Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίνεται αύριο η τύχη της Probank

Η απαίτηση των EMG Group και Ellington να δοθούν από την ελληνική πλευρά εγγυήσεις για τυχόν επισφάλειες που θα προκύψουν από ρυθμισμένα σήμερα δάνεια καθιστά δύσκολο το να ευοδωθούν οι συζητήσεις και να καλυφθεί η ΑΜΚ.

Κρίνεται αύριο η τύχη της Probank

Αύριο θα κριθεί η τύχη της Probank καθώς λήγει και η νέα προθεσμία που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος για την εξεύρεση επενδυτή και την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 222 εκατ. ευρώ.

Όπως έγραψε το Euro2day για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κεφαλαίου της Probank ενδιαφέρον επέδειξαν τρία funds. H Monarch Alternative Capital, το hedge fund Earlington και επενδυτικό κεφάλαιο Emirates Madina Group (EMG) από το Abu Dhabi.

Ωστόσο η απαίτηση των EMG Group και Ellington να δοθούν από την ελληνική πλευρά εγγυήσεις για τυχόν επισφάλειες που θα προκύψουν από ρυθμισμένα σήμερα δάνεια τα οποία έχει χορηγήσει η Probank καθιστά δύσκολο το να ευοδωθούν οι συζητήσεις και να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου με είσοδο στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ έχει μεταφέρει στην Τρόικα το παραπάνω αίτημα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, όμως, ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτό καθώς παραβιάζει τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης που είχαν ορισθεί για τις μη συστημικές τράπεζες.

Στην ορατή περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με κάποιο ή κάποια από τα τρία ενδιαφερόμενα funds και η αύξηση κεφαλαίου της Probank δεν καλυφθεί η τράπεζα θα εξυγιανθεί με διαχωρισμό των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και πώλησή τους σε μια εκ των συστημικών τραπεζών.

Προσφορά από Εθνική

Το σύστημα έχει τεθεί ήδη σε ετοιμότητα και αν δεν υπάρξει υπαναχώρηση των ξένων ενδιαφερόμενων επενδυτών, θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο η διαδικασία της υποβολής άτυπων προσφορών για τα καλά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της τράπεζας.

Προσφορά σύμφωνα με πληροφορίες θα υποβάλει η Εθνική ενώ πιθανόν είναι να ενδιαφερθεί και μια ακόμη συστημική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν έχουν συγκεντρωθεί δεσμεύσεις κεφαλαίων της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από την ομάδα των μετόχων που πρωταγωνιστεί στην αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών, τα οποία εφόσον η αύξηση δεν καλυφθεί θα επιστραφούν στους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v