Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξελίξεις σε 2 μέτωπα για Τράπεζα Κύπρου

Αύριο θα συναντηθούν στην Κεντρική Τράπεζα οι δικηγόροι που εκπροσωπούν μερίδα των ξένων μετόχων της Τράπεζας – κάπου 12-15% - και τα μέλη του συνδέσμου καταθετών της Λαϊκής που εκπροσωπούν μέρος των πιστωτών της «κακής» Λαϊκής.

Εξελίξεις σε 2 μέτωπα για Τράπεζα Κύπρου

Εντείνονται αυτή τη βδομάδα οι διεργασίες για κατάρτιση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου με τις εξελίξεις να τρέχουν σε δύο διαφορετικά επίπεδα.

Από τη μια η εποπτική αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες συντονισμού των νέων μετόχων, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε άτομα που να μπορούν να περάσουν το τεστ καταλληλότητας και ικανότητας της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ). Από την άλλη η βουλή θα προσπαθήσει να παρέμβει στο θέμα με πρόταση νόμου που στερεί το δικαίωμα ψήφου της «κακής» Λαϊκής στην Τρ. Κύπρου και περιορίζει τις εξουσίες του διοικητή στην αρχή εξυγίανσης.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, αύριο θα συναντηθούν εκ νέου στην ΚΤ οι δικηγόροι που εκπροσωπούν μερίδα των ξένων μετόχων της Τράπεζας – κάπου 12-15% - και τα μέλη του συνδέσμου καταθετών της Λαϊκής που εκπροσωπούν μέρος των πιστωτών της «κακής» Λαϊκής.

Αμφότεροι διεκδικούν θέσεις στη νέα διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου και αύριο αναμένεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις, με ονόματα και βιογραφικά προσώπων που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν στο διοικητικό συμβούλιο.

Όλα τα άτομα που θα προταθούν θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την ΚΤ μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες.

Από πλευράς των καταθετών της Λαϊκής προτάθηκαν μέλη του νεοσύστατου και άγνωστου, για πολλούς, συνδέσμου, ένα κύπριο από τον ασφαλιστικό τομέα και ένα έλληνα επιχειρηματία.

Σε περίπτωση που αύριο δοθούν επαρκή στοιχεία στην εποπτική αρχή θα αποσταλούν τα ερωτηματολόγια στους ενδιαφερόμενους, που θα πρέπει να συμπληρωθούν με οικονομικές και άλλες πληροφορίες των υποψηφίων.

Παρέμβαση στις εξελίξεις επιχείρησε μέσω διαρροής και το ΔΣ της ΚΤ. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μέλη του ΔΣ τονίζουν σε πρόσφατη τους επιστολή στο διοικητή ότι η εποπτική αρχή δεν πρέπει να έχει άμεσο ή έμμεσο ρόλο στο διορισμό του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Στη βουλή θα δοθεί πάντως μάχη για να μην δικαιούται η διαχειρίστρια της «κακής» Λαϊκής να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου – η «κακή» τράπεζα έχει το 18% της BOCY – στη συνέλευση.

Το κυβερνών κόμμα επιχειρεί με πρόταση νόμου να αλλάξει το νόμο εξυγίανσης σε διάφορα σημεία, ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες του διοικητή και της διαχειρίστριας της «κακής» Λαϊκής.

Άγνωστη παράμετρος στην κοινοβουλευτική παρέμβαση που επιχειρεί το κυβερνών κόμμα είναι η αντίδραση της τρόικας που προειδοποίησε αρκετές φορές τις κυπριακές αρχές ότι δεν πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία πριν την έξοδο της Τρ. Κύπρου από καθεστώς εξυγίανσης.

Τώρα, όμως, που η Τράπεζα έχει εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης είναι λιγότερο βέβαιη η αντίδραση των πιστωτών, που επιθυμούν στο ΔΣ άτομα που να συμβάλουν στην ανάκαμψη της Τράπεζας και στην αποπληρωμή τόσο της έκτακτης όσο και της συμβατικής ρευστότητας που έλαβε η BOCY μέσω του ευρωσυστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v