Κύπρου: Τα μετοχικά μπλοκ στη Γενική Συνέλευση

Πάμε για μια κρατική τράπεζα ή τελικά η κυβέρνηση θα τα βρει με τους Ρώσους και τα δικηγορικά; Τα δύο μεγάλα μετοχικά μπλοκ, ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου και οι άγνωστες πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

Κύπρου: Τα μετοχικά μπλοκ στη Γενική Συνέλευση

Σήμερα διεξάγεται η περιβόητη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, όπου όμως δεν... θα συζητηθεί το ζήτημα της έγκρισης των λογιστικών καταστάσεων του 2012, αλλά απλώς θα επικεντρωθεί στην ψήφιση νέου διοικητικού συμβουλίου.

Και αν σε πολλές πολυμετοχικές τράπεζες (εταιρείες γενικότερα) το θέμα της εκλογής διοικητικού συμβουλίου παρουσιάζει δυσκολίες, στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου γίνεται... τρελός χαμός για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, από την τράπεζα απουσιάζει πλέον ο φυσικός ηγέτης (π.χ. οικογένεια Κωστόπουλου στην Alpha Bank).

Δεύτερον, στην Τράπεζα Κύπρου οι μέτοχοί της δεν αγόρασαν μετοχές προσβλέποντας στις δυνατότητές της και στις προοπτικές της, αλλά ουσιαστικά υποχρεώθηκαν εκ του νόμου να γίνουν ιδιοκτήτες του Συγκροτήματος, επειδή απλώς κουρεύτηκαν οι καταθέσεις και τα ομόλογά τους.

Τρίτον, στη σημερινή γενική συνέλευση λέγεται ότι θα υπάρξουν 49 υποψήφιοι διοικητικοί σύμβουλοι, προερχόμενοι σε μεγάλο βαθμό από συγκεκριμένα μπλοκ: α) Από δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν Ρώσους και Ουκρανούς, β) Από το μέχρι σήμερα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μόλις εδώ και λίγους μήνες έχει μπει στην τράπεζα, γ) Από το κυπριακό δημόσιο, το οποίο θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση με 18% μέσα από μια αμφίβολης νομιμότητας κίνηση (αποφασίστηκε να διαχειρίζεται το ποσοστό της «καλής Λαϊκής» που απορροφήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου).

Το σίγουρο είναι πως σήμερα οι μέτοχοι θα κληθούν να ψηφίσουν μέλη του Δ.Σ. χωρίς να έχουν ακούσει από πριν τη διεξαγωγή της συνέλευσης το παραμικρό για τις προθέσεις τους, για τις εξαγγελίες τους και κυρίως για την πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν.

Τέταρτον, ανεξάρτητα από τα μέλη που θα ψηφιστούν, η Κεντρική Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να μην εγκρίνει κάποια από αυτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, μέχρι και χθες γίνονταν προσπάθειες «σκαναρίσματος» των βιογραφικών των υποψήφιων μελών του Δ.Σ.

Πέμπτον, το ήδη δυσεπίλυτο πρόβλημα μπλέκεται ακόμη περισσότερο από την απόφαση για την καταβολή ιδιαίτερα χαμηλών αποδοχών («συμβολικών») στα μέλη του Δ.Σ., με αποτέλεσμα αρκετά ικανά στελέχη να μη θελήσουν να υποβάλουν υποψηφιότητα.

Η επόμενη μέρα της τράπεζας

Στην ουσία έχουν διαμορφωθεί δύο μεγάλα μετοχικά μπλοκ: Η κυβέρνηση που ελέγχει το 18% των μετοχών και οι Ρώσοι που μέσω δικηγορικών γραφείων θα εκπροσωπήσουν γύρω στο 12%. Και μεταξύ αυτών των δύο μπλοκ, ενεργή δραστηριότητα έχει και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, που μάλλον επιδιώκει να παίξει συμβιβαστικό ρόλο.

Θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σήμερα στην εκλογή ενός κοινά αποδεκτού διοικητικού συμβουλίου;

Αν συμφωνήσουν, την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση και οι «Ρώσοι» θα μπορέσουν να συνταχθούν σε ενιαία πολιτική για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η τράπεζα;

Αν τα δύο μπλοκ δεν τα βρουν, ποιο μπλοκ θα πριμοδοτήσουν οι υπόλοιποι μέτοχοι της τράπεζας;

Αν δεν συμφωνήσουν και τελικά επικρατήσει η κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε για πρώτη φορά στην Κύπρο σε μια τράπεζα που το σύνολο των μελών του Δ.Σ. θα το ελέγχει η κυβέρνηση;

Η κίνηση της κυβέρνησης

Η κίνηση της κυβέρνησης πάντως να αναλάβει η ίδια να εκπροσωπήσει το 18% των μετοχών της τράπεζας -ανεξάρτητα από το πόσο σύννομη ή όχι είναι- δείχνει την αποφασιστικότητά της να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις, που μάλιστα θα ελέγχονται σε σημαντικό βαθμό από την ίδια.

Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη βλέπει τις διαδικασίες να καθυστερούν σε έναν όμιλο που κατέχει περίπου το 60% της τοπικής αγοράς και που σε διαφορετική περίπτωση η πορεία του θα επηρεαζόταν από τους ξένους μετόχους, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (οι σχέσεις κυβέρνησης και διοικητή έχουν περάσει μέχρι σήμερα από πολλά κύματα) και από τη... διαχειρίστρια της Λαϊκής!

Η κυβέρνηση άλλωστε γνωρίζει πως χωρίς την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Τράπεζα Κύπρου είναι απίθανο να στεφθούν από επιτυχία οι προσπάθειες που επιχειρεί για αναστροφή του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v