Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΖΑΜΠΑ: Φουντώνει η κόντρα διοίκησης-μικρομετόχων

Για τις 11 Ιουλίου αναβλήθηκε τελικά η ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Έντονη η δυσφορία των μετόχων μειοψηφίας για την αδιαφορία της διοίκησης και την εμμονή της στον αδιέξοδο τρόπο διοίκησης.

ΖΑΜΠΑ: Φουντώνει η κόντρα διοίκησης-μικρομετόχων
Κανένα σημείο επαφής δεν βρέθηκε τελικά μεταξύ της διοίκησης της ΖΑΜΠΑ και των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Παρασκευής, με αποτέλεσμα μέτοχοι που κατέχουν το 8,5% της εταιρείας να προχωρήσουν στην αναβολή της συνέλευσης για την 11η Ιουλίου.

Η ουσία είναι πως οι μέτοχοι μειοψηφίας εξέφρασαν έντονα τη δυσφορία τους όχι μόνο για την χαρακτηριστική αδιαφορία που επέδειξε η διοίκηση και έτσι η εταιρεία διεγράφη από το ΧΑ (ετήσιος τζίρος χαμηλότερος των δύο εκατομμυρίων ευρώ) αλλά και για την εμμονή του management σε έναν αναποτελεσματικό και αδιέξοδο τρόπο διοίκησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η δραστηριοποιούμενη στο χώρο των κλιματιστικών ΖΑΜΠΑ εδώ και πολλά χρόνια σημειώνει πολύ χαμηλό κύκλο εργασιών, πλην όμως οι τόκοι που εισπράττει από τα διαθέσιμά της (στις 31/3/2013 ανέρχονταν στα 12,4 εκατ. ευρώ) οδηγούν σε κάποια θετικό αποτέλεσμα και στη διανομή μερίσματος.

Ενδεικτική είναι η πορεία του πρώτου φετινού τριμήνου, όπου το EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) ήταν -110 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα +38 χιλιάδες ευρώ.

Η διοίκηση υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά πρέπει να μείνουν μέσα στην εταιρεία, προκειμένου να καλύπτουν τις «τρύπες» που προέρχονται από τη λειτουργική της δραστηριότητα και να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά της. Έτσι, έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί το αίτημα της μειοψηφίας για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,60 ευρώ που ετέθη (από τη μειοψηφία...) ως θέμα συζήτησης στην τακτική γενική συνέλευση.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας, όμως, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης όχι μόνο καυτηρίασαν τις πολύ φτωχές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και πολύ πριν από αυτήν, αλλά επιπλέον έκρουσαν και των κώδωνα του κινδύνου προς τη διοίκηση.

Συγκεκριμένα, υποστηρίχτηκε πως η πολιτική της διοίκησης είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη, γιατί μετά την πρόσφατη απόφαση του eurogroup, η ύπαρξη μιας τόσο μεγάλης κατάθεσης σε τράπεζες και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη βάση ενέχει κινδύνους.

Έτσι, σε περίπτωση που τα πράγματα στην ελληνική οικονομία εξελιχθούν δυσμενώς, τότε η ΖΑΜΠΑ κινδυνεύει να βρεθεί «κουρεμένη» ή μέτοχος μειοψηφίας σε κάποια τράπεζα.

Ενώ αντίθετα, στην (πολύ πιθανότερη έστω) περίπτωση που τα πράγματα στην ελληνική οικονομία βελτιωθούν, τότε τα επιτόκια καταθέσεων θα μειωθούν δραστικά και άρα οι τόκοι δεν θα φτάνουν για να καλύπτουν τις λειτουργικές ζημίες της επιχείρησης.

Ζητήθηκε λοιπόν από τη διοίκηση να αποδεχτεί το αίτημα για επιστροφή κεφαλαίου 1,60 ευρώ ανά μετοχή και να ακολουθήσει υλοποίηση business plan έτσι ώστε σε μακροπρόθεσμη βάση η εταιρεία να κερδίζει από τη λειτουργική της δραστηριότητα.

Η συνέχεια αναμένεται στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 11ης Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v