διάθεση του, αλλά ηθικό λόγω της διετής ιδιότητας του εκπροσώπου εργαζομένων και εκπροσώπου της εργοδοσίας.

Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τον κ. Φωτόπουλο η επιλογή της μιας από τις δυο θέσεις και ο τελευταίος δεσμεύθηκε να απαντήσει σύντομα, κάτι όμως που δεν έχει γίνει. Πάντως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είναι η πρώτη φορά από την εκλογή του ως επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης, που δεν παρέστη και δεν μίλησε στις εργασίες της γενικής συνέλευσης μετοχών της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v