Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ως τον Απρίλιο του 2014 η ιδιωτικοποίηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ως το τέλος Απριλίου του 2014 και όχι τον Οκτώβριο του 2013, όπως προβλέπει το υφιστάμενο.

Eurobank: Ως τον Απρίλιο του 2014 η ιδιωτικοποίηση
Ως το τέλος του Απριλίου 2014, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των stress tests, μετατίθεται η προθεσμία μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank και η διοίκησή της θεωρεί προτιμότερη λύση την απόκτηση του 25% - 30% από ομάδα ξένων funds και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησης της τράπεζας θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ως το τέλος Απριλίου του 2014 και όχι τον Οκτώβριο του 2013, όπως προβλέπει το υφιστάμενο.

Πρόκειται για παράταση που ήταν απαραίτητη λόγω της διενέργειας των νέων ασκήσεων προσομοίωσης, που θα λάβουν χώρα στις τράπεζες στα τέλη του έτους από την ΤτΕ, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά στις αρχές του 2014.

Όπως έγραψε το Euro2day, η διοίκηση της Eurobank έχει στα χέρια της δύο εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, αλλά δεν βιάζεται να προχωρήσει. Θεωρεί ότι ο χρόνος θα αποτελέσει σύμμαχο στην προσπάθεια καθώς αφενός θα έχει αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης, αφετέρου η ακτινογραφία των stress tests και η λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών θα βοηθήσουν στην προσέλκυση σοβαρών επενδυτών.

Η απουσία βιασύνης ενδέχεται βέβαια να οφείλεται τόσο στην ποιότητα των ξένων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όσο και στα τιμήματα που προσφέρουν. Για παράδειγμα, η Fairfax Holdings, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις εγχώριες τράπεζες, αποτίμησε πρόσφατα, με βάση έγκυρες πληροφορίες, το σχήμα Eurobank - T.T. στα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 0,6 φορά την τρέχουσα καθαρή ενσώματη θέση της νέας τράπεζας.

Πρόκειται για αποτίμηση που δύσκολα θα αποδεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ιδιαίτερα αν πρέπει να πωλήσει υφιστάμενες μετοχές της Eurobank και δεν προκριθεί η λύση της αύξησης κεφαλαίου με κάλυψή της από ιδιώτες επενδυτές.

Παρότι η διοίκηση της τράπεζας μιλώντας με στελέχη του ομίλου δηλώνει ως «άριστο» μίγμα επενδυτών, που θα καλύψουν το placement ή το IPO, μια ομάδα ξένων funds και Ελλήνων επιχειρηματιών, η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στο σχήμα να συμμετάσχει και ξένη επενδυτική τράπεζα, η οποία να παράσχει τεχνογνωσία και για το restructuring του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v