ΟΤΕ: Stand by για... εθελούσια έξοδο

Τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις περιμένουν διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Αναβλήθηκε η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Stand by για... εθελούσια έξοδο

Στο... ακουστικό, αναμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων βρίσκονται πλέον διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ με αποτέλεσμα το σχέδιο για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου να έχει μπει προσωρινά στο συρτάρι. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου προγράμματος κινήτρων με στόχο την μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ.

Ωστόσο με πρωτοβουλία της διοίκησης η συζήτηση επί του σχεδίου εθελουσίας εξόδου αναβλήθηκε μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την πλευρά της κυβέρνησης και την φέρουν αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στην διαδικασία των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και για τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους είχαν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν το 1992.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ ΟΤΕ αναφέρει ότι «μετά τις διαρροές στον τύπο για τις προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για αλλαγή των όρων & προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του πρώην ΤΑΠ –ΟΤΕ, η Διοίκηση του ΟΤΕ ανέβαλλε την παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος (εθελουσία έξοδος) έως ότου ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του εν λόγω Υπουργείου».

Ανατροπές

Τα κυβερνητικά σχέδια να περιοριστούν σημαντικά οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εργαζόμενων που βρίσκονται σε ηλικία μικρότερη από αυτή που προβλέπουν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 65 έτη, δημιουργούν νέα δεδομένα και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ανατροπές στα σχέδια της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει σε νέα μείωση του προσωπικού του Οργανισμού.

Κατά πληροφορίες το κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που έχει καταρτίσει η διοίκηση και επρόκειτο να παρουσιάσει χθες, αλλά παραμένει στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας, έχει προϋπολογισμό της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ και, μάλιστα, την σχετική δαπάνη ενέκρινε σε συνεδρίασή του την Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.

Τρία προγράμματα

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνει τρία υποπρογράμματα.

Ειδικότερα:

Α. πρόγραμμα για όσους με βάση τον ισχύοντα νόμο θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως το 2020.

Β. πρόγραμμα κινήτρων για την αποχώρηση όσων εργαζομένων έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 25 χρόνια στον ΟΤΕ και επιθυμούν να αποχωρήσουν.

Γ. πρόγραμμα αποχώρησης για περίπου 300 καθαρίστριες που εργάζονται στον Οργανισμό.

Τυχόν αλλαγές στη νομοθεσία για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν επηρεάζει τα προγράμματα Β και Γ τα οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορούν να υλοποιηθούν ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές υπάρξουν. Στην μία περίπτωση πρόκειται για οικιοθελή αποχώρηση χωρίς συνταξιοδότηση, εκτός και αν ο εργαζόμενος που κάνει χρήση των κινήτρων αυτών έχει και χρόνο ασφάλισης εκτός ΟΤΕ . Στην άλλη περίπτωση που αφορά τις καθαρίστριες σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και δεν αναμένεται να επηρεαστούν από τυχόν αλλαγές.

Ωστόσο ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι όποιες αλλαγές υπάρξουν να επηρεάσουν το πρόγραμμα Α, που αποτελεί και την μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα προέλθει ο μεγαλύτερος αριθμός όσων θα αποχωρήσουν. Επίσης «αγκάθι» είναι και ο χρόνος που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αφού στα πλάνα της διοίκησης προβλέπονταν το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί ως 31 Δεκεμβρίου του 2013 προκειμένου το κόστος του να βαρύνει την τρέχουσα χρήση.

Φόβοι για το εφάπαξ

Ο στόχος της διοίκησης είναι με το νέο πρόγραμμα να αποχωρήσουν περίπου 1.200 έως 1.300 εργαζόμενοι. Ο στόχος αυτός θεωρείται ότι είναι απολύτως εφικτός, δεν αποκλείεται μάλιστα ο αριθμός όσων θα θελήσουν να φύγουν να είναι μεγαλύτερος, καθώς ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων περιμένουν πως και πως τις λεπτομέρειες του προγράμματος προκειμένου να καταθέσουν την αίτησή τους φοβούμενοι αλλαγές επί το δυσμενέστερο στα θέματα που αφορούν στην καταβολή του εφάπαξ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v