Κύπρος: Ζητούνται αγοραστές στις ασφάλειες

Πέραν της κρίσης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που πιθανόν να οδηγήσουν σε πωλητήρια. Ο σχετικά μεγάλος αριθμός των εταιρειών γενικών ασφαλίσεων και η πίεση που αισθάνονται ελληνικές και κυπριακές τράπεζες να βελτιώσουν τη ρευστότητα.

Κύπρος: Ζητούνται αγοραστές στις ασφάλειες

Ορατές δια... γυμνού οφθαλμού είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ασφαλιστική βιομηχανία της Μεγαλονήσου και ιδιαίτερα στον κλάδο ζωής. Ενώ λοιπόν, οι γενικές ασφαλίσεις εμφανίζουν σημεία αντίστασης στην πτώση, ο κλάδος ζωής χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή και από αυξημένες εξαγορές παλαιότερων συμβολαίων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πληροφορούμεθα ότι αρκετές εταιρείες μελετούν το ενδεχόμενο πώλησής τους, αρκεί να προκύψει αγοραστής και, φυσικά, το προσφερόμενο τίμημα να είναι ενδιαφέρον.

«Οι προοπτικές του κυπριακού ΑΕΠ για την διετία 2013-2014 είναι πτωτικές και για το λόγο αυτό οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να συνεκτιμήσουν και μια σχετική επίπτωση στην παραγωγή» δήλωσε στο Euro2day.gr παράγοντας του κλάδου.

Η ουσία είναι πως πέρα από την οικονομική κρίση, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε περισσότερα πωλητήρια, όπως:

• Ο σχετικά μεγάλος αριθμός (για το μέγεθος της αγοράς) των εταιρειών γενικών ασφαλίσεων, όταν μέχρι το 2016 θα κληθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Solvency II και

• η πίεση που αισθάνονται οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητα και κυρίως την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία διαθέτει το 100% των εταιρειών Eurolife και την Κύπρου Γενικών Ασφαλειών, αλλά και το 49% των εταιρειών CNP Cyprialife και CNP Insurance.

Βέβαια, το ζήτημα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν είναι το πρώτο που «καίει» τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Συγκροτήματος κ. Τζον Χούρικαν (μόλις πρόσφατα ανέλαβε το τιμόνι του ομίλου), ωστόσο κάποια στιγμή το ζήτημα αναμένεται να «ανοίξει» και να συζητηθεί.

Ορισμένοι θέτουν πιθανό ζήτημα Επιτροπής Ανταγωνισμού και για τη συμμετοχή κατά 49% στις ασφαλιστικές εταιρείες του πολυεθνικού ομίλου CNP, που η Κύπρου απέκτησε «από σπόντα», μέσα δηλαδή από την απορρόφηση της «καλής Λαϊκής». Επί του παρόντος βέβαια, κανείς δεν φαίνεται να θέτει σε προτεραιότητα τέτοιο θέμα, καθώς άλλωστε δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής (και πόσο μάλλον συνεργασίας) μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και CNP.

Από την πλευρά της, η CNP «αποβιβάστηκε» στην Κύπρο μέσω της εξαγοράς του 51% των δύο ασφαλιστικών εταιρειών της Λαϊκής Τράπεζας. Το τίμημα της εξαγοράς θεωρείται ιδιαίτερα αλμυρό με βάση τα σημερινά δεδομένα, ιδίως όταν σήμερα ο ασφαλιστικός όμιλος δεν διαθέτει τη στήριξη «συγγενούς» τραπεζικού δικτύου, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα.

Πέραν όμως της Τράπεζας Κύπρου, θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν και άλλες τράπεζες, όπως οι ελληνικές Εθνική και η Alpha Bank.

Αν όμως υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες προς πώληση, ζητούμενο είναι αν θα υπάρξουν και υποψήφιοι αγοραστές. Παράγοντες της τοπικής αγοράς απαντούν πως υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι έχουν επιδείξει κάποιο αρχικό ενδιαφέρον, ενώ φημολογείται και η διάθεση εντονότερης διείσδυσης στην αγορά από ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται ήδη στην Κύπρο και μάλιστα με επιτυχία.

Όλα αυτά ωστόσο, καλούνται να επιβεβαιωθούν στην πράξη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v