Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική Υφαντουργία: Τι συζητά με τράπεζες

Τα νέα δεδομένα και οι παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές. Ο ρόλος-κλειδί των τραπεζών, οι μεγάλες προκλήσεις και η πεποίθηση της διοίκησης πως ο ιστορικός κλωστοϋφαντουργικός όμιλος μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

Ελληνική Υφαντουργία: Τι συζητά με τράπεζες

Κόντρα στην κρίση, στις υψηλές της δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και στις... φυσικές καταστροφές παλεύει η Ελληνική Υφαντουργία ώστε να συνεχίσει να επιβιώνει.

Όπλα της η εξειδίκευση και η υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει στον χώρο των υφασμάτων denim, η επί δεκαετίες παρουσία της στις αγορές του εξωτερικού, οι πολύ καλές σχέσεις της με τις πιστώτριες τράπεζες, αλλά και η μεγάλη ακίνητη περιουσία της.

Όμως, οι σημερινές προκλήσεις δεν είναι λίγες:

Τα ίδια κεφάλαιά της είναι αρνητικά (-9,3 εκατ. στις 30/6/2013), ωστόσο η εταιρεία εκτιμά πως η εικόνα θα είναι σαφώς ευνοϊκότερη αν αποφασίσει να αποτιμήσει τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία σε εύλογες αξίες και όχι σε τιμές κόστους.

Τα αποτελέσματά της εδώ και χρόνια είναι ζημιογόνα (-8,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο φετινό εξάμηνο), όμως η διοίκηση πιστεύει πως σε ένα περιβάλλον ομαλής χρηματοδότησης, και μάλιστα σε ένα βελτιούμενο (εδώ και λίγους μήνες) διεθνές περιβάλλον, η κατάσταση θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί έντονα προς το καλύτερο.

• Ο καθαρός της δανεισμός υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ, και μάλιστα επειδή είναι στον μεγαλύτερο βαθμό βραχυπρόθεσμος, ο δείκτης κεφαλαιακής ρευστότητας βρίσκεται πολύ κάτω από τη μονάδα. Για τον σκοπό αυτό, διεξάγονται συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, με θέμα τη συνολική αναχρηματοδότηση της εισηγμένης. Μάλιστα, η διοίκηση της Ελληνικής Υφαντουργίας έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κεφαλαιοποίηση μέρους του χρέους μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ή ακόμη την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιακών δανείων, μέσω κεφαλαιοποίησης δεδουλευμένων και μη πληρωθέντων τόκων και με σημαντική μείωση του επιτοκίου σε όλα τα δάνεια με περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου.

Ήρθε και η πλημμύρα...

Το 2013 μάλιστα ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις για τον εισηγμένο όμιλο, καθώς προς τα τέλη είχε λάβει νέο δάνειο από τις τράπεζες, το οποίο αποπλήρωσε παλαιότερο, αλλά και άφηνε κάποια ρευστότητα για τη λειτουργία του.

Αποτέλεσμα αυτής της ρευστότητας ήταν ένα πρώτο δίμηνο με αυξημένο τζίρο και σαφώς βελτιωμένα αποτελέσματα, καθώς είχε αρχίσει μια προσπάθεια επιστροφής σε πλήρη λειτουργία και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πελατών.

Το καλό αυτό κλίμα ωστόσο ήρθε να διαταράξει η πλημμύρα στον νομό Πέλλας στις 26/2/2013, η οποία όχι μόνο προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο εργοστάσιο της εισηγμένης, αλλά επιπλέον ανέστειλε και την προσπάθεια εισόδου σε νέες αγορές και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών. Έτσι ο όμιλος περιόρισε τη λειτουργία του και εστίασε στην εξυπηρέτηση κυρίως των μεγάλων πελατών.

Ποια όμως είναι η επόμενη ημέρα για την Ελληνική Υφαντουργία;

Η διοίκηση της εισηγμένης πιστεύει πως οι τράπεζες δεν θα τραβήξουν το χαλί και πως έχουν δείξει διάθεση για τη στήριξη της εταιρείας («δεν συντρέχει καμία περίπτωση καταγγελίας των δανείων», αναφέρει χαρακτηριστικά).

Επιπλέον, πιστεύει πως πέρα από το ζήτημα της αναχρηματοδότησης, η ρευστότητα μπορεί να βελτιωθεί από την είσπραξη της ασφαλιστικής αποζημίωσης και από την επιστροφή του ΦΠΑ που της οφείλει το δημόσιο, ωστόσο τη μεγαλύτερη αισιοδοξία της τη βασίζει στις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση υλοποιεί μια «επιθετική πολιτική ανάπτυξης πωλήσεων, με ενίσχυση του δικτύου αντιπροσώπων, με περαιτέρω διείσδυση στις αγορές της Γερμανίας, της Τυνησίας, της Σκανδιναβίας, της Αγγλίας και της Τουρκίας, με έμφαση στα υφάσματα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με εφαρμογή νέων διαδικασιών έγκρισης παραγγελιών».

Το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή

Σύμφωνα επίσης με τη διοίκηση της Ελληνικής Υφαντουργίας, «η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων, τα οποία θα στηρίξουν την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου Ανάκαμψης και τη γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική και έχει παρουσιάσει τα σχέδιά της σε ελεγμένους δυνητικούς επενδυτές του εξωτερικού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v