Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ προβλέπει το κλείσιμο 80 καταστημάτων και τη μετατροπή τους σε πρακτορεία μέσω συμβάσεων που θα συναφθούν με ενδιαφερόμενους ιδιώτες, δημοτικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς συνεταιρισμούς κτλ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ
Σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο περιλαμβάνει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των ταχυδρομικών καταστημάτων στα αστικά κέντρα, λουκέτο σε καταστήματα τα οποία είναι ζημιογόνα, είσοδο σε νέες υπηρεσίες αλλά και συγχώνευση της θυγατρικής ταχυμεταφορών εφαρμόζει η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να επαναφέρει τις επιδόσεις της εταιρείας σε θετικό πρόσημο αλλά και να δημιουργήσει τα ΕΛΤΑ του μέλλοντος.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσής τους προβλέπει το κλείσιμο 80 καταστημάτων και τη μετατροπή τους σε πρακτορεία μέσω συμβάσεων που θα συναφθούν με ενδιαφερόμενους ιδιώτες, δημοτικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς συνεταιρισμούς κτλ.

Σε πρώτη φάση τα ταχυδρομικά καταστήματα που θα κλείσουν αφορούν αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Το πρόγραμμα όμως έχει και συνέχεια καθώς από τον Σεπτέμβριο θα επεκταθεί και σε αστικές περιοχές. Ο σχεδιασμός, ο οποίος στηρίζεται σε εσωτερική μελέτη των ΕΛΤΑ, προβλέπει ότι θα κλείσουν καταστήματα προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό, που θα ενισχύσει την λειτουργία άλλων ταχυδρομείων.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ προτίθεται να επεκτείνει και το ωράριο των ταχυδρομείων, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, πρόκειται να γίνει τουλάχιστον 12ωρο, ώστε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να είναι ανταγωνιστικά έναντι των ιδιωτικών εταιρειών που παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες, ιδίως στον κλάδο των δεμάτων, που είναι και ο πλέον αποδοτικός.

Εξοικονόμηση 2,5 εκατ. από το κλείσιμο 80 ταχυδρομείων

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων Κωστής Μελαχροινός παρουσιάζοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης έκανε λόγο για αντικατάσταση των ταχυδρομικών καταστημάτων από πρακτορεία και σημείωσε ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει χωρίς εξυπηρέτηση. Ο θεσμός της πρακτόρευσης ισχύει από καταβολής ΕΛΤΑ και σήμέρα σε όλη τη χώρα λειτουργούν περίπου 730 πρακτορεία που παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ που εργάζονται στα καταστήματα στα οποία μπαίνει λουκέτο θα μετακινηθούν ενισχύοντας τα ταχυδρομεία σε γειτονικές περιοχές. Από το κλείσιμο των 80 καταστημάτων τα ΕΛΤΑ αναμένουν ότι θα προκύψει εξοικονόμηση της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Μείωση τζίρου και ζημίες και το 2013

Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται τουλάχιστον απαραίτητες από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ καθώς και το 2013 η εταιρεία αναμένεται ότι θα καταγράψει μείωση του κύκλου εργασιών της περίπου 3% σε σχέση με πέρυσι και ζημίες. Ωστόσο στα μέσα της επόμενης χρονιάς που θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης, στο οποίο περιλαμβάνονται και μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού, που έχουν συμφωνηθεί ήδη και αποτυπωθεί σε συλλογική σύμβαση εργασίας, υπολογίζεται ότι θα έχει επιτευχθεί εξυγίανση των οικονομικών της εταιρείας.

Πάντως ο κ. Μελαχροινός απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων σημειώνοντας μάλιστα ότι σύντομα θα γίνουν προσλήψεις 820 εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΑΣΕΠ.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ εκτίμησε ότι το επιστολικό ταχυδρομείο καταγράφει σταθεροποίηση πλέον, μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ετών. Ωστόσο σημαντική μείωση εμφανίζουν οι διακινούμενοι όγκοι από μεγάλους πελάτες του δημόσιου τομέα που προχωρούν σε κινήσεις συρρίκνωσης της αλληλογραφίας τους για λόγους μείωσης κόστους.

Διαγωνισμοί μεγάλων πελατών

Πάντως αυτό το διάστημα τρέχουν αρκετοί διαγωνισμοί δημόσιων υπηρεσιών για ταχυδρομικές υπηρεσίες και τα ΕΛΤΑ, που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, αναμένουν τα αποτελέσματα για τα οποία ο κ. Μελαχροινός εξέφρασε ιδιαίτερη αισιοδοξία. Μεταξύ άλλων διεκδικούν τα έργα διακίνησης της αλληλογραφίας: υπουργείου Οικονομικών, υπουργείου Εμπορίου, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα ΕΛΤΑ με την κινέζικη εταιρεία SUMEC ο κ. Μελαχροινός τόνισε ότι αυτή αφορά συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με εξοικονόμηση ενέργειας σε όλο το δίκτυο καταστημάτων και παραγωγικών μονάδων των ΕΛΤΑ, τη δημιουργία νέου logistics center, καθώς επίσης και τη διακίνηση από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, δεμάτων πάσης φύσεως τα οποία αφορούν προϊόντα της κινεζικής εταιρείας.

Παράλληλα σε στάδιο διερεύνησης βρίσκονται μια σειρά συνεργασίες που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Συγχώνευση με Ταχυμεταφορές

Παράλληλα σύντομα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί και η συγχώνευση της θυγατρικής των ταχυμεταφορών του ΕΛΤΑ, κίνηση που στοχεύει στον περιορισμό του κόστους αλλά και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Ο κ. Μελαχροινός τόνισε ότι αυτήν την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη 35 έργα των ΕΛΤΑ τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης και έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων προχωρά η διασύνδεση των καταστημάτων, που θα δώσει τη δυνατότητα παρακολούθησης των αποστολών. Στόχος της διοίκησης των ΕΛΤΑ είναι το επόμενο διάστημα να μπορεί να παρέχει μέσω τω ταχυδρομείων το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΚΕΠ, αλλά και να διεκπεραιώνονται μέσω των ΕΛΤΑ κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές με το ο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ είναι προγραμματισμένη για το γ΄ τρίμηνο του έτους, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο διαγωνισμός μάλλον θα μετατεθεί ελαφρώς χρονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v