Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χοντραίνει το παιχνίδι για την έξοδο Βιοχάλκο

Σκέψεις ακόμα και για τροπολογία που θα αναγκάσει τη Βιοχάλκο να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση. Έντονο παρασκήνιο και διαπραγματεύσεις με στόχο να μην προχωρήσει το σχέδιο εξόδου από Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις της Βιοχάλκο και η… σιωπή της Ε.Κ.

Χοντραίνει το παιχνίδι για την έξοδο Βιοχάλκο

Εννέα ημέρες μετά την ανακοίνωση της Βιοχάλκο Α.Ε. πως θα απορροφηθεί από τη θυγατρική της Viohalco SA, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο Euronext, και ο χορός της έντονης φημολογίας καλά κρατεί.

Αφορμή για την έναρξη της φημολογίας αυτής υπήρξαν διαρροές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κύκλοι της οποίας αμέσως μετά την ανακοίνωση εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσον το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Κύριο επιχείρημα των αμφιβολιών των πρώτων ωρών ήταν τι θα συμβεί με τις έξι εισηγμένες θυγατρικές της, καθώς σύμφωνα με τους κύκλους της Ε.Κ. θα έπρεπε να υποβληθούν γι΄αυτές υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις.

Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό τίμημα που θα έπρεπε να καταβάλει ο νέος μέτοχος -η Viohalco SA- θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις, καθώς νομικοί με ιδιαίτερη πείρα στα χρηματιστηριακά ζητήματα τόνιζαν πως για να ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να γίνει δεκτό ότι αλλάζει ο βασικός μέτοχος στις έξι θυγατρικές εταιρείες.

Εάν δεν προέκυπτε αυτό, το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα ήταν ουσιαστικά άκυρο.

Οι δύο πλευρές, η Βιοχάλκο και η Ε.Κ., άργησαν να συναντηθούν. Η πρώτη συνάντησή τους έγινε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Είχε προηγηθεί επιστολή προς την Ε.Κ. από τις αρχές του καλοκαιριού με την οποία γνωστοποιήθηκε σε αυτήν το σχέδιο που επρόκειτο να ανακοινωθεί αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Κ. δεν απάντησε και δεν σχολίασε ποτέ το κείμενο της επιστολής. Η πρώτη της αντίδραση ήρθε την προηγούμενη Δευτέρα, ημέρα όπου η Βιοχάλκο εξέδωσε την προηγούμενη ανακοίνωση.

Πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν πως τα προηγούμενα 24ωρα οι δικηγόροι των δύο πλευρών επικοινώνησαν εκ νέου για να βρεθεί οριστική λύση.

Κάτι που έως σήμερα δε διαφαίνεται να έχει επιτευχθεί.

Η τελευταία φήμη, χθες το απόγευμα, έκανε λόγο για σκέψεις να εισαχθεί ειδική τροπολογία στον Ν. 3371, και συγκεκριμένα στο άρθρο 17, βάσει της οποίας η Viohalco SA θα υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση προκειμένου να αποκτήσει το 100% των τίτλων της Bιοχάλκο Α.Ε.

Εάν η τροπολογία κατατεθεί από την πλευρά των αρχών, η εισηγμένη εταιρεία ενδεχομένως να βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση, καθώς η Viohalco SA θα πρέπει να συγκεντρώσει το 95% των μετοχών της εγχώριας εισηγμένης για να χαρακτηριστεί επιτυχής η δημόσια πρόταση και να προχωρήσει η απορρόφηση.

Η ένταξη, ωστόσο, έκτακτης τροπολογίας σε νόμο μετά από ανακοίνωση προθέσεων εισηγμένης θα προκαλέσει σειρά ερωτημάτων, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (φωτογραφικά και κυριολεκτικά ανά περίπτωση) όσο και για το πόσο σωστό και δίκαιο ήταν το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα περί απορροφήσεων μεταξύ εισηγμένων εταιρειών.

Έχει ενδιαφέρον ένα ακόμα σημείο: Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, όταν το επίμαχο άρθρο 17 μεταφέρθηκε στον Ν. 3371, είχε προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ όλων των φορέων της αγοράς.

Στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν τότε προτείνει να περιληφθεί σε αυτό ακριβώς η ίδια διάταξη που τώρα ακούγεται πως θα προτείνει η Ε.Κ.: υποχρέωση διενέργειας δημόσιας πρότασης ακόμα και για τις περιπτώσεις απορρόφησης εισηγμένης από έτερη εισηγμένη.

Το σχετικό αίτημα είχε απορριφθεί μετ΄επιτάσεως με κύριο επιχείρημα το εξής λογικό συμπέρασμα: Ο επενδυτής προστατεύεται -σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση- αφού παραμένει μέτοχος εισηγμένης εταιρείας, συχνά μεγαλύτερης και περισσότερο εύρωστης.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι εδώ και εννέα ημέρες οι όποιες ανακοινώσεις προέρχονται μόνο από την εισηγμένη Βιοχάλκο, ενώ οι αρμόδιοι να σχολιάσουν -ιδιαίτερα αφότου εξέφρασαν προβληματισμό- εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σιωπούν, επιτρέπει την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v