Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Εθελουσία για 1.200 - 1.300 εργαζόμενους

Στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ είναι να αποχωρήσουν εργαζόμενοι με πολλά χρόνια και υψηλές αμοιβές και να προσληφθούν νέοι με προσόντα. Υπό εξέταση τα κίνητρα. Αναμένεται να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά του προσωπικού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Εθελουσία για 1.200 - 1.300 εργαζόμενους
Σε περαιτέρω σημαντική μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ στοχεύει η διοίκηση του ομίλου με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που αυτό το διάστημα βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι με το νέο πρόγραμμα να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό 1.200 - 1.300 εργαζόμενοι. Παρότι πρόκειται για πολύ φιλόδοξο νούμερο, που σχεδόν προσεγγίζει το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στον όμιλο, εκτιμάται ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.

Άλλωστε από την πλευρά των εργαζομένων επιβεβαιώνεται ότι μεγάλος αριθμός του προσωπικού αναμένει «πώς και πώς» την ανακοίνωση των λεπτομερειών του προγράμματος για να αποχωρήσει κάνοντας χρήση των κινήτρων που θα δοθούν.

Πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τα εργασιακά θέματα του ΟΤΕ αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης μεγάλου αριθμού του προσωπικού είναι πολύ πιθανό ότι θα δοθούν κίνητρα αποχώρησης σε εργαζόμενους που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδότησης ακόμη και ως το 2020.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η δεξαμενή των εργαζομένων που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια έχει πλέον περιοριστεί αισθητά, καθώς με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε την προηγούμενη χρονιά δόθηκε η δυνατότητα να αποχωρήσουν όσοι κανονικά θα συνταξιοδοτούνταν ως το 2015.

Και εθελουσία και πρόγραμμα αποχώρησης με bonus

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αναμένεται ότι θα έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτό που εφαρμόστηκε πέρυσι, ενώ, όπως και την προηγούμενη χρονιά, θα υπάρξει και πρόγραμμα αποχώρησης με bonus για προσωπικό που δεν βρίσκεται κοντά στη σύνταξη, αλλά έχει συμπληρώσει 15ετή υπηρεσία στον ΟΤΕ. Για το προσωπικό που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη ο ΟΤΕ θα καταβάλει μέρος των καθαρών αποδοχών.

Η αναπλήρωση των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος από την αποχώρησή του ως τη λήψη της σύνταξης αναμένεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 75%.

Επιπλέον ο ΟΤΕ θα καταβάλει στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν και το κόστος αυτασφάλισης για το διάστημα που υπολείπεται ως τη συνταξιοδότηση. Με τον τρόπο αυτόν επωφελούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι εκείνοι που φεύγοντας από τον ΟΤΕ, βρίσκουν άλλη δουλειά και δεν προχωρούν σε αυτασφάλιση, καθώς και εκείνοι που έχουν χρόνο ασφάλισης εκτός ΟΤΕ και συμπληρώνουν τα συντάξιμα έτη χωρίς να χρειαστούν νέα ασφάλιση.

Το ζήτημα του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η ανακοίνωση των λεπτομερειών θα γίνει αφού το πρόγραμμα λάβει την έγκριση του μετόχου και μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ.

Η ανακοίνωση αναμένεται ως τα μέσα του επόμενου μήνα προκειμένου να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα ώστε η αποχώρηση του προσωπικού να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Εκείνο πάντως που σημειώνεται με κάθε τρόπο από την πλευρά του ΟΤΕ είναι ότι ο Οργανισμός με τα προγράμματα αποχώρησης του προσωπικού που εφαρμόζει δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος.

Ένα βήμα πιο κοντά η συγχώνευση OTE - COSMOTE

Με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας η διοίκηση του ΟΤΕ έχει διπλό στόχο: αφενός να μειώσει το κόστος προσωπικού, καθώς αποχωρούν παλιοί και «ακριβότεροι» εργαζόμενοι, αφετέρου να ανανεώσει το προσωπικό με προσλήψεις νέων, εργαζόμενων με προσόντα.

Ενδεικτικά, με την αποχώρηση των 1.516 ατόμων που έκαναν χρήση των κινήτρων που δόθηκαν την προηγούμενη χρονιά υπολογίζεται ότι ο ΟΤΕ πέτυχε ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα εργάζονται στον ΟΤΕ περίπου 5.000 - 5.500 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μετά τη μεγάλη εθελουσία του 2005, οπότε και υπογράφηκε νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων με την οποία άλλαξαν άρδην οι όροι για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Η αλλαγή της γεωγραφίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αφού κάθε χρόνο μειώνονται οι παλιοί, εκτιμάται ότι φέρνει ένα βήμα πιο κοντά και την τελική συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote, καθώς ουσιαστικά εκείνο που απομένει να γίνει είναι η συγχώνευση σε επίπεδο προσωπικού, αφού σε επίπεδο διοίκησης έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Η εκκρεμότητα

Να αναφέρουμε τέλος ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα μικρού αριθμού εργαζομένων που έκαναν χρήση της εθελουσίας του προηγούμενου χρόνου. Αυτοί υπέβαλαν την παραίτησή τους και αποχώρησαν από τον ΟΤΕ λαμβάνοντας τα ποσά που αντιστοιχούσαν στην αυτασφάλισή τους.

Ωστόσο ακόμη δεν έχουν κάνει αυτασφάλιση εξαιτίας του ότι έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, αυτασφάλιση στο ΙΚΑ μπορούν να κάνουν μόνο υγιή άτομα, ενώ όσοι κρίνονται ανάπηροι θα πρέπει να τους χορηγηθεί αναπηρική σύνταξη. Όμως ούτε αυτό είναι εφικτό καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που παραιτήθηκαν και δεν αποχώρησαν από την εργασία τους λόγω της αναπηρίας τους. Το θέμα αναμένεται ότι θα λυθεί σύντομα με αλλαγή που θα προωθηθεί και θα αφορά το ΤΑΥΤΕΚΩ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v