Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ-Λαχεία: Το... μπαλάκι στο νέο μέτοχο!

Με επιδερμικές αλλαγές, παρά τις αντιδράσεις, κλείνει η υπόθεση των Λαχείων. Την Τρίτη η σύμβαση παραχώρησης, εγκρίθηκε η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το παρασκήνιο και οι επερχόμενες αμφισβητήσεις.

ΟΠΑΠ-Λαχεία: Το... μπαλάκι στο νέο μέτοχο!

«Τα βρήκαν» χθες οι εταίροι της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. στο ύψος και στα αντικείμενα των προμηθειών που θα λαμβάνει έκαστος εξ αυτών ως προμηθευτής, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες του Euro2day.gr ότι έχουν προσυμφωνηθεί «επιδερμικές» αλλαγές, που σίγουρα δεν θα αλλάζουν το τίμημα των συμφωνιών προμήθειας, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Κατόπιν αυτού ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των λαχείων με το ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να συμβεί την Τρίτη, όπως επιθυμούσε έντονα το ΤΑΙΠΕΔ, αφήνοντας να διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες ότι αν ως το τέλος του μήνα δεν υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης ενδέχεται να ζητήσει κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής.

Ουσιαστικά, όμως, το... μπαλάκι περνά στον επερχόμενο νέο μέτοχο, την Emma Delta, που αναμένεται να αμφισβητήσει αυτές τις συμφωνίες (όπως και πολλά σημεία της σύμβασης με την Intralot για τον τεχνολογικό πάροχο), με δεδομένη τη μέχρι σήμερα στάση του και τα εξώδικα που έχει κοινοποιήσει.

Δεν αποκλείεται μάλιστα μια πρώτη γεύση της στάσης της να φανεί σύντομα.

Το παρασκήνιο των εξελίξεων στην Ελληνικά Λαχεία

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες που υπήρξαν, το ποσοστό που συμφωνήθηκε χθες κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία να λαμβάνουν αθροιστικά η Intralot και η SGI παρέμεινε στο 3,3% επί του τζίρου. Επίσης, ποσοστό της τάξεως του 1,7% συνολικά επί του τζίρου θα λαμβάνει η ίδια η ΟΠΑΠ Α.Ε. για την παροχή του δικτύου της, την περαιτέρω ανάπτυξή του, καθώς και την προσφορά άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο ΟΠΑΠ κατέχει το 67% της κοινής εταιρίας Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., ενώ οι άλλες δύο εταιρίες κατέχουν από 16,5% έκαστη.

Αυτό σημαίνει ότι το 1,7% του ΟΠΑΠ «πονάει» τους άλλους δύο μετόχους, πολύ λιγότερο από ό,τι πονάει τον Οργανισμό το 3,3% που θα λαμβάνουν εκείνοι ως προμηθευτές.

Κύκλοι προσκείμενοι στον ΟΠΑΠ ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι προχθεσινή επιστολή της Emma Delta στην οποία αναφέρεται ότι ο διεθνής όμιλος gaming GTech/Lottomatica είναι πρόθυμος να προμηθεύσει την Ελληνικά Λαχεία με τις υπηρεσίες που θα προμηθεύει η SGI σε πολύ χαμηλότερες τιμές (διαφορά της τάξεως του... 50%) ναι μεν «ελήφθη υπόψη», αλλά «κρίθηκε κατόπιν και ανεξάρτητης εκτίμησης ότι δεν επηρεάζει το fairness των συμβάσεων με τους συμμέτοχους προμηθευτές».

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριξαν πάντως ότι οι συμβάσεις προμήθειας διαχωρίστηκαν μεταξύ Intralot και SGI προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το αντικείμενό τους, ότι υπήρξαν βελτιώσεις στα αντικείμενα και κυρίως ότι έχουν ενσωματωθεί «ασφαλιστικές δικλίδες», που δίνουν τη δυνατότητα στον επερχόμενο βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ, δηλαδή την Emma Delta, να διαπραγματευθεί τροποποιήσεις.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι η SGI κατέθεσε ομοειδείς συμβάσεις από διάφορες χώρες και ευρωπαϊκές προκειμένου να αντικρούσει στοιχεία από τις ΗΠΑ, που παρουσίασε πρόσφατα το Euro2day.gr και τα οποία εμφανίζουν το τίμημα που ζητάει από την Ελληνικά Λαχεία διπλάσιο ή και τριπλάσιο από τον μέσο όρο των προμηθειών που λαμβάνει για αντίστοιχες υπηρεσίες στις ΗΠΑ

Τέλος, σημείωσαν ότι από την πλευρά της ΟΠΑΠ κατεβλήθη «κάθε προσπάθεια» προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Οργανισμού και η κατάρτιση των συμβάσεων με νόμιμο και αδιάβλητο τρόπο, αλλά και να μην τιναχθεί στον αέρα ο διαγωνισμός για τα Λαχεία, από τον οποίο ο ΟΠΑΠ αναμένει σημαντικά έσοδα τα επόμενα 12 χρόνια.

Το «σενάριο» που έμεινε στα... αζήτητα

Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, στη διάρκεια των περίπου 40 ημερών καθυστέρησης που μεσολάβησαν εξετάστηκε και το «σενάριο» ανάληψης όλου του ποσοστού της κοινοπραξίας από τον ΟΠΑΠ, με αποχώρηση των άλλων δύο εταίρων, ιδίως όταν οι τελευταίες αρνήθηκαν να καταβάλουν χρήματα για την κεφαλαιοποίηση της νέας εταιρίας, εάν πρώτα δεν υπογραφούν οι συμβάσεις προμήθειας!

Το σενάριο αυτό έπεσε στο τραπέζι καθώς κατέστη εμφανές ότι ο μέτοχος που πρόκειται σύντομα να αποκτήσει το 33% του Οργανισμού είχε σοβαρές αντιρρήσεις -με νομικό υπόβαθρο μάλιστα- τόσο για το καταστατικό της Ελληνικά Λαχεία, όσο και για το ύψος των συμβάσεων προμήθειας με τους μετόχους της εταιρίας.

Κύκλοι του Οργανισμού παραδέχονται ότι ο ΟΠΑΠ είχε κάθε δυνατότητα να αναλάβει τα Λαχεία μόνος του. Ωστόσο, λένε, αυτή η λύση αφενός εμφάνιζε κινδύνους (νομικής φύσεως) κι αφετέρου, όπως γνωρίζει το Euro2day.gr, με το ενδεχόμενο αυτό ήταν κάθετα αντίθετο το ΤΑΙΠΕΔ, ο σημερινός δηλαδή κάτοχος της πλειοψηφίας του ΟΠΑΠ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ έχει υποστηρίξει στο Euro2day.gr ότι οι αντιδράσεις της Ιntralot και της SGI θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την παραχώρηση των Λαχείων αλλά και την ιδιωτικοποίηση του 33% του ΟΠΑΠ, λόγω μεταβολής των δεδομένων στους διαγωνισμούς.

Πρόκειται για άποψη που δεν φαίνεται να χαίρει ευρύτερης νομικής απήχησης, στην πράξη ωστόσο φαίνεται ότι και κυβερνητικοί παράγοντες φοβήθηκαν τον πολιτικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο που μπορεί να είχε μια τέτοια εξέλιξη, τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό, ιδίως μετά την παρέμβαση που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρέσβης υπέρ της SGI.

Οι «δεσμεύσεις» που θα αμφισβητηθούν

Σημειώνεται ότι τόσο η Emma Delta όσο και ο μεγαλομέτοχός της Γίρι Σμετς έχουν διατυπώσει δημοσίως ισχυρότατες επιφυλάξεις για τις συμφωνίες προμήθειας στα λαχεία που ζήτησαν -και τελικά διασφάλισαν- η Intralot και η SGI.

Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί με σαφήνεια ότι εάν υπάρχουν αποκλείσεις από τη νομιμότητα, τους τυπικούς όρους του σχετικού διαγωνισμού, αλλά και τα δεδομένα που προδιέγραφε η σύμβαση μετόχων μεταξύ των εταίρων, θα κινηθούν ακόμη και δικαστικά εναντίον κάθε υπευθύνου.

Το ίδιο ισχύει και για σημεία του καταστατικού της νέας εταιρίας που κατά την Emma Delta αντιβαίνουν σε θεμελιώδη όρο του διαγωνισμού και στερούν στην πράξη από την ΟΠΑΠ Α.Ε. τον έλεγχο της εταιρίας, παρότι κατέχει το 67%.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τα λαχεία, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, έρχεται λίγες ημέρες μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, κάτι που έγινε την Παρασκευή.

Εν ολίγοις, μέσω ενεργειών που έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τη διοίκηση του Οργανισμού, ακριβώς όπως ο νέος μέτοχος του ΟΠΑΠ «δεσμεύτηκε» με την Intralot σε μια πενταετή σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο, λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το 33%, έτσι και τώρα δεσμεύεται για 12 χρόνια, στην υπόθεση των Λαχείων, λίγο πριν αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες 30-40 μέρες.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά γνώστης της αγοράς και όσων έχουν προηγηθεί, «οι υπογραφές θα πέσουν και η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει, όπως προχώρησε η υπόθεση του τεχνολογικού παρόχου και σε λίγες μέρες η σύμβαση των Λαχείων. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέος κύκλος εξελίξεων, με μεγάλο ενδιαφέρον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v