Δωδώνη-ΣΕΚΑΠ: «Πληγές» μετά την ιδιωτικοποίηση

Οι σχέσεις των 256 εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ με τη διοίκηση του ομογενή Ιβάν Σαββίδη, βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, όπως και η ίδια εταιρεία. Στη Δωδώνη, οι πληρωμές καθυστερούν και οι κτηνοτρόφοι φυλλορροούν.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δωδώνη-ΣΕΚΑΠ: «Πληγές» μετά την ιδιωτικοποίηση
Αποτελούσαν μέχρι και πριν από λίγο καιρό "παιδιά" της ΑΤΕ. Μετά πέρασαν στον έλεγχο ρωσικών κεφαλαίων. Ο λόγος για την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, οι οποίες εκτός από την "πατρότητα" φαίνεται να έχουν και άλλα κοινά, όπως τα προβλήματα προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα τα αντιμετωπίζει η ΣΕΚΑΠ. Οι σχέσεις των 256 εργαζομένων με τη διοίκηση του ομογενή Ιβάν Σαββίδη, βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, όπως και η ίδια εταιρεία. Και αυτό γιατί η εταιρεία ζητά να μειωθεί το προσωπικό και να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις.

Ωστόσο σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα το εργοστάσιο, εκπρόσωποι από τη διοίκησης και τους εργαζόμενους βρέθηκαν την Τετάρτη στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου.

Οριστική λύση δεν βρέθηκε, αλλά αποφασίσθηκε να ξεκινήσουν τα δύο μέρη (εργαζόμενοι και διοίκηση) εκ νέου διαπραγματεύσεις και να παγώσουν μέχρι νεοτέρας οι απολύσεις και οι ατομικές συμβάσεις. Της προχθεσινής συνάντησης είχε προηγηθεί η απόφαση της διοίκησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 20 υπαλλήλους της ΣΕΚΑΠ και η προειδοποίηση απόλυσης σε 4 εργαζόμενούς της.

Για την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία ανήκει στην Strategic Initiatives (ρωσικών συμφερόντων), τα προβλήματα εντοπίζονται στις σχέσεις της με μερίδα κτηνοτρόφων, κάποιοι εκ των οποίων διέκοψαν τη συνεργασία τους μαζί της και ξεκίνησαν συνεργασία με άλλες εταιρείες. Η απόφαση για αποχώρηση από το άρμα της Δωδώνη εδράζεται κυρίως στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές, κατάσταση η οποία σύμφωνα με στελέχη της ΕΑΣ Ιωαννίνων, εκ των μετόχων της Δωδώνη, εξομαλύνεται.

Όσοι κτηνοτρόφοι έφυγαν και προχώρησαν σε συνεργασία με άλλες τυροκομικές μονάδες της ευρύτερης περιοχές δεν έχουν κλείσει τα νέα συμβόλαια, ούτε έχουν «κλειδώσει» τιμή για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.

Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει ποια θα είναι η τιμή στην οποία θα αγοράσει εφέτος η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη το γάλα. Αν και έχει διαφανεί, σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη του διοικητικού της συμβουλίου, η πρόθεση να διατηρηθεί η τιμή του 1 ευρώ το λίτρο. Το θέμα, πάντως, θα εξεταστεί σε επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Xθες, πάντως, η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι πέτυχε άνοδο 12% στις εξαγωγές της στη διάρκεια του 9μήνου (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα και σε ότι αφορά στις πωλήσεις εντός των τειχών, αυτές έχουν σταθεροποιηθεί, για πρώτη φορά, μετά από τις χαμηλές αποδόσεις των τελευταίων τριών χρόνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v