Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Γιατί ξεκινά διαδικασία για ΑΜΚ 2 δισ.

Τρέχουν ΤΧΣ και διοίκηση της τράπεζας για αύξηση κεφαλαίου εντός Ιανουαρίου. Το σφικτό χρονοδιάγραμμα και η ανάγκη προετοιμασίας για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει πλέον ο περιορισμός του στρατηγικού επενδυτή. Οι ανακοινώσεις.

Eurobank:  Γιατί ξεκινά διαδικασία για ΑΜΚ 2 δισ.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank τοποθετείται χρονικά «στις αρχές Ιανουαρίου (θα πρέπει να προηγηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της BlackRock), ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση δρομολογεί τις εξελίξεις», τονίζουν στο Euro2day.gr πηγές της τράπεζας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το δικαίωμα να καλύψει προς το τέλος της αμκ, πιθανό ποσό που δεν θα καλυφθεί. Η αύξηση θα απευθύνεται στο σύνολο των επενδυτών και «δεν υπάρχει πλέον ο περιορισμός του στρατηγικού επενδυτή». 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η επίσημη ανακοίνωση για την επικείμενη αύξηση ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, έπρεπε να γίνει για τους εξής λόγους:

Πρώτον, για να προχωρήσει η πρόσληψη (και επισήμως) των συμβούλων ιδιωτικοποίησης. Δεύτερον, να γίνει η προετοιμασία που απαιτείται για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με αιχμή την κάλυψη από τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εξέλιξη, η οποία θα προσδιορίσει και την τιμή διάθεσης των μετοχών.

Τρίτον, πρέπει οι επαφές με τα ξένα Funds να γίνονται, πλέον, επίσημα ούτως ώστε να μπορούν κι αυτά από την πλευρά τους να δώσουν τιμή.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της τράπεζας έχει ως εξής: 

«Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. («Eurobank»), ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας για την άντληση €2 δισ. περίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου. Το τελικό ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από την Eurobank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο οι οποίες αξιολογούνται, επί του παρόντος, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει την δυνατότητα της Τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονομία.

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω διάθεσης μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών («anchor investors»).

Η Barclays Bank PLC, ενεργώντας μέσω της επενδυτικής της τράπεζας, το υποκατάστημα Λονδίνου της Deutsche Bank AG, και η JP Morgan Securities PLC, ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές της συναλλαγής.

Η Eurobank είναι ένας τραπεζικός όμιλος με συνολικό ενοποιημένο ενεργητικό €82 δισ. pro forma, μετά τις πρόσφατες εξαγορές του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου Α.Τ.Ε. και της Νέας Proton Τράπεζας Α.Ε., προσφέρει δε πλήρες φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών σε οκτώ χώρες, κυρίως στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της τράπεζας Eurobank Εργασίας ΑΕ ("Eurobank"), ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας για την άντληση €2 δισ. περίπου μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Το τελικό ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από την Eurobank και το ΤΧΣ, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο οι οποίες αξιολογούνται, επί του παρόντος, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει την δυνατότητα της Τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονομία.

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω προσφοράς μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών («anchor investors»). Το Ταμείο διατηρεί επίσης το δικαίωμα να συμμετάσχει στην προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως αναφέρει η κα Αναστασία Σακελλαρίου Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ): «Σε συνέχεια των προσπαθειών μας για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος, ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη των διαδικασιών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Eurobank, το οποίο θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».

H Lazard Frères έχει διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v